Sedef Hatalığı Tedavi Yöntemleri ve Kesin Çözüm
Sedef hastalığı kronik bir rahatsızlıktır. Zaman zaman geçse bile bir süre sonra alevlenebilir. Bu durumda hastalığın şiddetli semptomlarının kesin çözüm yöntemleri uygulanması gerekmektedir.
Sedef Hastalığı Tedavisi
Sedef hastalığı yaşamakta olan kişilerin her zaman için uygun tedavisi ile hastalığın önüne geçmek mümkün olacaktır. Fakat unutulmaması gerekiyor ki bu hastalık kroniktir. Zaman zaman yeniden alevlenme olması söz konusu olacaktır. Hastalığın tekrardan nüks etmemesi için güneş ışınlarından korunması, hastanın beslenmesine dikkat etmesi ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekler tüketmemesi ve asla bağışıklık sistemini zayıflatmaması gerekmektedir. Sedef hastalığı kaşıntılı ve pullanma görülen bir hastalıktır. Bu durumda kaşımamak her zaman için hastalığın pullanması engelleyecek olduğunu, hastalığın daha da yayılmasını engelleyecektir. Ayrıca banyo yaparken bastırıp lif yapmaması, kese yapması ya da güneş ışıklarına çok fazla maruz kalması tavsiye edilmemektedir. Tedavisinde hastalığın her zaman için yaş faktörü çok önemli olmaktadır. Ayrıca hastanın tedaviye uyum sağlaması da gerekmektedir.
Sedef hastalığının tedavisinde hastanın uyumlu olması, bol sıvı tüketmesi, güneş ışığına çok fazla maruz kalmaması, hastalığın iyileşmesi aşamasında çok önemlidir. Bol bol meyve ve sebze tüketmelidir.
Sedef Tedavisi Kesin Çözüm
İlaç tedavisi: Kullandığınız bitkisel yöntemler ve beslenmenize dikkat etmenize rağmen eğer ki hastalığın belirtilerinde azalma meydana gelmiyorsa, hastalık aksine şiddetleniyorsa o zaman dermatolog tarafından kimyasal ilaçlar reçete edilmesi söz konusu olacaktır. Bu ilaçlar içerisinde kortikosteroid adı verilen ilaçlar olacaktır. Özellikle de belirtileri arasında olan kaşıntı ve cildin iltihaplanması gibi durum gelişmesi sonucunda bu ilaçlar kaşıntıyı ve iltihaplanmanın azalmasını sağlayacaktır.
Lazer tedavisi: Sedef hastalığının tedavisinde günümüzde gelişen teknoloji sayesinde lazer tedavisi kullanılmaktadır. Excimer lazer son derece başarılı bir yöntem olmaktadır. Işınların kullanılması sonucunda hastanın başarılı bir şekilde iyileşmesi 4 ile 10 seans süresi arasında değişen bir süre içerisinde olumlu sonuç almasını sağlayacaktır. Lazer tedavisinde kişilerin derisinde birikmiş olan ve sedef hastalığına neden olan hücrelerin özel ışınlar sayesinde yok olmasını sağlamayı hedeflemektedir.
Oklüzyon: Hastalığın alevlenmesi durumunda sizler de oklüzyon kullanarak yaralı bölgenin tedavisinde uygulamanız mümkün olacaktır. Oklüzyon bir pamuğa batırılmalı ve sedef hastalığının olduğu bölge üzerine uygulanması gerekmektedir. Daha sonradan naylon ya da bir bez ile üzerinin sarılması gerekmektedir. Bu yöntemi uygulayacağınız zaman her zaman doktorunuza danışarak uygulamanız gerekmektedir.
Kömür katranı: Hastalığın tedavisi amacıyla uzunca bir süredir kömür katranı kullanmaktadır. Yaralı cildin iz kalmamasını sağlamaktadır. İltihaplı bölgenin hızlı bir şekilde iyileşmesi kömür katranı uygulanmaya başladıktan kısa bir süre içerisinde iyileşme belirtileri gösterecektir. Bunun için hastanın cildine uygulamadan önce sedef olan bölgeye ufak bir şekilde uygulamalı ve herhangi bir alerjik reaksiyon olmaması durumunda uygulaması tavsiye edilmektedir. Ayrıca uygulamadan önce kişinin bölgeyi nemlendirmesi de tavsiye edilmektedir.
Salisik asit: Uzun yıllardır sedef hastalığını tedavi etmek amacıyla uygulanan bir yöntem salisik asit olmaktadır. Bunun için çok az miktarda salisik asit uygulamanız gerekmektedir. Aşırı kullanmanız cildinizde tahriş olmaya yol açacak olduğu unutulmamalıdır. Sedef tedavisinde uygun olan salisik asit derinin soyulması konusunda yardımcı olacak keratolitik olmaktadır. Bu asiti kullanmak sonucunda derinin yumuşaması söz konusu olacak ve daha kolay dökülmesini sağlar. Ayrıca kaşıntının da ortadan kalkması konusunda yardımcı olacaktır.
Sedef Hastaları Beslenme
Omega-3 yağ asidi: Sedef hastalığı için tüketecek olduğunuz besinlerin omega-3 yağ asidi içermesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun için hastalığı tedavi etmesini istiyorsanız omega-3 bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi her zaman için fayda sağlayacaktır. Daha çok soğuk su balıklarında omega-3 yağ asidinin olacağı unutulmamalıdır. Somon balığı ve uskumru bu konuda oldukça yoğun olduğu da unutulmamalıdır.
Vitaminler: Beslenmesinde kişinin bol miktarda A vitamini, B vitamini ve D vitaminin olması gerekmektedir. Bunlarda daha çok havuç, karpuz gibi bitkilerde olduğu da unutulmamalıdır. Bu vitaminler sedef hastalığının tedavisi amacıyla uygulanması sonucunda hastalığın alevlenmesini azaltacaktır. Mutlaka sedef hastaları özellikle de kaşıntının yoğun olduğu durumlarda A vitamini bakımından zengin olan kremler kullanması son derece faydalı olacağı da unutmamalıdır.
Zerdeçal: Yıllardır sedef olan kişilerin zerdeçal baharatını kullanmaları tavsiye edilmektedir. Zerdeçal cildinize sürmeniz için yapacak olduğunuz kür için öncelikle 1 tatlı kaşığı bal ile 1 çay kaşığı zerdeçalın macun haline getirmek sonucunda cilde sürülmesi gerekmektedir. Bu karışım cilt üzerinde 10 dakika boyunca bekletilmelidir. Daha sonradan cilt üzeri çok iyi bir şekilde antibakteriyel sabun ile ve ılık suyla yıkanması gerekmektedir. Bu bal ve zerdeçal karışımını sizlerde haftanın 3 ya da 4 günü rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bazı bünyelerde alerjik reaksiyon yaratacak olması nedeniyle doktorunuza danışarak uygulamanız tavsiye edilmektedir.
Hastalıkta beslenme çok önemli olmaktadır. Şu besinler asla tüketilmemesi gerekmektedir.
- Domates; Patates;
- Doymuş yağ;
- Yağlı kırmızı et;
- Alkol;
- İşlenmiş gıdalar;
- Sirke;
- Mayalı ürünler.
Sedef hastalarının her zaman için kuru incir, kuru kayısı, ananas gibi meyvelerin sağlıkları açısından çok faydalı olacağı unutulmamalıdır. Her zaman için pancar ya da maydanoz tüketimine özen göstermesi gerekmektedir. Besinler içerisinde lesitin olmasına dikkat etmelidir. Yulaf, tam buğday ekmeği ve esmer pirinç tüketmesi serbest olduğu da bilinmelidir.