Ense Bölgesindeki Egzama Neden Oluşur ve Nasıl Tedavi Altına Alınır?
Egzama tedavisi kesin olarak olmayan bir cilt sorunudur. Ense bölgesinde de meydana gelebilecek olan sorun tıbbi ilaçlar doğal ürünler ile desteklendiğinde semptomlar ortadan kalkar.
İçindekiler
Ensede Egzama
Egzama olarak da bilinen dermatit, kuru, kaşıntılı, pullu, kırmızı deriye neden olan bir cilt problemidir. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Egzama, nemlendiriciler ve reçeteli merhemler ile tedavi edilebilir. Ensede egzama neden olur,
Kalıtımsal etkenler güçlü bir rol oynasa da, egzamanın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Çoğu insanda sorun cildin en dış tabakasındaki (epidermis) genetik işlev bozukluğundan kaynaklı olarak meydana gelir. Epidermis vücut ve çevre arasındaki ilk savunma hattıdır. Epidermis sağlam olduğu zaman çevresel tahriş edici maddeler, alerjenler ve mikropların vücuda girmesinin önüne geçer. Popüler olan inanışa rağmen, çocuklarda meydana gelen egzama nadiren gıda alerjilerine bağlı olarak gelişir. Bir gıda alerjisinden kaynaklı olarak şüphe varsa alerji uzmanı tarafından değerlendirme yapılmalıdır.
Egzama olan kişilerde aşağıdaki belirtiler meydana gelir.
- Kuru, pullu cilt
- Genelde yüz, üst kol ve bacaklarda küçük şişkinliklerin neden olduğu tıkalı kıl folikülleri
- Ense bölgesinde artan cilt kırışıklığı ve ekstra cilt katlanması
- Ense bölgesinde cildin koyulaşması
Egzamayı teşhis etmek için kullanılan özel bir test yoktur. Teşhis çoğu zaman bir kişinin tıbbi öyküsüne ve fizik muayenesine dayanır. Egzamaların meydana geldiğini ortaya çıkaran faktörler arasında uzun süreli ve tekrarlayan kaşıntı durumu, kişisel veya ailevi alerjik durumlar ve semptomların başladığı erken bir yaş bulunur. Diğer faktörler arasında belirli tetikleyicilere ya da yukarıda belirtilen deri bulgularından herhangi birine maruz kaldıktan sonra kötüleşen semptomlar bulunmaktadır.
Ensede Egzama Tedavisi
Egzama kronik bir durumdur, tipik olarak gelişir ve periyodik olarak kötüleşir. Bazı insanlar birkaç yıldır semptomlar yok olabilir. Ensede oluşan egzama semptomları çeşitli kişisel bakım önlemleri ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmasına rağmen, egzama tedavi edilemez. Ensede egzama tedavi koşulları kapsamında;
Ağırlaştırıcı faktörleri ortadan kaldırmak, egzamanın kötüleşmesine neden olan faktörleri ortadan kaldırmak belirtileri kontrol etmek gerekir. Ağırlaştırıcı faktörler aşağıdakileri içerir;
- Isı, ter, kuru ortamlar
- Duygusal stres veya endişe
- Hızlı sıcaklık değişimleri
- Sabunlar ve deterjanlar, parfümler, kozmetikler, yün, sentetik elyaflar, toz, sigara dumanı gibi belirli kimyasallara veya temizleme solüsyonlarına maruz kalma
Cildi Nemlendirin
- Yumuşatıcılar, cildi nemlendiren ve kurumasını engelleyen kremler ve merhemlerdir. Egzaması olan kişiler için en iyi yumuşatıcılar, çok az su içeren ve hiç su içermeyen kremler veya merhemlerdir. Yumuşatıcılar banyodan hemen sonra uygulandığı zaman etkili şekilde çalışır. Gerektiğinde günde iki kez veya daha sık uygulanır. Losyonlar krem ve merhemden daha fazla su içerdiği için daha az etki sağlar.
- Banyo, duş veya banyolar cildi nemlendirmek için iyi olup olmadığı net değildir. Özellikle Espom tuzu ile yapılan banyolar ve yağlar ile yapılan banyolar cildi nemlendirir, serinletir, egzamanın meydana getirdiği kaşıntıyı geçici olarak hafifletebilir.
Cildin kurumasının önüne geçmek için sıcak veya uzun banyolardan (10 ile 15 dakikadan fazla) kaçınılmalıdır.
Cilt Tahrişi Tedavi
- Topikal steroidler – Hafif ve orta dermatiti kontrol etmek için reçeteli steroid kremler ve merhemler önerilebilir. Steroid kremleri veya merhemler genellikle cilde günde bir veya iki kez uygulanır.
- Ağız yoluyla alınan steroidler, bazen şiddetli bir egzama parlamasını tedavi etmek için kullanılır.
- Ultraviyole ışık tedavisi (fototerapi) , sorunu etkin bir şekilde kontrol edebilir. Tedavi planlı şekilde yapılır.
- İmmünsüpresif ilaçlar, bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar, diğer tedavilerle düzelmeyen şiddetli egzama olan kişiler için önerilebilir.
Ev İlaçları
Aloe Vera
Aloe yaprakları içinden sıkılmış taze jel ensede bulunan döküntü tedavisi için çalışır. Cildi yatıştırıp kaşıntıya neden olarak kızarıklıkları ortadan kaldırır. Uygulama günde iki defa yapılır. Özellikle gece boyunca bırakılır ve sabah yıkanır. Bir bandaj, uyuma esnasında jeli ensede tutmaya yardımcı olabilir.
Uçucu Yağlar
Uçucu yağlar, anti-mikrobiyal yanı sıra nemlendirici özelliklere sahiptir. Ensede egzamaya neden olan sorunları ve meydana gelen döküntüleri kayda değer şekilde ortadan kaldırarak cildin yatışmasına olanak sağlar. Lavanta yağı, jojoba yağı ve hindistancevizi yağı kullanılabilir. Yağlarında her gün 2 defa uygulanması gerekir.
Çay Ağacı Yağı
Çay yağı bir anti-inflamatuar ve anti-bakteriyeldir. Boyun arkasındaki egzamalar için, çay ağacı yağı badem veya zeytinyağı gibi taşıyıcı yağ ile karıştırıldığında en iyi şekilde çalışır. Bakteriler ile savaşma yeteneklerinin tam olarak çalışması için 2 kez uygulama yapılır.