Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Burun Kenarında Oluşan Egzama ve Tedavisi

Cilt yüzeyinde meydana gelebilen egzama, vücudun belli başlı bölgelerinde ekstra hassaslık yaratabilir. Bu bölgeler arasında yer alan burun kenarları ise kişiye zorlu bir dönem yaşatır.

Egzama Hastalığının Nedenleri

Egzama ya da diğer adıyla dermatit, cildin iç / dış etkilere karşı oluşturduğu enflamasyon olarak tanımlanabilir. Deri, tepkisel bir biçimde herhangi bir maddeye karşı hastalık gösterebilir. Reaksiyon olarak da görülen bu tür bir hastalığın nedenleri ise birden fazla olabilir. İnsanlar arasında görülme olasılığı yüksek olan egzama, deterjan, sabun, boya, giysiler, makyaj ürünleri, kozmetik ve metaller gibi birçok maddeden ötürü oluşabilir. Bu noktada hastalığın hangi türde oluştuğu önem arz eder. Bahsi geçen nedenlerden dolayı meydana gelebilen kontakt dermatite, daha çok kimyasal ürünlere karşı reaksiyon gösteren cilt üzerinde oluşur. Ancak bakteri kaynaklı egzamaya da rastlamak mümkün. Herhangi bir besinin cilt üzerinde bırakılması ve ardından güneş ışığına maruz kalınması, egzamaya neden olabilir.

Alerji temelli oluşan egzamalara da rastlamak mümkündür. Kişinin alerjisi olduğu maddelere karşı cildin tepkime oluşturmasından dolayı meydana gelebilen alerjik egzama, görünüm açısından diğer dermatit türleri ile benzerlik gösterir. Hastalık, genellikle kendisini yoğun bir kızarıklıkla birlikte gösterir. Deri üzerinde oluşan noktasal ya da daha farklı boyuttaki kızarıklık, ayrıca kaşıntı ya da buna benzer oluşumların da ortaya çıkmasına yol açabilir. Kuru cilt tiplerinde ya da soğuk kış günlerinde egzama görülme riski mevcuttur.

Kişinin hayat kalitesini düşüren hastalık, tedavi edilmeli ve hasta, hızlıca sağlıklı bir şekilde hayatına geri dönmelidir. Kimi hastalarda psikolojik kaygıya dahi yol açabilen egzama, görünüme etki etmesinden ötürü kişiyi olumsuz yönde etkileyebilir.

Egzamanın Belirtileri ve Tedavisi

Dönemine göre değişiklik gösteren egzama belirtileri, akut dönem içerisinde kızarıklık, şişlik, su toplamış küçük kabarcıklar ve sulantı ile görülebilir. Süreç dahilinde hasta, çok fazla kaşınma ve yanma gibi sorunlardan şikayetçi olabilir. Ayrıca bazı kişilerde kızarıklık ya da şişme olmaksızın sadece kaşıntı görülebilir. Kişiden kişiye göre değişebilen belirtiler, subakut dönemde minik yakacık halinde kepeklenmeler ve kabuklanmalar ile görülürken kronik dönem içerisinde ise kalınlaşma ve renk değişimi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca deride oluşabilen çatlamalar da yine egzama belirtileri arasında görülür. Egzama belirtileri liste halinde şu şekilde sıralanabilir:

  • Yoğun kızarıklık
  • Bastırınca beyazlayan kızarıklık
  • Rahatsız edici boyutta kaşıntı
  • Süregelen hastalık içinde
  • Kabuklanmalar ve sulanma

Bahsi geçen belirtiler sonrasında teşhisin konulması ve ardından da tedavi aşamasına geçilmesi gerekir. Burun kenarında egzama tedavisi ise ilaçlar yardımıyla yapılabildiği gibi bitkisel yolla da uygulanabilir yapıdadır. İlaç tedavisi sırasında dönemine göre tedavi uygulanabildiği gibi genellikle krem, losyon ve kaşıntı giderici belli başlı haplar tercih edilir. Sulantılı dönem içerisinde kurutucu tipte boyalar ve ıslak pansuman kullanılırken subakut dönemi içerisinde kremler, kronik süreçte ise bazı merhemler kullanılır. Eğer yoğun miktarda kuruluk söz konusu ise çeşitli nemlendirici kremler sürülerek cildin nem ihtiyacının karşılanması sağlanır. Cilt yüzeyinde hassaslık söz konusu olursa hastaya güneş koruyucu tedavi de uygulanabilir. UVA ve PUVA ışın koruması, aynı zamanda cildi güneşin zararlı etkilerinden korumada da başarılı sonuçlar verir.

Egzama İçin Bitkisel Tedavi

Birçok hastalıkta olduğu gibi egzama için de çeşitli bitkiler ile kür hazırlanabilir. Son dönemlerde yapılan araştırmalar, dut meyvesinin egzama üzerinde olumlu sonuçlar doğurduğunu göstermekte. Bu bakımdan beyaz dut, tedavi için kullanılabilir. Bitkisel kür hazırlamak istiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit. Öncelikle 3 su bardağı içme suyunu alın ve kaynatın. Ardından kaynayan suya 1 avuç dolusu beyaz tut atın ve kısık ateşte yaklaşık 5 dakika daha kaynatın. Bu işlemler sonrasında suyun ılık bir hale gelmesini bekleyin ve ardından ellerinizi suya sokun. 8 – 10 dakika boyunca ellerinizi suyun altında tutun ve ardından çıkarın. 1 saat sonrasında ise ellerinizi yıkayın. Bu işlemi hafta birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Bitkisel kür olarak değerlendirilen lavanta yağı ise kolayca bulabileceğiniz bir ürün halindedir. Özellikle kuruyan cildin nemlendirilmesi hususunda hastanın imdadına koşan lavanta yağı, hastalığın yaşandığı bölgeye ince tabaka halinde sürülebilir. Bu sayede cildin nemlenmesi ve aynı zamanda sakinleştirilmesi mümkündür. Sakinleştirici etkisi ile bilinen lavanta yağı, antiseptik özelliğe de sahiptir.

Lavanta yağının kullanımı, özellikle yağ ciltlerde yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle yağı kullanırken yüzünüze ya da cildinizin yağlı bölgelerine sürmemeye özen gösterin.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle