Kulak Egzaması ve Kulak Arkasında Görülen Egzama
Kulak arkası egzaması çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tedavisinde antihistaminik ilaçlar, kremler, losyonlar ve doğal tedavi seçenekleri uygulanabilir.
İçindekiler
Kulak Egzaması ve Kulak Arkasında Görülen Egzama
Kulak egzamasının en sık görüldüğü bölgelerden biri olan kulak arkası egzaması genellikle kulak arkasında oluşan kuruluk ve döküntüler ile birlikte kendini göstermektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen kulak arkası dermatiti kabuklamış bir haldedir. Zaman içerisinde tedavi edilmezse bu bölgede sertleşmeler meydana gelir. Kulak arkasında oluşan egzamanın en tipik özelliği yağlı ciltlerde oluşmaya başlamasıdır.
Kulak arkasında meydana gelen egzamanın çeşitli nedenleri olabilir. Kimi zaman banyodan sonra kulak arkasında su birikintisi kalması gibi basit bir nedenden dolayı oluşabileceği gibi kimi zamanda bağışıklık sisteminin yeterince çalışmaması nedeniyle oluşabilir. Kişilerde kulak egzamasının nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Genetik yatkınlık
- Kulak için kullanılan küpe ve diğer aksesuarlar
- Cildin kuru olması ve ya cildin aşırı yağlı olması
- Kişisel temizlikte kullanılan sabunlar, şampuanlar ve diğer ürünler
- Parfüm, esans, duş jeli ya da vücut losyonu gibi ürünler
- Alerji
- Sigara kullanımı
- Aşırı stres
- Uzun süre güneşe maruz kalma
- Banyo sonrası kulak arkasını yeterince temizlememe
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Havuz, sauna gibi kalabalıklara açık ortamları kullanma
Kulak Arkası Egzaması Tedavi Yöntemleri
Kulak arkasında meydana gelen egzama kişiyi zorlayacak kadar kaşıntılı ve döküntülü bir hale gelebilir. Kızarıklıklar ve egzamanın bulunduğu bölgeler zaman içerisinde ilerleyerek saçlara hatta başın diğer bölümlerine ve kulak kanalı gibi alanlara da ilerleyebilir. Sadece döküntülü kızarıklıklar değil aynı zamanda iltihaplı alanlarda oluşabilir. Bu nedenle kulak arkası dermatiti dikkate alınarak tedavisinin yapılması şarttır.
Kulak arkasında oluşan egzamalı bölge için dermatoloji yani cildiye bölümüne giderek uzman bir hekim kontrolünde ilaç kullanmak daha sağlıklı bir şekilde sonuç almayı sağlayacaktır.
İlaç Tedavisi
Kulağın arka kısmında ortaya çıkan egzama alerji, stres, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığında ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Bunun için kişilere;
- Sodyum sülfürtamid
- Takrolimus
- Pimekrolimus
- Cicloprox
- Topikal kortikosteroidler
- Topikal antibiyotik
- Anti-inflamatuar
- Antihistaminik ilaçlar yazılabilmektedir.
İlaç kullanımının gerektiği durumlarda kişilerin mutlaka doktor kontrolü altında bu ilaçlara başlaması ve reçetesiz tedavi olmaması gerekir.
Krem ve Losyon İle Tedavi
Krem ve losyonlar egzamanın etkilerini ortadan kaldırmada sıkça kullanılan ürünlerden olmaktadır. Genellikle kaşıntının geçmesi ve döküntülerin ortadan kalkması adına kişilere doktor tarafından krem yazılabilir. Egzama kremlerinin her biri farklı bölgelerdeki egzamanın tedavisi için hazırlandığından dolayı her krem kulak arkası egzamasında aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu nedenle de doktor kontörlünde kullanmak en doğrusu olacaktır.
- Nemlendirmek için kokusuz ve içeriği egzamaya zarar vermeyecek ürünler seçilmelidir. Cildi kuru olan kişiler vazelin ya da lanolin gibi kremler kullanarak bu bölgedeki kuruluğu ve kaşıntıyı alabilirler.
- Çinko açısından zengin olan krem ve losyonlarda egzamanın azalmasını sağlayacaktır. Bephanten Sensiderm, Eumovate ve Dermovate gibi kremler bu bölgelerde kullanılabilir. Ayrıca hidrokortizon kremlerde kullanılabilir.
Fototerapi
Kulak arkasında oluşan egzamanın ilaçlarla ya da kremlerle geçmemesi durumunda kişilere fototerapi uygulanabilmektedir. Genellikle yağlı ciltlerde görülen egzamanın tedavisinde tercih edilen bu yöntem ile bölgesel olarak dalga boyu kırılmış ışıklarla tedavi yapılabilmektedir.
Kulak Arkası Egzaması İçin Evde Yapılabilecekler
Kulak arkası dermatitinin ortadan kaldırılmasında sadece ilaç, krem ve ya sabun gibi ürünler kullanmak yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda tedaviye ek olarak evde bazı önlemler almak gerekir:
- Küpe gibi farklı elementler içeren aksesuarların kullanımına ara verilmelidir.
- Kulak arkası sürekli kaşınacağından dolayı bura kaşınmamalı ve ellerin temizliğine dikkat edilmelidir.
- Havuz, sauna, banyo gibi kalabalıklara açık olan alanlardan uzak durulmalıdır.
- Portakal suyu gibi asidiği yüksek gıdalar tüketilmemelidir.
- Gıda alerjisi nedeniyle ortaya çıkan egzamalarda alerjiye neden olan besinler belirlenerek tüketilmemelidir.
- Sıcak ve ya soğuk ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.
- Kulak kepçesinin arkasına ve çevresine düzenli olarak saf su ile temizlik yapılmalıdır ve banyo sonrası ya da diğer bakımların ardından burada herhangi bir kir birikmesine imkan verilmemelidir.
- Rüzgarlı havalarda kulaklar korunmalıdır.
- Kulaklar ter bezlerinden dolayı da egzamanın görülebileceği yerlerdir. Bu nedenle terleme durumunda kulak arkaları temiz bir pamukla kurulanmalıdır.
- Kulak arkaları ıslak bırakılmamalıdır.
- Cilt temizleyici ürünler ve doktor tavsiyeli şampuan, sabun gibi ürünler kullanılmalıdır. Bunların dışında kalan ve doktor tavsiyeli olmayan ürünler tercih edilmemelidir.
- Stresten uzak durulmalı ve sigara kullanılmamalıdır.
Zeytinyağı gibi nemlendirici ve tedavi edici besinler kulak arkasında kullanılabilir. Bal, yulaf ezmesi, Hindistan cevizi yağı gibi besinlerde kulak arkasına uygulandığında rahatlatıcı bir etki yapacaktır.