Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Gece Yanığı Hastalığında Beslenme ve Doğal Tedaviler

Gece yanığı yani zona hastalığına sahip kişiler uzmanların verdiği tıbbi tedavilerin yanında doğal tedavileri de düzenli şekilde kullandığında iyileşme sürecini oldukça hızlı bir hale getirirler.

Gece Yanığına Faydalı Bitkiler

Nemlendirme

Aloe vera yaprakları varicella zoster virüsüne karşı hareket eder. Döküntülere aloe vera yaprakları içinde bulunan jelleri uygulayarak cildi iyileştirmeye yardımcı olmak mümkündür. Alternatif olarak birkaç adet aloe vera yaprağının içinden çıkarılan jel banyo suyuna eklenebilir.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, zona ve su çiçeğinden kaynaklanan kızarıklıklar ile mücadelede geleneksel olarak kullanılmaktadır. Eşit miktarda ılık su ile seyreltilmiş elma sirkesi karıştırılır. 2 su bardağı elma sirkesi ılık su banyosunun küvetine eklenir ve suyun içinde en az 15 dakika boyunca beklenmelidir. Sirke asiditesi kabarcıkların kurumasını hızlandırır ve kaşıntıyı hafifletir. Bunun yanı sıra açık kabarcıklara kesinlikle kullanılmaz.

Calendula Yağı

Calendula yağı şifa verici özellikleri ile bilinir. Kaşıntıdan kurtulmak, su çiçeği ve zona hastalığının neden olduğu kabarcıkların iyileşmesini sağlamak için kullanılmalıdır. Calendula anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve yara iyileşmesini hızlandırır, cildin dokusunu iyileştirdiği için uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Gece yanığına hangi krem iyi gelir kapsamında calendula yağı kremi tercih edilmelidir.

Yulaf Banyosu

Yulaf, anti-kaşıntı özellikleri bilenen etkileri ile insan vücudunda çalışır. Banyo suyuna yulaf eklenmelidir ve kaşıntılı döküntüsünü gidermek için banyoda en az 15 dakika kalmak gerekir. İnce öğütülmüş yulaf su ile karıştırıldığında cildi rahatlatır ve kaşını hafifletir. Yulafın bu sakinleştirici özelliği, glüteni içeriğinden kaynaklıdır.

Bal

Zona konusunda yapılan araştırmalar sonucunda balın antiviral etkisinin olumlu etkiler sunduğu ortaya çıkmıştır. Bal içeriğindeki bileşenler sayesinde cildin rahatlamasını sağlar. Özellikle kabarıkların olduğu bölgelerin üzerine koyulara gece boyunca ya da gün içinde bekletilmelidir.

Kabartma Tozu

Evde kolayca bulunan kabartma tozu zonanın meydana getirdiği kaşıntı için kullanılan diğer bir çaredir. Bir bardak suya küçük bir torba kabartma tozu eklenir. Tahriş olmuş cildi rahatlatmak için çözeltiyi sorunlu alanlara pamuk yardımı ile uygulanır. Ayrıca banyo suyuna biraz ekmek ekleme yaparak da kullanılmaktadır. 15 ile 20 dakika bekletildikten sonra ılık su ile durulanmalıdır. Özellikle gece kaşıntılarını ortadan kaldırır.

Papatya

Papatya ve kalamin losyonu ağrıyı, kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan zamana karşı test edilmiş ilaçlardır. Cildi rahatlatmak için banyo suyuna anti-inflamatuar papatya eklenebilir. Ayrıca hazırlanan papatya çayının içine kalamin losyon eklendikten sonra gazlı bez yardımı ile cilde uygulanır. Uygulama bittikten sonra cilt kurumaya bırakılır. Gündüz ve gece çıldırtan kaşıntılar ortadan kalkar.

Meyan Kökü

Meyan kökü geleneksel olarak zona tedavisinde topikal olarak kullanılır ve kabarcıklar kaybolduktan sonra bile süren ağrıyı hafifletir.  Bu bitkinin içeriğinde bulunan aktif bir bileşenler zona virüsünün çoğalmasının önüne geçer. Meyan kökü suyun içinde kaynatıldıktan sonra süzülür ve soğuması için kenara bırakılır. Güçlü etkilerinden faydalanmak adına bekletilmeden cilt üzerine uygulanmalıdır.

Beslenme Düzeni

Zona hastası olan kişilerin beslenme düzeni oturtturması çok önemlidir. Beslenme düzeni kapsamında dikkat edilecek olanlar;

  • Yapılan araştırmalar kuşburnunun zonaya oldukça faydalı olduğunu ortaya çıkartmıştır. Kuşburnundan yapılacak olan çaylar, marmelatlar ve yemeklerde kullanımı zonanın iyileşme sürecinin hızlanması konusunda etkiler sunar. Özellikle düzenli şekilde tüketildiği zaman ağrıların azalmasını sağlayarak insanları rahatlatmaktadır.
  • Zerdeçal baharatı zonaya fayda sağlayan bitkiler arasında yer alır. Hastaların mutlaka bu baharatı beslenmelerinde düzenli şekilde tüketmesi gerekir. Özellikle yemeklerde ve salatalarda kullanılmalıdır.
  • Sebze ve meyvelerin tüketiminde doğal olanlar beslenme ya da diyet listesine katılır. İyileşme döneminde bu detaya daha çok dikkat edildiğinde süreçte hızlanmalar gözlemlenir. Her sebze pişirme süresi dâhilinde vitamini kaybetmeden yemeğe dönüşmelidir.
  • Hastalığın iyileşme sürecinde B6 vitaminin olabildiğince düzenli alınması önemlidir. B6 vitamini insan vücudunda sinirlere olumlu etkiler sağlar. Bundan dolayı B6 açısından zengin olan doğal sebzeler ve meyveler tüketilir.
  • Sarımsak birçok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da insan vücudunda bulunan virüslere karşı savaş açar. Doğal antibiyotik olan sarımsak ağrıların ve kabarcıkların hızlı şekilde vücuttan atılmasına destek olacaktır. Beslenme düzeni içinde her yemekte ve salata da kullanılır.
  • İnsanların amio asit açısından zengin bir beslenme tercih etmesi önemlidir. Fasulye, kırmızı et, süt ürünleri ve balık tüketimi haftada en az 2 defa olur.
  • Düzenli şekilde her gün en az 2 litre su içmek vücutta bulunan mikropların atılmasına olanak sağlar.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle