Kulak İçinde Egzama Nedenleri ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Kulak içinde egzama, mantara bağlı enfeksiyonlar ile sert cisimlerle kulak içini temizlemeye çalışan kişilerde cilt yüzeyinde tahribat sonucu ortaya çıkar.
İçindekiler
Kulak İçinde Egzama Nedenleri
Kulak zarından dış kulağa kadar olan kanal kulak içi olarak adlandırılır. Bu alanı temizlerken sert cisimler ile tahrip etmek, sürekli kulaklık kullanmak, banyo ya da yüzme sonrası nemli bırakmak bakteri ve mantarların gelişmesi için uygun ortamı yaratır. Bakteri ve mantarlara bağlı enfeksiyonlar ise ikincil bir semptom olarak egzama gelişmesine neden olur. Hastalık geçmiş yıllarda sıklıkla yüzme sporu ile ilgilenen kişilerde görüldüğünden yüzücü kulağı olarak da adlandırılmıştır. Kamusal havuzlar bakteriyel enfeksiyonların en kolay yayıldığı bölgeler arasında yer alır. Ayrıca derin alanlarda yüzen kişilerde basınç farkından kaynaklı tahribat oluşmakta ve enfeksiyonlar rahatlıkla yayılmaktadır.
Son yıllarda gençler arasında özellikle cep telefonu kulaklıklarının sürekli kullanımı bu hastalığın toplum içinde daha da yaygınlaşmasına neden olmuştur.
Nadiren seboreik dermatit hastalarında 50 yaşından sonra bağışıklık sistemi zayıflayarak dermatit vücudun farklı bölgelerinde yayılır.
Kulak içi egzaması bulaşıcı mıdır?
Egzama bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte egzamaya yol açan bakteri ve mantar enfeksiyonları bulaşıcıdır. Bu yüzden aynı kulaklıkları kullanmak, kamusal havuzlarda kulak koruması olmadan yüzmek egzamanın dolaylı olarak bulaşmasına neden olabilir.
Belirtileri
Hastalığın belirtileri hafif semptomlar ile kendini gösterir ve belirtiler zaman içinde gittikçe şiddetlenir. Başlangıçta birçok insan kaşıntı şikayetini önemsemez ve kanal içini kaşıyarak tahrip eder. Bu durum egzamanın yanı sıra yeni enfeksiyonların gelişmesine neden olur. Hastalığın ilk belirtileri arasında;
- Kanal içinde kaşınma,
- Kızarıklık,
- Kokusuz sıvı drenajı,
- Tıkanıklık hissi,
- Basınç hissi yer alır.
Hastalığın ilerlediği durumlarda şiddetli ağrı, denge kaybı, çınlama, uğultu, yüksek ateş, boyun lenf bezlerinde şişme ve son olarak da işitme kaybı görülebilir.
Kulak içi egzaması nasıl geçer?
Öncelikle kulaklık gibi nesnelerin kullanılmasına son verilmeli ve hijyene özen gösterilmelidir. Başlangıç aşamasındaki kulak içi egzamada doğal çözüm yöntemleri kullanılabilir. Doğal yöntemlerden bazıları şöyledir;
Ilıtılmış zeytinyağı bir pamuk yardımı ile kulak içinde bekletildiğinde iltihabın giderilmesine yardımcı olur. Yine aynı şekilde jojoba yağı, çay ağacı yağı, hindistan cevizi yağı, nane yağı gibi anti bakteriyel yağlar da bu süreçte kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri bu yağların kulağın içine akacak kadar çok olmamasıdır. Çay ağacı yağı ve nane yağı anti-fungal, anti bakteriyel özelliklerinin yanı sıra uçucu ve sert yağlar olduklarından zeytin yağı ya da hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak kullanılmalıdır.
Elma sirkesi de mantar ve bakterilerin neden olduğu egzama türlerinde bakteri ve mantarları temizlemeye yardımcı olur. Fakat egzamanın neden olduğu kızarıklık ve yanma hissini arttırabileceğinden dikkatli kullanmak gerekir.
İlerlemiş enfeksiyonlarda ise doğal çözüm yolları tek başına bir tedavi yöntemi olamaz ve doktor kontrolünde uygun ilaçların kullanılması gerekebilir.
Tedavi Yöntemleri
Hastalığın teşhis sürecinde doktorunuz aydınlatmalı bir alet ile (otoskop) fiziksel muayeneyi gerçekleştirecektir. Herhangi bir ilaç yazılmadan önce kulak kanalının genel temizliği yapılacak ve duruma göre ilaç reçete edecektir.
Genellikle bu ilaçlar, antibakteriyel ortamın yeniden yaratılması için asidik solüsyonlar, enflamasyonu azaltan steroid damlalar, bakterilerle savaşmak için antibiyotikler ve mantar varlığında ise antifungal ilaçlardan birini ya da birkaçını içerir.
Kesin tanı ve tedavi yöntemi sadece fiziksel muayenenin ardından belirlenebilir.
Kulak Egzaması İçin İlaç İsimleri
Kulak içinde görülen egzamalarda yaygın olarak kullanılan bazı ilaçlar ve etkileri şöyledir;
Gliserin Kulak Damlası; Gliserin cildi nemlendirerek egzamanın neden olduğu tahribatı en aza indirirken bakterilerin üremesini engeller.
Pruzon Pomad; Seboreik dermatite bağlı olarak gelişen türlerde kullanılır. İçeriğinde çay ağacı yağı, meyan kökü, çinko oksit ve kalamin bulunmaktadır.
Momecon Losyon; Kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmakta yardımcı olur.
Ağrının çok şiddetli olduğu durumlarda ibuprofen, naproksen ya da asetaminofen içeren ağrı kesicilerden uygun olanı reçete edilir.
Kulak Egzaması İçin Damla Kullanımı
Kulak içi egzama tedavisi sırasında damla kullanımı yaygındır. Doğru kullanım için dikkat edilmesi gereken unsurlardan bazıları şöyle sayılabilir;
- Damlanın vücut ısısına gelmesi için şişeyi birkaç damla avucunuzun içinde tutunuz.
- İlacın kanalda rahatça dolaşması için başınızı yan yatırarak sağa ve sola çeviriniz.
- Mümkünse damlayı bir başkasının damlatmasına izin veriniz.
- Doktorunuz aksini belirtmezse damla kullanımı sonrası kulağınızı kapatmayınız.