Avuç İçinde Kırmızı Lekeler Nedir, Neden Olur ve Tedavisi
Avuç içinde bulunan kırmızı lekelerin tedavi altına alınması için öncelikli olarak neden meydana geldiğinin belirlenmesi gerekir. Bu belirleme için uzman hekime başvurulmalıdır.
Avuç İçi Kırmızılıklar
Avuç içlerindeki kırmızı lekeler ve döküntüler çeşitli faktörler tarafından provoke edilebilir. Sık şekilde kontakt dermatit dolayı ortaya çıkar. Alerjik ve basit olabilir. Alerjik maddeler ile doğrudan temas eden kişilerde alerjik şekilde ortaya çıkar. Örneğin; temizlik maddeleri, deterjanlar gibi etkenlerden fazlasıyla oluşabilmektedir. Döküntüler cilt eller ya da bacaklar üzerinde aniden soğuduktan hemen sonra ortaya da çıkabilir. Nadir şekilde avuç içi veya ayaklarda alerjik bir döküntü, besinsel veya tıbbi bir sorundan kaynaklanabilir. Bu vakalarda duyarlılaşma patogenezinde esas olarak antikorlar değil T-lenfositler söz konusudur. Lezyon bölgesinden alınan örneklerin mikroskobik incelemesi kan dolaşımından kırmızı lekelere doğru hareket eden büyük miktardaki lenfosit ve diğer immün hücrelerini gösterir.
Risk Faktörleri
Kırmızı lekelerin ortaya çıkması için risk faktörleri;
- Sinirsel aşırı stres veya şiddetli stres
- Bağışıklığın azalması
Bu faktörler dishidrotik egzamanın tekrarına sebep olur. Şiddetli kaşıntı ile birlikte bulaşıcı, kronik bir hastalık değildir. Bunun hastalığın nedenleri henüz aydınlatılamamıştır. Ev kimyasalları ve gıda ürünlerinin neden olduğu alerjik belirtiler ve kalıtsal yatkınlık bunlarla ilişkilidir. Dishidrotik egzama sadece avuç içi ve ayakların derisinde değil aynı zamanda arka tarafta da gözlemlenebilir. Bu hastalık hakkında istişarede bulunanların çoğunluğu 40 yaşından küçüktür. Hastalar arasında her iki cinsiyetten de hastalar bulunmaktadır. Dishidrotik egzamanın patogenezi daha önce düşünüldüğü gibi, terleme bozuklukları ile ilişkili değildir. Bir aile öyküsünde, hastaların % 50’sinde alerjik reaksiyonlara yatkınlık vardır. Duygusal aşırı yüklenmenin yanı sıra risk faktörleri, yüksek sıcaklık ve hava nemliliği olarak adlandırılır.
- Sadece avuç içi veya ayaklarda lokalize koyu kırmızı döküntü, erythrose de olabilir. Kaşıntı bu hastalık tipik değildir. Bu tür döküntüler hasta tarafından iyi bilinmelidir, çünkü onlara olan yakınlık yakın akrabalardan gelir. Yani genetik bir sorundur.
- Kalp kasının disfonksiyonu, vejetatif-vasküler distoni, damarların tonunda bir azalmaya ve avuçlardaki noktalı kırmızı lekelerin ortaya çıkmasına yol açan nöbetlere sebep olur. Kaşıntı yapmazlar, incinmezler ve bir saldırı gibi ilerlerler.
- Deri enfeksiyonu için risk faktörü diabetes mellitus’dur. Hamilelik sırasında, hormonal ilaçların alınması esnasında, ergenlik döneminde, hormonal arka planda değişiklikler de döküntülere sebep olabilir. Avuç içi kaşıntı döküntülerinin hızlı büyümesi en büyük belirtisidir.
Teşhisi
Tanı, hastalığın tipik belirtilerine dayanarak, cilt ve mukoza zarlarının tam bir incelemesine dayanır. Laboratuvar çalışmaları istenebilir. Bunlar;
- İdrar ve kan testleri
- Biyokimyasal ve klinik testler
- Bazı durumlarda hormonlar için kan testi
- İmmünolojik testler yapılır.
Kalıtsal yatkınlık dikkate alınır ve tıbbi bir öykü incelemesi uzman tarafından detaylandırılır. İç organların ultrasonografisi, deri biyopsisi ve mikroskopiside uygulanabilir. Benzer bir kliniğin eşlik ettiği hastalıklarla farklılaşma için ayırıcı tanı yapılır. Örneğin, bir ön tanı ile: dyshidrotik egzama temas dermatit, mantar lezyonları, sedef hastalığı, avuç içi ve ayak tabanlarında lokalizasyon ile nörodermatit, ekzematidler, epidermomikoz, spongiozis, uyuz ve başka bir cilt durumu belirlemesi yapılabilir. Doktor, ayrıntılı bir tıbbi öykü, klinik muayene verileri, laboratuvar ve enstrümantal çalışmaların sonuçlarını içeren karmaşık verileri analiz ettikten sonra, doğru kesin tanıyı koyabilir ve bir tedavi önerebilir.
Tedavisi
Dermatolojide, semptomların simülasyonunda hastalıklar tamamen farklı bir etiyolojiye sahip olabilirler. Mikroorganizmalarla enfeksiyondan otoimmün agresyona kadar, çoğu durumda tedavi yöntemleri semptomatolojiye dayanır. Sadece belirli hastalıklar ortaya çıkışlarının nedenini ortadan kaldırmayı amaçlayan radikal tedavi gerektirir. Çoğu zaman, semptomatik tedaviler ile dış ilaçlar kaşıntıyı gidermek için kullanılmaktadır. Ağrı, döküntüleri ortadan kaldırır, oral ilaçlar veya enjeksiyonlar çok daha az sıklıkla kullanılır.
Hastalığın nüksleri ile birlikte ciltte oluşan tahrişi önlemek için sabun, köpük ve duş jelleri kullanmadan su prosedürlerinden kaçınmak gerekir. Ev kimyasallarını kullanılmaz, en azından eldiven giyilerek kullanılması gerekir. Güneş, yağmur, rüzgar, kar gibi olumsuz çevresel koşullara uzun süreli maruz kalmanın önlenmesi oldukça önemlidir. Sentetik, kürk, yünden yapılmış tahriş etme özelliği bulunan kıyafetlerden de kaçınılması gerekir. Hasta diyetinden en çok alerjiye neden olan ürünler hariç tutulmalıdır.
Avuç içinde kırmızı lekeler kontakt dermatitten kaynaklı ortaya çıktıysa tahriş edici maddenin tespit edilmesi gerekir. bunun ardından çoğu durumda kendi kendine geçer veya ciltte kalıntı tahrişini ortadan kaldırmak için basit bir rehabilitasyon gerekir. Anında alerjik reaksiyonu olan hastalar genelde hiçbir tıbbi tedaviye ihtiyaç duymazlar, çünkü alerjen ile temas göründüğü kadar hızlı bir şekilde elimine edildikten sonra iltihap ortadan kaybolur. Sadece hasta, alerjenleri bilmeli ve tüm yaşam boyunca kendileriyle temas etme fırsatını ortadan kaldırmalıdır. Daha karmaşık alerjik kontakt dermatit formlarında ise, ilaç tedavisi, esas olarak lokal antihistamin veya hormonal merhemlerin kullanımı, ilaçlarla losyonların kullanımı yapılır.