Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama Sorunu İçin Uygulanacak Diyet Detayları

Egzama tarzında cilt hastalıklarında beslenme sorunun iyileşmesi konusunda önemli bir yere sahiptir. Özellikle tedavi sürecinde beslenmeye fazlasıyla dikkat edilmelidir.

Egzama ve Beslenme

Gıdaların içerisinden bulunan besin maddeleri, egzama dâhil olmak üzere neredeyse tüm dejeneratif hastalıkların yönetilmesine yardımcı olabilir. Beslenme şeklinin değiştirilmesi ve bunun diyet ile desteklenmesi egzama semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bundan dolayı egzama diyeti uygulayan birçok kişi bulunur. Egzamayı arttıran yiyecekler ve faydalı yiyeceklerin neler olduğunu diyet için bilmek gerekir. Egzama ve seboreik egzama için uzak durulması ve kullanılması gereken yiyecekler arasında;

Gluten

Egzama dâhil olmak üzere çoğu şey genel inflamasyondan kaynaklanır ve glutenin herkeste inflamasyona yol açar. Gluten insanların yemek zorunda olduğu doğal bir şey değildir. İnsanların buğdayı hiç canı çekmez. Sindirilememesi inflamasyona neden olur. Gluten buğday, arpa ve çavdar içeren gıdalarda bulunur. Bir çalışmada Finli araştırmacılar buğday alerjisi şüphesi olan egzama tedavisi için adaylara bakmıştır. Altı yetişkin egzama hastasından dördünün diyetlerinde bulunan tahılları eleyerek egzamalarını başarılı bir şekilde tedavi ettiklerini ortaya koymuşturlar. Tüm glüten gıdalar şeker bakımından yüksektir ve şeker de iltihap dâhil olmak üzere birçok hastalığın sebebidir. Sadece gluteni kesmek, diyetten çok büyük şekerli ve sağlıksız lezzetli yiyecekleri kesecektir

Sığır Eti ve Kabuklu Deniz Ürünleri

Karides ve kabuklu deniz ürünleri egzamanın şiddetlenmesi konusunda sorunlara yol açar. Sığır eti ve kabuklu deniz hayvanlarıyla alakasız gibi görünse de aslında ortaya çıkan kronik alevlenmeler yaratacaktır.

Yağlı veya Baharatlı Yiyecekler

Yağın fazla düzeyde insan vücuduna alınması var olan hastalıkların ve cilt sorunların artmasına neden olmaktadır. Baharatlarda kaşıntıların ortaya çıkmasına neden olur. Yağda kızartma usulü yapılan yiyeceklerin hepsi kötü yağ içermektedir. Ayrıca bunların hepsi aşırı düzeyde yağ çeker. Sindirme konusunda sorun yaşayan kişilerde akneye dönüşür. Egzamanın kaşıntısını tetiklediği için hem yağdan hem de baharattan uzak kalınması gerekmektedir.

 Süt

Süt kişiye bağlı olarak egzama sorununu tetikleyen etken besinler içinde yer alır. Birçok kişide yağlı süt semptomların çoğalmasına sebep olur. Zaten uzman hekimlerde diyet listesinde süt ve süt ürünlerini olabildiğince az tutarlar.

Alkol

Alkolün aşırı düzeyde tüketilmesi ve bilinçsizse içilmesi karaciğer fonksiyonunu ve daha birçok şeyi engelleyerek insanların ciltlerini en kötü hale getirecektir. Ayriyeten vücudun etrafındaki kan histaminle dolu olduğu zaman kızarma egzamanın kızarıklıkları aşırı düzeyde alevlenir. Bir kişinin hafta en fazla 2 bardak alkol alması gerekir. Düzenli ve aşırı alkol tüketen kişilerin genel sağlığında da sorun vardır.

İşlenmiş Gıdalar

İşlenmiş gıdaların çoğunluğu insanlar tarafından fazlasıyla sevilir ve tüketilir. Kısa sürede mikrodalgada ısıtılabilen besin maddeleridir. Bu besinlerin çoğu kişiye alerjik açıdan sıkıntılar meydana getirir. Bunun yaşanmaması adına mutlaka etiketleri okunmalı ve içeriklerine detaylı şekilde bakılmalıdır. Egzama sahibi olan kişilerde alerji varsa bu gıdalar sorunun şiddetlenmesi ve çoğalmasına neden olacaktır. Zaten işlenen gıdaların birçoğu genel sağlık açısından da zararlıdır.

Diyet Planları

Egzamanın ortaya çıkardığı semptomları kontrol altına almak adına uygulanacak olan diyet listesi örneklerinden en uygun olanını uzman hastasına tavsiye edecektir. Bu plan dâhilinde hareket edilmesi gerekir. Örnek verilecek olursa;

Akdeniz Diyeti

Bu diyet planı tüketime odaklı şekilde yapılır. Tüketilecek olan besinler arasında;

  • Sebzeler
  • Meyve
  • Omega-3 yağ asidi zengin balık
  • Zeytinyağı gibi temel ve sağlıklı yağlar

Şekerli tatlılar ve yağlı etler çok az miktarda tüketilebilir.

Anti-inflamatuar Diyet

Diyet  cildin iltihaplanmasına neden olan gıdaların çıkarılmasına vurgu yapmaktadır. Ayriyeten lif bakımından zengin gıdaların dâhil edilmesine odaklanmak önemlidir. Diyet planında en olumlu besinler arasında;

  • Kepekli tahıllar
  • Meyve
  • Sebzeler
  • Balık
  • Zeytinyağı

Seboreik Egzama Diyeti

  • Lif açısından zengin gıdalar
  • Klorofil bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler
  • A vitamini içeren yiyecekler ile içecekler
  • Probiyotik içerikli gıdalar
  • Omega-3 yağ asidi zengin yiyecekler
  •  

Kışa Özel Diyet

Tavada kızartılmış veya buharda pişirilmiş sebzeler; lahana, ıspanak, havuç, soğan, kabak ve tatlı patates gibi koyu yapraklı yeşilliklere dikkat edilmesi gerekir. Bu sebzeleri zeytinyağında kızartmayı tercih edebilir ya da ıspanak, lahana, pancar ve karnabahar gibi sebzeleri tercih edilmelidir. Özellikle haşlanmış sebzeler daha kolay sindirilmektedir.

Kavrulmuş Sebzeler

Kavrulmuş olan sebzeler, kış mevsiminde pişirmek için ilginç ve sağlıklı bir yol sağlar. Karnabahar, havuç, kabak, tatlı patates, pancar, soğan gibi sebzelerin seçilmesi sonrasında fırında yüksek sıcaklıkta kızartılmalıdır. Kızartmalar fırında az yağlı şekilde yapıldığında sağlıklı bir beslenme sağlar. Zeytinyağının yüksek sıcaklıklara dayanamayacağından ve yanmasına neden olacağından sebzelerin kavurulması için Hindistan cevizi yağı veya avokado yağı kullanmayı tercih etmek gerekir. Kavrulmuş sebzeler vücuda sıcaklık sağlar ve kolay şekilde sindirilir. Düzenli olarak haftanın 3 günü fırında sebze tüketilmelidir.

Çorbalar

Çorbalar vücut için gerekli olan beslenmeyi ve sıcaklığı sağlamak için tüketilmelidir. Hazırlanan et suyu çorbalar lif, mineraller, vitaminler ve diğer gerekli besinler açısından oldukça zengindir. Ayriyeten bağırsakların iyileştirici özellikleri de bulunur. Düzenli olarak özellikle öğle ve akşam yemeğine başlangıç olarak çorba tercih edilmelidir. Her gün çorba tüketimi yapamayan kişiler haftanın en az 3 günü çorba içmelidir. Et suyu çorba dışında tarhana ve tahıllı çorbaların bazıları tüketilebilir.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle