Avuç içi Egzama Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Avuç içinde meydana gelen egzama sorunu gün içi yaşamı oldukça sorunlu hale getirebilir. Bunun içinde kısa sürede uzman doktora başvurmak gerekir.
Avuç İçi Egzaması
Egzama, cildin genelde kaşıntılı, kırmızı ve tahriş olduğu veya astım veya saman nezlesi ile ilişkili olduğu kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Cildin herhangi bir kısmını etki altına alabilir. Egzamanın kesin nedeni bilinmemektedir. Doktorlar zayıflamış bir bağışıklık sistemi ve aile geçmişi ile alakalı olduğunu belirtir. Egzamaya bir aile öyküsü bulunuyorsa hastalık riski artar ve sorun bulaşıcı değildir. Genel olarak, dermatit bebekleri veya küçük çocukları etkiler ve çocuk erişkinliğe ulaşana kadar sürebilir. Sorunun görünümü ve semptomları her vaka için farklılık gösterir. Belirtileri arasında;
- Yoğun kaşıntı en sık görülen egzama belirtisidir, bu da ciddi rahatsızlığa ve hatta uyku kaybına neden olabilir.
- Ciltte kuruluk
- Kırmızı ve aşırı kaşıntılı yamalar
- İltihaplı ve pullu cilt
- Sızan ve ağlayan küçük şişlikler veya kabarcıklar
Nedenleri
Sorunun kesin olarak nedeni bilinmez. Sorunun oluşmasında kalıtsal (genetik) faktörler bir rol oynar. Kesin genetik neden net değildir. Bununla birlikte, son araştırmalar bazı insanlarda genetik değişikliklerin cildin savunma bariyerine dâhil olan bir kimyasal (filaggrin) üretimini engellediğini göstermektedir. Bu sorunun kanıtlanmış tek bir nedeni yoktur, ancak rol oynayabilecek faktörler şunlardır:
- İklim değişikliği
- Toz veya polenleri barındıran alerjiler.
- Diğer erken yaşam faktörleri
Ayrıca egzamanın oluşmasına etki eden diğer faktörler arasında;
- Kuru cilt
- Terlemek
- Stres
- Düşük nem
- Sigara içmek
- Kirlilik
- Toz
- Alerjik reaksiyonlara neden olan belirli kimyasallar, malzemeler veya yiyecekler
Kaşıntı çok fazla şekilde meydana gelirse ve avuç içinden diğer bölgelere doğru yayılım gösterirse tedavi için farklı önlemlerin alınması gerekebilir.
Tedavisi
- Sebebi ne olursa olsun, tahriş edici maddeler ile sürekli temas halinde olmaktan kaçınmak gerekir. Bu durum avuç içindeki egzamanın kötüleşmesine neden olur.
- Etkilenen parçayı kuruyana kadar dört saatte potasyum permanganat solüsyonuna batırarak kabarcıklar, eksüda veya erozyonları tedavi edilmelidir. Bunlar ile alakalı tüm detaylar uzman doktor tarafından verilir.
- Koşulu kontrol altına almak adına günde iki kez güçlü bir steroid krem veya merhem sürülmek üzere reçete edilebilir.
- Topikal pimekrolimus 2 ile 16 yaş arası çocuklarda bataklarda orta atopik egzama için önerilir. Normalde bir dermatologdan gözetim altında reçete edilirler. Reçete edilmeden önce dermatolog nasıl kullanılacağı konusunda detay verir.
- Hiperkeratotik plaklar % 2 ile 5 salisilik asit merhem ile tedavi edilebilir.
- Sabun ve deterjanlardan kaçınılmalıdır. Sulu krem veya emülsifiye edici merhem tarzında bir nemlendirici kullanarak ellerin yıkanması gerekir. Steroid uygulamaları arasında kuru ciltler için düzenli olarak nemlendirici uygulanmalıdır.
- Islak iş yaparken, lastik veya PVC eldivenlerden eller kesinlikle korunmalıdır. Kuru bir çalışma için ve avuç içlerinin korunması adına pamuklu eldiven kullanımı yapılır.
- Ultraviyole B (UVB) veya ultraviyole A ile psoralen (PUVA) ile fototerapi, el egzamasının refrakter vakalarında uzman tavsiyesi ile kullanılabilir ama uzun süreli kullanımdan kaçınılması gerekir. Çünkü bu uygulama cilt kanseri riskini artırır.
Tahriş Edicilerin Önüne Geçmek
Avuçlarının içinde egzamalar ile karşı karşıya kalan kişilerin çoğunluğunda belli bir nedenden ötürü zaman zaman alevlenmeler meydana gelir. Bunun yanı sıra bazı nedenler alevlenmelere neden olabilir, cildi tahriş eden maddelerle veya başka faktörlerle daha da kötüleştirebilir. Bunları yaşamamak için;
- Elleri yıkamada sabun ve sıvı el sabunu gibi maddelerden uzak kalınmalıdır. Bunlar cildi kurutabilir ve tahrişe daha meyilli hale getirebilir. Bunun yerine, bir sabun ikame maddesi ve nemlendirici kullanımı yapılmalıdır.
- Biyolojik yıkama tozları ve kumaş koşullandırıcıları bazen sorunlara neden olabilir.
- Çizilmemesi için mümkün olduğunca fazla özen göstermek gerekir. Tırnakları kısa tutmak ve bebeklerde çizilmeye karşı korumalı eldivenler kullanmak önemlidir. Kaşıntıyı hafifletmek gerekiyorsa, tırnaklarla kaşıma yapmaktansa parmaklarla ovalama yapılmalıdır.
- Yün gibi tahriş edici kumaşlar yerine kesinlikle pamuklu giysiler giyilmelidir. Özellikle gün içinde tahriş edici kumaşlara ellerin sürtünmesi sorunlara neden olur.
- Aşırı sıcaklık cildi tahriş edici sorunlara yol açar. Çok sıcak veya çok soğuğa maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir.
- Giysileri deterjanla yıkadıktan sonra iyice durulamakta önemlidir. Bazı biyolojik deterjanlar sorunlara neden olabilir. Normal şekilde kullanılan deterjanların egzamayı daha kötü hale getirdiği için sorunlara yol açar.
- Tedavisi konusunda dikkat edilecek farklı noktalar konusunda uzman hastasına tüm detayları anlatır. Bu detaylara uymak egzamanın tedavisi için oldukça önemlidir.