Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Zona Hastalığında Banyo ve Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler

Zona, ciddi bir deri rahatsızlığı olduğundan dolayı kişiler ciltlerinde oluşan yara görünümü sebebi ile duş alma konusunda tedirginlikler yaşarlar. Aynı zamanda tedavi süreci de oldukça uzun sürer.

Zona Hastalığında Banyo Yapmak

Zona, ciddi bir deri rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlık çoğunlukla daha önceden su çiçeği hastalığı geçirmiş olan bireylerde ortaya çıkmakta ve kişiye oldukça sancılı bir dönem yaşatmaktadır. Cilt yüzeyinde çeşitli yaralara sebebiyet veren zona hastalığı aynı zamanda kaşıntı ve deri de döküntü oluşmasına da sebep olabilmektedir. Zona hastalığına tıp dilinde ”Zona Zoster” adı verilmiştir.

Hastalık, kişinin sinir uçlarının iltihaplanması sonucunda oluştuğundan dolayı bir çok hasta, zona oluşumu esnasında duş alamayacağını düşünmektedir. Fakat, hastaların duş almalarında veya su ile temas etmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Burada önemli olan nokta banyo esnasında cildin tahriş edilmemesidir. Duş esnasında hastanın tahriş olmuş olan veya yara haline gelmiş olan bölgelerine herhangi bir yakıcı madde sürülmemesi ve lif kullanılmaması gerekir. Aynı zamanda banyo yapılan suyu ısısının düşük olması da önemli bir husustur. Su ne kadar sıcak olur ise kişiyi o denli rahatsız edecektir. Fakat su serin olursa hastanın rahatlamasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda banyo esnasında kullanılan tüm jeller ve şampuanlar da dikkatle ve özenle seçilmelidir. Kullanılan ürünlerin doğal olması hasta açısından çok daha iyi olacaktır. Zona hastalarında, cilt maksimum düzeyde korunmalıdır. Bu sebeple kullanılan ve seçilen ürünler de bu doğrultuda sağlıklı ve hassas olmalıdır.

Hastalık esnasında su ile temas yasak değildir ve banyo yapılabilir. Fakat, hastalık geçene kadar kişinin deniz veya havuza girmekten kaçınması gerekmektedir. Denizde bulunan yoğun miktardaki tuz, hastanın cildinin daha da tahriş olmasına sebebiyet verebilir. Havuz içerisinde bulunan kimyasallar ise yine hem hastanın cildinin tahriş olmasına hem de yaralarının mikrop kapmasına sebebiyet verebilir.

Tedavi Süreci

Zona hastalığında tedavi süreci oldukça uzun ve zahmetli geçmektedir. Hastalığın son derece sancılı geçtiği unutulmamalıdır. Hastanın durumu için tam teşhis konduğunda hasta için uygun kremler belirlenir. Tedavi süreci oldukça uzun bir süreçtir ve hastanın tüm bu tedavi süreci boyunca sağlığına son derece dikkat etmesi gerekir. Hastalık ilk günlerde henüz yaralar oluşmadan tespit edilir ve kontrol altına alınır ise hasta için çok daha kolay bir süreç oluşur. Aksi takdirde yaralar meydana geldikten sonra tedavi süreci çok daha zahmetli ve acılı olacaktır. Hastalık, kişinin vücudunda kendisini ilk başta kaşıntı ve sancı olarak göstermektedir ve vücudun belirli bölgelerinde olur. Zona, kişinin vücuduna yayılmaz ve bir bölgeden diğer bir bölgeye de bulaşmaz. Dolayısı ile tedavi, sadece tek bir bölge üzerinde geliştirilir ve uygulanır.

Zona hastalığının kişiyi hiç bir zaman etkilememesi için yıllarca süren uzun çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ise ”Zona Aşısı” geliştirilmiştir. Bu aşıların yapımı her yaş için uygundur. Kişiler, pratisyen hekimlerinden aşı hakkında bilgi alabilir ve aşılarını pratisyen hekimlerine yaptırabilirler.

Geçmiş dönemlerde zona hastalığı geçirmiş bireylerin de zona aşısı yaptırmaları tavsiye edilmektedir. Fakat kişiden kişiye değişebilecek olan özel koşullar sebebi ile bu konunun pratisyen hekimlere mutlaka danışılması gerekir. Doktora danışmadan herhangi bir işlem kesinlikle yapılmamalıdır.

Tedavide Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi esnasında kişinin cildine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bol miktarda su tüketimi de tavsiye edilmektedir. Şayet, doktor ilaç vermiş ise bu ilaçların aksatılmadan kullanılması gerekmektedir. Bu tip hastalıklarda genellikle kortizon içeren kremler kullanılmaktadır. Bu kremler ile hem hastanın sancıları azaltılır hem de yaralar daha kolay bir şekilde iyileştirilir.

Hastaların kendi hijyenlerine son derece dikkat etmeleri de büyük önem taşımaktadır. Yaraların enfekte olmamalarına özen göstermek gerekir. Hastalık dönemi son derece sancılı ve acılı geçse dahi hastanın yaraları kaşımamaya dikkat etmesi de önemli bir unsurdur. Yaraların tahriş edilmemesi ve zorlanmaması büyük önem taşımaktadır. Doktor kontrollerine düzenli olarak gidilmesi ve gerekli tüm muayenelerin düzenli olarak yaptırılması gerekir. Aksi takdirde hastalığın seyri takip edilemez ve durum kontrolden çıkabilir. Tüm bunlar haricinde hastanın hassas kıyafetler giymesi ve tenini rahatsız edecek ürünlerden kaçınması gerekir. Bunlar haricinde hasta dilediğini yapabilir ve hayatına normal bir şekilde devam edebilir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 3 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle