Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Alerjik Egzama Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde alerjik egzama genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile gelişmektedir. Özellikle gıda alerjisi egzamayı tetikleyen en büyük unsurlardan biridir.

Bebeklerde Alerjik Egzama Nedenleri 

Bebeklerde alerjik egzama, gıdalar ile tetiklenebilir. 

Bebeklerde alerjik egzama genetik ve çevresel birçok farklı nedenden kaynaklı olarak gelişebilir. 3 ve 6. aylar genellikle alerjik egzamanın ortaya çıktığı kritik aylar arasında yer alır. Özellikle anne sütü alamayan ve hazır gıdalar ile beslenmek zorunda kalan bebeklerde bağışıklık sistemi daha zayıf kalmakta ve çevresel faktörlere karşı savunma sistemi yeterli derecede gelişmemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2 yaşına kadar bebeklerin anne sütüne devam etmesini tavsiye etmektedir. Ayrıca annenin gebelik döneminde beslenmesi ve hormonları da bebeğin gelişim sürecini etkileyebilir. Gebelik döneminde yaşanan travmatik olaylar, kortizon seviyesini etkileyen stres, yetersiz beslenme, uyuşturucu, alkol ve sigara kullanımı bebeğin daha anne karnındayken bağışıklık sisteminde bozulmalara yol açar. 

Genetik yatkınlık ve doğum öncesi dönemde anne beslenmesi doğumdan sonra bebeklerde alerjik egzamaya yol açan temel faktörler arasında yer alır. Yünlü battaniye ve kıyafetler, sert sabunlar, çamaşırlarda kullanılan leke çıkarıcılar, oda parfümleri gibi kimyasal malzemeler cilt hassasiyetini arttıran önemli faktörlerdir. Yine bebeğin doğru beslenmesi dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biridir. 2 yaşından büyük bebeklere doktorunuz uygun gördüğü takdirde alerji testleri uygulanabilir. 

Süt, yumurta, fıstık, soya özleri, balık, pastörize edilmemiş peynirler ve domates bilinen gıda alerjilerinin yüzde 90’ını oluşturmaktadır. 

Belirtileri 

Gıda ve giysilere karşı hassasiyeti olan çocuklarda belirtiler bazen ilk temas sonrası ortaya çıkarken bazı çocuklarda belirtiler zaman içine şiddetlenerek artar. Özellikle gıdaya geçiş süreci olan 6. aydan itibaren çocukların beslenmesi yakından takip edilmeli ve bebeğin gıdaya karşı nasıl tepkiler verdiği kontrol edilmelidir. Belirtilerin takip edilmesi için 3 gün kuralı adı verilen ve bebeğe ilk gıdasını tanıttıktan sonra başka bir besine geçmeden önce 3 gün beklendiği süreç önemlidir. Böylece çocuğun verilen gıdaya karşı hassasiyet geliştirip geliştirmeyeceği kolayca anlaşılabilir. Bebeklerde alerjik egzamanın en yaygın belirtileri arasında; 

  • Cilt yüzeyinde döküntüler, 
  • Şişkinlik, 
  • Kaşıntı, 
  • Nefes alma güçlüğü yer alır. 

Ayrıca özellikle gıda ile tetiklenen durumlarda ishal, kabızlık, kusma diğer belirtilere eşlik edebilir. 

Alerjik egzama alerjenle her karşılaşmada yeniden tekrar eder. Tamamen bir iyileşme söz konusu değildir.

Tedavi süreci belirtilerin ortadan kaldırılmasını temel alır. Bu yüzden; 

  • Bebeğinizi bilinen alerjenlerden koruyun.
  • Gıdaya geçiş sürecinde önce sebzeleri tanıtarak başlayın. 
  • Alerjik reaksiyonların 2 saatten daha uzun sürelerde ortaya çıkabileceğini unutmayın. 
  • Her yeni gıda arasında 3 gün bırakın.
  • Sert sabun ve kimyasalları bebeğin giysilerinde kullanmayın. 
  • Bebeğin kıyafetlerini kendi çamaşırlarınız ile yıkamayın.
  • Bebeğin odasını temizlerken kimyasal içeren, kokulu ürünler kullanmayın.
  • Yünlü battaniye ve giysileri kullanmayın. 
  • İlk kullanımdan önce bebeğin giysilerini yıkayın.  

Bu önerilere dikkat ettiğiniz takdirde egzama ataklarını önleyebilir ve bebeğinizde alerjiye neden olan unsurları kolayca takip edebilirsiniz. 

Tedavi Yöntemleri 

1 yaşından küçük bebeklerde kortikosteroidlerin kullanımı gelişimsel bozukluk dahil olmak üzere birçok yan etkiye neden olmaktadır. Bu yüzden alerjik egzama tedavisi daha çok alerjiye neden olan unsurların bebekten uzaklaştırılmasına ve belirtilerin hızlıca giderilmesine yönelik olarak yapılmaktadır. Sadece çok şiddetli egzama türlerinde doktorunuz hipokort gibi kortizon içeren kremlerin kullanılmasını reçete edebilir. Fakat hipokort ve benzeri ilaçlar uzun süreli kullanımda kılcal damar genişlemesine, cilt renginde bozulmaya ve kafa içi basınçta değişmelere neden olabilir. Coresatin panthenol, Bepanthol sansiderm tarzı kremler ise cildi nemlendirerek kaşıntı ve kızarıklıkların giderilmesinde etkili olurken ciddi yan etkilere neden olmazlar. 

Reçeteli ilaçlar dışında cildi nemlendirme özelliği olan krem ve yağlar alerjik egzama tedavisinde yardımcı terapiler olarak uygulanabilir. Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı gibi kısa zincir yapısına sahip yağlar cilt hücreleri tarafından daha kolay emilir ve egzamanın neden olduğu semptomların azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle banyo sonrası bu yağlar ile yapılacak masaj bebeğin rahatlamasına ve cildinin yenilenmesine iyi gelir. Banyo suyunun çok sıcak ya da çok soğuk olması semptomların artmasına neden olabilir. 37-38 derece arasındaki banyo suları bebeğiniz için ideal sıcaklıkta olacaktır. 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle