Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama İçin Yoğurt Faydalı Bir Besin Kaynağı mıdır?

Egzama tedavisinde yoğurt tarzında probiyotik içeren besinler etkili şekilde çözüm bulma olanağı sunar. Bunların düzenli olarak beslenme listesine alınması da çok önemlidir.

Egzama ve Yoğurt

Egzamadan muzdarip olan kişilerde cilt bozukluğu hafif ile şiddetli aralığında değişir. Genelde kabarcıklar şeklinde görülen bir deri iltihabıdır. Bu kabarcıklar kuru, kaşıntılı ve pullu olarak tarif edilir. Aşırı egzama kabarcıkların çizilmesinden dolayı kanamaya neden olabilir. Egzama olabildiği kadar korkunç olabileceği gibi, bulaşıcı değildir. Egzama için herhangi bir tedavi olmamasına rağmen çalışmalar salgınları tedavi etmek ve önlemek için daha etkili yollar ortaya koymaktadır. Egzama tedavisinde en iyi tamamen doğal yollardan bir tanesi bağırsak dostu probiyotiklerdir. Bu probiyotiklerin arasında doğal yoğurt ve kefirde bulunmaktadır.

Probiyotiklerin Çalışması

Birçok insanın farkına varmadığı egzama cilt bazlı bir durumken düzgün çalışmayan bir bağışıklık sisteminin bir belirtisidir. Gerçek bağışıklık sisteminin çoğunun nerede bulunduğunu bilmek önemlidir. Bu karın bölgesinde bulunur. Bağışıklık sisteminde toplam bağışıklık sisteminin dörtte üçünden fazlası bulunabilir. Faydalı bakteriler bağırsakta da yaşamaktadır. Bundan dolayı bağırsak florasının dengesinde bir bozulma mevcutsa vücudun dışında semptomların göründüğünü görmek sürpriz olmamalıdır. Probiyotik takviyesi aracılığı ile dengeli ve çeşitli flora kültürünü teşvik edildiğinde bağışıklık yanıtı arttırılır. Bağışıklık sistemi bir patojen gibi tehlikeli olan ve antijen gibi zararsız olanları ayırt etmek için daha donanımlı şekilde çalışır.

Probiyotikler ve Egzama

Probiyotikler arasında bulunan yoğurt tüketimi egzama belirtilerini önlemenin ve tedavi etmenin oldukça etkili bir yoludur. Belli başlı yaş gruplarında var olan egzamaların şiddeti ve daha fazla salgınının önlenmesi ile probiyotik takviyeye tepkileri için bir dizi çalışma ve test yapılmıştır. Bunların sonucunda yoğurt etkilerli olumlu şekilde meydana gelmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda;

  • Gebe; gebelik ve emzirme dönemi içinde probiyotikler ile desteklenmiş annelerin çocuklarında egzama riskini önemli ölçüde azaldığı ortaya çıkmıştır.
  • Erken bebeklik dönemi, probiyotiklerin 2 yaşına kadar egzama önlenmesinde başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Çocuklar dört yaşına kadar probiyotiklerden faydalanmaya devam ettiğinde sorun riski azalmıştır. Yani bebeklerin düzenli olarak yoğurt ve kefir tarzında probiyotikleri tüketmelidir.
  • Çocukluk öncesi, İngiliz Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan Tayvan’dan yapılan bir çalışma sonucunda 2 ile 14 yaş arasında değişen çocukların hepsinde ciddi egzama vakası bulunan ve onlara probiyotik desteği sağlayan konuları ele alınmıştır. Uygulamadan 8 hafta sonra araştırmacılar probiyotik takviyelerin cilt sorununu önemli ölçüde düzelttiği ortaya çıkmıştır.
  • Gençten yetişkinlik dönemine, egzamalar ile alakalı geçmişi ve ilgili cilt durumları olan yetişkin kişilere 12 hafta boyunca probiyotik takviyeleri yapılan bir çalışma ile verilmiştir.  Çalışmanın sonucunda probiyotikler ile desteklenmiş yetişkinlerin egzamalarında dramatik bir düzelme yaşanmıştır. Günlük olarak en az bir kase yoğurt yemekler ile beraber tüketilir.

Egzama İçin Farklı Terapiler

Egzamanın ortadan kaldırılması adına kullanılan etkili kürler arasında;

  • Hindistan cevizi yağı egzama olan insanlar için popüler bir nemlendiricidir ve anti bakteriyel özelliklere de sahip olabilir. Bu yağ her gün düzenli şekilde cilde uygulanmalıdır.
  • Topikal şekilde uygulanan ayçiçeği tohumu yağı, kaşıntı, iltihap ve cilt bariyeri fonksiyonunun iyileştirilmesi açısından çok elverişli özelliklere sahiptir. Bu yağın gün içinde en az 2 kez sorunlu olan alanlara uygulanması gerekir.
  • Son zamanlarda yayınlanan bir çalışma sonucunda hodan yağı ve çuha çiçeği yağının, egzamaya yardımcı olduğu ortaya çıkartılmıştır. Bu iki yağ eşit oranlarda bir kabın içinde karıştırıldıktan sonra cilde uygulanır. Günde 2 defa uygulanması önemli bir detaydır.
  • Jojoba yağı, cilde derinlemesine nüfus eder. Özellikle mentol içeriği kaşıntıların doğal olarak durdurulması için süper bir etki sağlar. Gözeneklerin tıkanmasının önüne geçer. Oluşan kızarıklık ve pullanmaları ortadan kaldırır. Her gün 2 defa uygulanır.
  • Shea yağı özellikle Mısırlılar tarafından kullanılmaktadır. Kuru cildin nemlenmesini ve pullanmaların ortadan kalkmasını sağlar. Direkt olarak egzamalardan sorunlu olan cilde uygulanır.
  • Cildi nemlendirmek için ekstra bir yağ tabakası eklemek için banyo küvetine biraz karıştırın.

Beslenme

Egzama sorunu ile karşı karşıya kalan kişilerin beslenme düzenine çok dikkat etmesi gerekir. Özellikle faydalı yiyecekleri beslenme düzeni içine katmalıdır.

  • Egzama için önerilen birçok türde diyet vardır, sütsüz, glütensiz, düşük alerjenli, şekersiz, boyasız, mayasız gıdalar, alkali gıdalar ile yapılacak beslenme örnek olabilir.
  • Gerçekten alerjisi olan yiyeceklerden kaçınmak oldukça önemli bir detaydır.
  • Nelerin iyi geldiği ve nelerin zararlı olduğu konusunda beslenme listesini uzmanlardan almak gerekir. Bu liste dâhilinde beslenme düzeni kurulmalıdır.

 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 3 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle