Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ayak Tabnında Oluşan Kırmızı Lekeler Nedir, Neden Olur?

Ayakların taban kısmında meydana gelen kırmızı lekeler konusunda öncelikli olarak uzman hekime başvurulması gerekir.Uzman detaylı şekilde planlama yapar.

Ayakta Sorunlar

Ayak Sorunları

Ayak tabanında birçok nedenden kaynaklı olarak kırmızı döküntüler meydana gelebilir. Bu sorunlar sadece küçük bir bölgeyi etki altına alabilir, kısa ömürlü veya hafif olabilir. Bacaktan yukarı doğru yayılabilir, ağrılı veya kaşıntılı olabilir. Ayak tabanında çıkan kırmızı lekelerin bazıları da bulaşıcı olarak meydana gelebilmektedir. Bu sorun bebeklerde, gençlerde, çocuklarda ve yetişkinlerde gözlemlenebilmektedir. Soruna neden olan etkenler arasında;

Kontakt Dermatit

Kırmızı lekelere neden olan alerjik reaksiyon, kontakt dermatit olarak bilinir. Cilt belirli maddelere duyarlı olduğu zaman gelişir. Ayak ve ayak bileği döküntüleri olarak iki kategoriye ayırır;

Tahriş Edici Kontak Dermatit

Nedenleri; genellikle ev temizlik ürünleri, deterjan, boya, kozmetik veya endüstriyel kimyasal gibi maddelerle temas ettiği zaman cildin koruyucu olan dış tabakasında hasarlar meydan gelir. Bu en sık görülen kontakt dermatit tipidir. Lokal kuru, çatlak, pullu cilt, kaşıntılı olmayan ayak ve ayak bileği döküntüsü gözlemlenir. Semptomlar maruz kalma süresi tahriş edici maddenin miktarına ve gücüne göre değişkenlik gösterir.

Alerjik Kontak Dermatiti

Alerjenlere maruz kalma sonucunda ciltte bir bağışıklık reaksiyonu tetiklenir. Yaygın olan alerjenler maddeler arasında lateks kauçuk,  metalik maddeler, nikel ve kromatlar bulunur. Bu tarz ayak döküntüleri genellikle kabarcıklı olan küçük yumrular ile pembe veya kırmızı deri döküntüleri olarak oluşur. Aşırı kaşıntılı olma eğilimindedir. Alerjen soğuk kompres, anti-histaminler, topikal steroid kremler ile ortadan kaldırılabilir. Kontakt dermatitten kaynaklanan ayak ya da ayak bileği döküntüleri, tek bir maruziyetten, tekrarlanan temas dönemlerinden sonra gelişebilir. Semptomlar genelde birkaç dakika içinde maruz kalma saatlerine kadar görünür. Kontakt dermatitten kaynaklanan döküntüler bulaşıcı değildir. 

Egzama

Egzama ayak veya bacak döküntülerinin farklı bir nedenidir. Genelde erken çocukluk döneminde başlayan kronik bir sorundur. Birçok çocuk sorun çocukluk döneminde başlar yetişkinlikte devam edebilir. Çocukların yaklaşık % 25’ini ve yetişkinlerin % 2-10’unu etki altına alır. Egzamanın kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Cildin alerjen maddelere, derideki bakterilere ve çevre koşullarına etkili bir bariyer sağlayamaması tarzında bir dizi faktöre bağlı olabilir Egzama için kesin bir tedavi yoktur ancak kortikosteroid krem ​​veya merhem,  anti-histaminler, UV ışık tedavisi gibi bacak veya ayak bileği döküntülerini azaltmak için yapabilecek şeyler vardır.

Ayak Lekelerinin Diğer Nedenleri

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı kırmızı, pullu, kaşıntılı yamalara neden olan kronik bir cilt hastalığı olarak karşımıza çıkar. Bağışıklık sistemi ile alakalı bir problemden dolayı cilt hücrelerinin aşırı hızlı üretilmesinden kaynaklı meydana gelir.  Psoriazis cilt lezyonları küçük, lokalize yamalar ile tüm vücudu etki altına alan majör patlamalar arasında değişim gösterir. Sedef hastalığından kaynaklı bir ayak döküntüsü, ayak tabanlarında meydana gelme eğiliminde ortaya çıkar. Nüfusun yaklaşık olarak % 2 ile 4’ünü etki altına alır. Semptomlar çoğu zaman birkaç hafta ya da aylar boyunca tekrar tekrar alevlenen, tekrarlayan döngüleri içerir.

Uyuz

Uyuz popülasyonun % 1.5’ini etkileyen bir parazit oyuğunun neden olduğu bulaşıcı bir cilt sorunudur. Geceleri aşırı düzeyde şiddetli kaşıntıya sebep olur.  Ciltten deriye yapılan yüzeysel oyuklar, el ve ayak döküntüleri üreten, parmak ve ayak parmaklarında yaygın olarak bulunan küçük kırmızı lekelerin eşlik ettiği hatlarda görülür. 

Böcek Bite

Taban ya da ayak bileği için bir ısırık döküntü meydana getirebilir. Bu döküntü kırmızı lekeler ve minik minik lekeler halinde gelişir. Birkaç gün içinde kaşıntılı ve yerleşmiş küçük, lokalize bir nokta veya grup noktası olma eğilimi ile de ortaya çıkar.

Ayakların tabanlarında, bileklerinde, üzerinde ve  bacaklarda oluşan döküntülerin nedenleri içinde Lyme hastalığı, menenjit, liken planus, su çiçeği, zona ve romatoid artrit de bulunur. Bu sorunun neden kaynaklandığı konusunda mutlaka kişilerin uzman hekime başvurması gerekir. Görünüm, test ve tetkikler ile gerekli olan belirleme yapılır.

Ne Yapılabilir?

Ayaklardaki döküntü sorunları ile karşı karşıya kalan kişiler öncelikli olarak en kısa süre içinde uzman hekime başvurmalıdır. Uzmanlar sorunlu olan alanlardaki  kırmızı lekeleri detaylı şekilde inceler. Bu konuda hasta ile detaylı şekilde konuşacaktır. Tüketilen yiyecekler, içilen ilaçlar ve maruz kalınan durumlar ile alakalı detayların hepsi anlatılmalıdır. Bu detaylar uzman hekime teşhis koyma konusunda yardımcı olur. Sorunun altında yatan nedene bağlı olarak gerekli olan tedavi planı hazırlaması yapılır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle