Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama ve Egzamanın Vücutta Görüldüğü Bölgeler

Egzama bulaşıcı olmayan ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Tedavi edilmemesi halinde yayılma göstererek vücudun belli bir bölgesini etkisi altına alabilir.

Egzama ve Egzamanın Vücutta Görüldüğü Bölgeler

İlk Evrede Kaşıntı İle Ortaya Çıkmaya Başlamış Egzama

Egzama derinin iç kısmında ya da dış kısmında çeşitli nedenlere bağlı olarak içi su dolu kabarcıkların oluşmasına neden olan kabarık, kepekli ve kaşıntılı döküntülerdir. Yunancada ‘’ekzein’’ yani köpürmek kökünden gelen egzama vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilir. Yapılan araştırmalara göre her 10 insandan birinde ortaya çıkabilen bu rahatsızlık dermatolojik rahatsızlıkların %15-25’lik kısmını oluşturmaktadır. Evreleri bazı deri hastalıkları ile benzerlik gösteren egzama genellikle bebeklerde ve çocukluk çağında ortaya çıkmaktadır.

Egzamanın görülme nedenleri oldukça farklı olabildiği gibi kalıtsal yatkınlık, aşırı temizlik yapmak, stresli olmak, vücudun bağışıklığının zayıf olması gibi nedenlerden dolayı da görülebilmektedir.

Atopik egzama, seboreik egzama gibi çeşitleri de olan bu rahatsızlık uzun süre kuru ortamda kalmak gibi dış nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabildiği gibi cildin yağlı olması gibi vücuttaki durumlara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Egzamalı bölgeler genellikle kırmızı pul pul duran ve kurumuş bir görüntüye sahiptir. Ayrıca cilt üzerinde kaşıntıyla birlikte kepeklenmelerde meydana gelebilir. Zaman içerisinde tedavi edilmediğinde bu bölgelerde kalınlaşmalar meydana gelir. Kalınlaşan deri ise bir süre sonra çatlamaya başlar. Kanamaların da görüldüğü çatlaklar büyük acı verebilir. El ve ayaklarda oluşması halinde kişilerin gündelik yaşantılarını etkileyebilir.

Egzamanın Evreleri

Egzama bulaşıcı olmayan bir deri hastalığıdır. Yünlü kıyafetler, terlemek, losyonlar, sürtünme gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmasından dolayı bu rahatsızlığın bulaşma evresi değil başlangıç denilen oluşma evresi bulunmaktadır.

Üçüncü Evrede Kalınlaşmış ve Çatlama Nedeniyle Kanamaya Başlamış Egzama

Birinci Evre- Kaşıntı ve Kızarıklık

Genellikle cildin aşırı derecede kuru kalması ile birlikte başlayan bu rahatsızlığın ilk evresinde egzama kendini nedensiz kaşıntılar ile belli eder. Gün içinde pek çok kişi çeşitli nedenlerden dolayı vücudunun farklı bölgelerini kaşıdığından dolayı egzamanın oluşumu ile ilgili herhangi bir düşünceye kapılmazlar. Ancak deri üzerinde kaşıntıya ek olarak kızarıklıklar bulunuyorsa ve bu kızarıklık büyümeye başlamışsa egzamadan şüphelenilebilir.

Yapılabilecekler

  • Birinci evrede kaşıntı nedeniyle egzamadan şüphelenen kişilerin dermatoloji bölümünde uzman olan hekimlere başvurması gerekir.
  • Egzamanın bu erken döneminde fark edilmesi ile birlikte kullanılan ilaçlar sadece bir ve ya iki gün içerisinde etkisini göstererek daha egzama ilerlemeden belirtilerini ortadan kaldırmayı sağlayacaktır.
  • Kişilerde egzamaya neden olan durumlar araştırılarak müdahale edilmesi gerekir.
  • Kaşıntıyı azaltacak nemlendiriciler ve bu bölgenin saf su ile temizlenerek kurulanması gibi işlemler kişileri rahatlatacaktır. Ayrıca kızarıklık için buraya soğuk kompres uygulaması da yapılabilir. Eğer bu evrede gerekli önlemler alınırsa egzamanın vücut içerisindeki yayılımı da azalacaktır ve birkaç günlük tedavinin ardından herhangi bir sorun kalmayacaktır.

İkinci Evre- Yanma ve Kuruluk

İkinci evrede egzamalı bölgedeki kızarıklık artmaya başlar ve kaşıntı da buna bağlı olarak artmaya başlamıştır. Bu evrede kızarık bölgelerde hafif yanmalar görülmeye başlar. Hatta kaşındıkça yanmalar da artacaktır. Birinci evrede henüz tam kurumamış olan bu bölgede eskiye nazaran daha fazla kuruluk meydana gelecektir. Kuruluk nedeniyle kişiler daha fazla kaşınmaya başlayabilir.

Gerekli önlemler alınmadığında bu evrede egzamalı bölgeler genişleyebilir. Örneğin, kulak arkasında bulunuyorsa saç diplerine ya da kulak içi gibi bölgelere ulaşabilir.

Yapılabilecekler

  • İkinci evrede doktora başvurulmuşsa egzama tedavisinde kullanılan losyonlardan ve kremlerden yararlanılabilir. Ayrıca bu durumun nedeni araştırılarak sorunun kaynağına inmek tedaviyi daha da kolay bir hale getirecektir.
  • Yanma sorununu önlemek adına terlememeye dikkat edilmelidir. Düzenli banyo yapılmalıdır.
  • Kuruluğun giderilmesinde banyoya ek olarak doktor tarafından tavsiye edilen, içerisinde parfüm ve zararlı madde bulunmayan nemlendiriciler kullanılabilir. Ayrıca çok kuru ortamlarda çalışmak zorunda olan kişilerin nemlendirme konusunda daha dikkatli olması da ikinci evredeki egzamanın yayılmasının önüne geçecektir.

Üçüncü Evre- Kepeklenme, Kalınlaşma ve Çatlama

Deri üzerindeki egzamalı bölgede kaşıntı artar ve kuruluk da arttığından dolayı deri kepekli bir görüntü alır. Kaşınma olsun olmasın kepek şeklindeki döküntüler kişilerin dikkatini çekebilir. Kuru ve dökülen deriden dolayı doktora başvurarak tedavi olmayan kişilerde bu evreden sonra yayılma daha sık gözlenmektedir.

Yayılma gösteren egzamanın uzun süre kuru kalması derinin kalınlaşmasına neden olur. Özellikle gözde görülen egzama nedeniyle kalınlaşma yaşanması göz kapağının açılmaması gibi zorlayıcı durumlara neden olabilmektedir. Kalınlaşma safhasına gelindiğinde çoğu kişi tarafından fark edilen egzamanın tedavisi birinci ve ikinci evreye göre daha zor olmaktadır.

Kalınlaşan deri yeterli bakım yapılmadığında çizikler halinde çatlamaya başlar. Özellikle ellerde ve ayaklarda görülen çatlamalar el ve ayakların kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Çatlamalar çoğu zaman kanamasız olarak sadece acı verse de derin çatlak durumlarında kanamalarda görülebilmektedir.

Yapılabilecekler

  • Üçüncü evrede derinin kepeklenmesi safhasında doktora başvurulması halinde çeşitli kremler ile yayılması durdurulabilmektedir. Ancak kalınlaşma evresine geçildiğinde doktor tarafından verilen ilaçlar ve kremler yayılmayı büyük oranda engelleyememektedir. Özellikle deride çatlakların oluştuğu evrede doktor tarafından reçete edilen ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır. Aksi halde iltihaplanmalara neden olabilir.
  • Üçüncü evrede kişilerin bol bol duş alması, kaşıntı ve kızarıklıkları gidermek adına krem ve losyonlar kullanması gerekir.
  • İltihaplı çatlakların oluşmaması adına egzamalı bölgeler her zaman temiz tutulmalıdır.
  • Egzamayı artırıcı asitli içecekler, turunçgiller gibi besinler tüketilmemelidir. Ayrıca alerjiye neden olarak egzamayı artıracak olan yumurta, süt gibi besinlerin kullanımına da ara verilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle