Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Egzama Tedavisinde Bitkisel Destekler ve Kullanımları

Egzama tedavisinde ilaç tedavisinin bitkisel şekilde desteklenmesi oldukça önemli bir detaydır. Yalnız bitkisel uygulamalarda düzenli şekilde kullanım fayda sağlar.

Egzama Bitkisel Tedavi

Çuha Çiçeği Yağı

Eski dönemlerden bu yana çuha çiçeği yağının egzama semptomlarını hafifletmede konusunda etkili olduğu gösterilmiştir. 1200’den fazla hastayı içeren  bir araştırmada 25’in üzerinde klinik çalışmanın analizinde yağın kabuk, kaşıntı, ödem ve kızarıklık üzerinde çok faydalı etkiler gösterdiği ortaya çıkartılmıştır. Tüm vakalarda tedaviden 4 ile 8 hafta sonra iyileşme meydana geldiği gözlemlenmiştir. Çuha çiçeği yağı içeren merhemler, çuha çiçeği kapsülleri ve yağın kendisini kullanmak oldukça etkilidir. Özellikle etkilenen bölgelere direk olarak doğal yağı uygulamak egzama bitkisel tedavi konusunda mutlu bir sona ulaşmaya olanak sağlar. Ayrıca bu yağ seboreik egzamalara da iyi gelir. Gün boyunca, yatmadan önce ve banyodan sonra etkilenen bölgelere uygulamak gerekir.

Çam Yağı

Çam yağı sedef ve kronik egzamaya iyi gelen etkiler ile insanların vücudunda çalışır. Çatlakların iyileşmesinde hızlanma sağlar, hali hazırda mevcut döküntüleri, kuruluk, dökülme ve kaşıntıyı ortadan kısa süre içinde kaldırır. Hazırlanması için;

  • Çam iğnelerinin Mart ayında hasat edilmesi gerekir.
  •  Yarım litrelik bir kutu Ayçiçek yağı ile doldurulur, kutunun ağzına kadar çam iğneleri eklenir.
  • Bu karışım en az iki ile üç hafta boyunca karanlık ve serin bir yerde saklanır
  • İnfüzyondan önce çam iğneleri parçalara ayrılabilir. Bu sayede yağda yararlı bileşenlerin transferi daha kolay hale gelir.
  • Egzamanın en ufak belirtilerinde, cildin etkilenen bölgelerine yağlanmış iğne ekstreleri uygulanmalıdır. Düzenli şekilde her gün uygulanması gerekir.

 Papatya

Egzamaya iyi gelen bitkiler arasında ilk sıralarda yer alır. Özellikle yapılan çalışmalar sonucunda papatya çayının ve doğal papatya özleri içeren kremlerin yan etki yaratmadan egzamanın semptomlarını ortadan ve mantara çözüm olduğu gözlemlenmiştir. Papatya kremleri semptomları kontrol etmek adına gerekli olan topikal steroid seviyesinde azalmaya sebep olan inflamasyon düzeylerini azaltır. Papatya çayını hazırlamak için;

  • Bir tutam mevsiminde kurutulmuş papatya
  • Su

1 su bardağı içme suyu ocak üzerinde kaynatıldıktan sonra papatyalar içine atılarak 5 dakika boyunca kaynatılır. Ardından süzülerek ılımaya bırakılır. Ilıyan bu çay temiz pamuk yardımı ile sorunlu olan bölgelere sürülür. Her gün sorunlu olan bölgelere en az 3 kez sürülmelidir.

 Öksürük Otu

  • Bir tutam öksürük otu
  • 1 su bardağı süt

Kaşıntı sorunlarına, hoş olmayan semptomlarını ortadan kaldırmak için öksürük otunu incecik kıymak gerekir. Sıcak sütün içine kıyılan öksürük otu ilave edilerek en az 10 dakika boyunca bekletilir. Beklenme süresi tamamlandıktan sonra süzülür. Etki altında kalan bölgelerin tamamına temiz bir gazlı bez desteği ile sürülür. Uygulama kesin çözüm sunmasa da kısa süre içinde semptomların azalması adına oldukça faydalıdır.

Dut Kürü

  • Kişinin kendi avucu kadar dut
  • 0,5 litre su

Ocak üzerine alınan su kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra dutlar içine atılarak 65 dakika boyunca kaynatmaya devam edilir. Ilıyan karışım vücudu yakmayacak düzeye gelinde sorunlu olan her alana uygulanır. Kısa sürede egzamanın semptomlarının bazılarına kesin çözüm sunar. Dut kurusu ile kendine çözüm bulamayan kişiler defneyaprağı kürünü deneyebilir.

  • Kişinin kendi avucu kadar defneyaprağı
  • 2 su bardağı klorsuz su

Dut kurusu hazırlanışı ile aynı şekilde hazırlanan bu kür de ılıdıktan sonra uygulanır. Dut ve defneyaprağı kürü aynı anda uygulanmamalıdır. Dut kürü uygulaması bittikten sonra defneyaprağı kürüne geçilir.

Farklı Halk İlaçları

  • Tuzlu banyolar, 2 yemek kaşığı deniz tuzu ile küvet içinde yapılacak banyo kuru egzama için etkilidir.
  • Yumurta ve sirke, 1 adet yumurta, 50 ml sirke ve 50 ml su bir kabın içinde karıştırılır. Etki altında olan bölgelere sürüldükten sonra gece boyunca üzeri gazlı bezle kapatılarak sabaha kadar bekletilir. Sabah gazlı bez alındıktan sonra ılık su ile yıkanır. Yatmadan önce uygulama tekrarlanır.
  • Havuç suyu, lahana ve patates suları, bu sebzeler cam rende ile rendelenir ve tülbentte alınarak suyu süzülür. Hazırlanan sebze suları temiz pamuk yardımı ile sorunlu olan alana sürülür. Her gün 2 defa uygulanması gerekir.

Halk ilaçları ile yapılan uygulamalarda cildin artan kuruluğu ve üzerinde çatlak oluşması nedeniyle, etkilenen bölgelere ilave yumuşama, beslenme sağlamak önemlidir. Bu amaçla bitkisel yağlar mükemmel çözümler sunar. Örneğin; zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Egzama bölgelerine pamuklu çubukla uygulayarak, rafine edilmemiş yağ kullanılması da uzmanlar tarafından tavsiye edilir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle