Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Kulak Egzaması Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kulak egzaması genellikle yüzücülerde sık görülen bir egzama türü olmakla birlikte alerjik ve seboreik dermatit hastalarında yaşın ilerlemesi ile görülebilir.

Kulakta Egzama Nedenleri 

 Sağlıklı bir cilt, vücudu dış faktörlerden koruyarak nemi deriye hapseder. Egzama varlığında ise bu görevleri yerine getiremez ve cilt yüzeyi mantar, bakteri ve alerjenlere karşı mücadele edemez. Kulak egzamasının gelişmesindeki temel nedenlerden biri cilt yüzeyinin çevresel faktörlere karşı savunmasız kalmasıdır. Özellikle seboreik dermatit görülen hastalarda yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi daha da zayıflar ve kulak, burun, göz çevresi gibi cilt yüzeyinin hassas olduğu bölgelerde egzama gelişir. Yüzme sporu ile ilgilenen kişilerde mantar enfeksiyonları hastalığın en yaygın nedenleri arasında sayılabilir. Kulağa su kaçması durumunda drene edilmeyen su bakterileri toplayarak zaman içinde dermatit gibi hastalıklara neden olabilir.  

Düşük bağışıklık sistemi, genetik yatkınlık, çinko, selenyum, biyotin ve B 12 gibi vitamin ve minerallerin eksikliği kulakta egzama sebepleri arasında sayılan içsel faktörlerdir. 

 

50 yaşından büyük kişilerde ise yaşa bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflar ve cilt kendini yenilemekte ve korumakta zorlanmaya başlar. 

Kulak temizliği sırasında kullanılan ürünler, banyo sabunları, metal küpeler, alerji testlerinden geçmemiş güzellik ürünleri gibi birçok dış faktör de kulak egzamasına neden olmaktadır. 

Belirtileri 

Kulak egzaması belirtileri sıklıkla kulakların arka kısmında kırmızı ve kaşıntılı döküntüler ile ortaya çıkar ve kulağın ön yüzeyine doğru yayılır. Küpeye bağlı alerjilerde ise kulak memesinde yanma ve kızarıklık ile birlikte görülebilir. Belirtilerin en tehlikeli olduğu durum ise kulağa su kaçması sonucu kulak kanalında mantar enfeksiyonu gelişmesi ve ona bağlı egzama sonucunda ortaya çıkar.

Kulak kanalını etkileyen egzama işitme kaybına neden olabilir.

Hastalığın genel belirtileri arasında cilt derisinde soyulma, toplu iğne başı büyüklüğünde kabarıklıklar, kuruluk, şiddetli kaşıntı, cilt çatlakları ve deri renginde değişmeler yer alır.  

Kulak kanalını etkileyen egzama türleri ağrıya neden olabilir, hatta bazı hastalar çok şiddetli ağrı şikayeti ile acil servislere başvurmaktadırlar. Ayrıca denge kaybı, baş dönmesi, çınlama sesi, eritemli bölgeden kaynaklanan akıntı gibi şikayetler nadir olsa da ortaya çıkabilmektedir. 

Tedavi Yöntemleri 

Mantara bağlı kulak egzaması; ilk müdahale antifungal kremler ile yapılarak enfeksiyonun iyileştirilmesi hedeflenir. 

Alerjiye bağlı kulak egzaması; antihistaminik ilaçlar ile tedavi gerçekleştirilir. 

Hastalığın ilerlediği durumlarda; kortikosteroid içeren topikal kremler reçete edilir.

Ayrıca hastalığın tüm aşamalarında nemlendirici içeren losyon, krem ve spreylerin kullanılması önerilir. Hastalık kulak içine yayılmışsa gliserin damlaları kullanılması gerekebilir. 

Seboreik dermatit ve atopik dermatit hastalarında ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kulak egzaması tamamen iyileştirilemez. Tedavi sadece belirtileri ortadan kaldırmaya yöneliktir. Hangi ilacı kullanacağınız ancak yapılacak testler sonucu belirlenebilir. 

Kulakta Egzama Tedavisi İle Birlikte Uygulanabilecek Bitkisel Kürler

Aşağıda sayacağımız doğal ürünleri kullanmadan önce ilaçlarla etkileşime girmesini önlemek için doktorunuza danışmalısınız. 

Sirke kürü; Elma sirkesi doğal bir antiseptik, anti-fungal ve antibakteriyeldir. Mantardan kaynaklanan durumlarda enfeksiyonla savaşır ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.

  1. İhtiyacınız olan malzemeler; 1 parça pamuk ve 1 damla sirke.
  2. Hazırlama şekli; Sirkeyi temiz steril bir pamuğa damlatınız.
  3. Kullanım şekli ve süreci; Kaşıntının çok arttığı zamanlarda gün içinde 1 defa lezyonlu bölgeye hafifçe sürünüz.
  4. Yan etkileri; Sık kullanımda kızarıklık ve yangıya neden olur. 

Zeytinyağı kürü; Ilıtılmış zeytinyağı enfeksiyona bağlı egzamada iltihabın dışarı akmasına ve cilt yenilenmesine yardımcı olur.

  1. İhtiyacınız olan malzemeler; 1 kaşık zeytinyağı, zeytinyağını ısıtmak için kullanabileceğiniz bir kaşık ve bir parça pamuk.
  2. Hazırlama şekli; Ocağın üstünde temiz bir kaşık yardımıyla zeytinyağını cildinizi yakmayacak kadar ısıtın.
  3. Kullanım şekli ve süreci; Bir pamuk yardımıyla egzama görülen bölgeye uygulayın ve bu şekilde en az 5 dakika bekleyin.Bu kürü her gün aynı saatte döküntüler geçene kadar uygulamaya devam edebilirsiniz. 
  4. Yan etkileri; Kullanım sırasında hafif bir sızlama hissi olabilir.  

Jojoba yağı kürü; Yaş faktörüne bağlı olarak gelişen atopik ve seboreik egzamada en etkili terapisel yağlardan biridir.Kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi belirtileri hızlıca ortadan kaldırır.

  1. İhtiyacınız olan malzemeler; Birkaç damla jojoba yağı ve bir parça pamuk. 
  2. Hazırlama şekli; Özel bir hazırlık süreci gerektirmez. 
  3. Kullanım şekli ve süreci; Jojoba yağını ihtiyaç duydukça eritem yapının gözlendiği bölgelere sürünüz. Gün içinde birkaç defa kullanabilirsiniz. Cilt yüzeyinde iyileşme görülene kadar her gün devam edebilirsiniz. Cildin yenilenmesini sağladığından iyileşme görüldükten sonra da haftada bir defa kullanabilirsiniz. 
  4. Yan etkileri; Bilinen bir yan etkisi yoktur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle