Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Yüz Kuruması Neden Olur ve Bitkisel Tedavileri Nelerdir?

Yüz bölgesinde meydana gelen kurumalar birçok etkenden kaynalı olarak meydana gelebilir. Bu etkenlerden kurtulmak ve yüzü bitkisel şlekilde desteklemek faydalı olacaktır.

Yüz Bölgesinde Kuruma

Yüz Bölgesinde Kuruluk

Normal sağlıklı bir cilt ince bir doğal lipid tabakası veya yağlı maddelerle kapladır. Nemi yumuşak ve esnek bırakır ve cildi nemde tutarlar.  Kuruyan ciltler ise genelde çevrede var olan bir şey ya da cilde yapılan bir uygulama sonucu bu yağlı yağları yok ederek cildi korumasız bırakır. Daha az düzeyde sıklıkla nedeni içseldir. Bir sağlık durumunda, menopoz veya genetik yatkınlık cildin kurumasını sağlar.  Kuru lekeler kaşıntılı deri her alanda görülebilir. En yaygın olarak kollarda, ellerde, alt bacaklarda, yüzde ve karnında görülür. Kuru çoğu zaman göründüğünden daha fazla hissedilir. Birçok siyah insan için kuruyan ciltler özel bir durumdur. Çünkü cildin pulları gri görünebilir.  Tedavi edilmezse, kuru ciltler bazen deri iltihabına, şişliğe ve enfeksiyona neden olarak dermatitin meydana gelmesine neden olur. Dikkatli kuru cilt bakımı ile genellikle sorunu çözülür. Kuru cildin meydana gelmesinin nedenleri arasında;

Yanlış Nemlendirici

Kuru cilt ile mücadele ediliyorsa muhtemelen bir nemlendirici denemesi yapılır.  Nemlendiriciler kuru cilt bakımının önemli bir parçasıyken  uzmanlar her zaman onları çok iyi kullanılmadığını söylerler.  İnsanların yaptığı bir yanlışlık, en az yardıma geldiğinde kuru cilde nemlendirici uygulamaktır. Cilt yüzeyi nemliyken bir krem ya da nemlendirici losyon sürüldüğünde nemi hapsetmek mümkündür. Cildin yüzeyi ıslanmamalı, sadece bir havlu ile kurulanmalıdır. Birkaç dakika bekletin ve fazlalığı temizlemek gerekir.

Kurumuş Hava

Kuruyan hava, özellikle kış aylarında kuru cildin en yaygın nedenleri arasında bulunur. Nemi cildin dışına doğru çeker. Kış aylarında kurutan ciltlerde kış kaşıntısı ortaya çıkabilir.  Soğuk, sert havalar cildi kuruturken kış aylarında başka büyük bir sorun da içeride yatar. Kuru ısı merkezi ısıtmayla dışarı çıkar. Yaz aylarında, klimanın da benzer bir etkisi olabilir. Kuru sıcağa karşı koymak için bir nemlendirici kullanmak gerekir.

Uzun, Sıcak Duşlar ve Banyolar

Suya uzun süre maruz kalmak, özellikle sıcak su cildi koruyan doğal yağları temizleyebilir. Banyodan veya duştan çıkıldığında bir sıkılık mevcutsa ciltlerde kuruma meydana gelmiş olabilir.

Sabun

Sabun cildin koruyucu yağlarını hızla yok edebilir. Çoğu zaman vücudun herhangi bir sabun veya temizleyiciye ihtiyacı olan tek parçaları yüz, eller, ayaklar, kasık ve koltuk altlarıdır. Vücudun geri kalanı genellikle sadece su ile durulanmalıdır.

Kıyafet

Kuru ciltler, özellikle tahriş edici maddelere karşı hassastır. Bundan dolayı sürekli rahatsız edici kıyafetlere maruz kalmak, cildi daha kuru ve kaşıntılı hale getirir. İlk kez giyildiğinde rahat hissedilen kıyafetler tercih edilmelidir.

İlaç

Bir dizi ilaç cildi kurutmanın yan etkisine sahiptir. Bunlar;

  • Yüksek tansiyon diüretikler gibi
  • Akne ve retinoidler gibi diğer cilt rahatsızlıkları ilaçlar

Tıbbi Koşullar

Genellikle kuru deri dış etkenlerden kaynaklı ortaya çıkar. Bir dizi tıbbi durum kuru cilde neden olabilir. Bu tıbbi nedenlerden bazıları daha yaygındır:

Bu sorunların tedavi altına alınması ile yüz bölgesindeki sorunda azalmaya başlar.

Bitkisel Tedaviler

Nohut Çiçeği 

Avuç içine dörtte bir miktar nohut çiçeği toz dökülür ve macun benzeri bir kıvama gelene kadar suyla ıslatılır. Bir dakika boyunca nemli veya kuru cilde masaj yapılır. Ardından ılık su ile durulanır. Kesintisiz pullarla  ve kabuklanma sorunu ile uğraşmak için bunu günlük uygulamak gerekir.

Yulaf 

Yulaf, mucilaj bakımından zengindir, su ve ısı eklediğinizde yapışkan ve dolgun yapan madde haline gelir. İnce bir öğütme ve taze çekilmiş bir banyoya 2 su bardağı yulaf eklenir. Bu suyun içinde ciltteki kuruluk, kabuklanma ve pul pul olma sorunu ortadan kalksın diye 20 dakika boyunca beklenir.

 Aloe Vera Jeli

Aloe vera jeli, kendi başına yüksek bir su içeriğine sahiptir, ancak aynı zamanda su tutucu mucilaj ile yüklüdür. Yapraklarının içinde bulunan jelin kullanılması tavsiye edilir. Direkt olarak yaprak içinde bulunan jel sorunlu olan alanlara bir krem misali sürülmelidir. Ardından isteğe bağlı olarak soğuk su ile yıkanır.

Zencefil Tozu 

Kuru cilt zayıf dolaşımın sonucu olabilir. Bunun içinde zencefil tozu kullanımı yapılmalıdır. 15 ile 20 dakika  önce banyo suyunun içine 1 yemek kaşığı zencefil tozu eklemesi yapılır. Bu eklemenin ardından banyoya girilerek en az 20 dakika boyunca kuru alanlara bu suyun uygulanması gerekmektedir. Cildin birçok alanında kuruluk, pullanma ve kabuklanma sorunu varsa toz 1 çay bardağı eklenebilir. Ardından ılık su ile yıkandıktan sonra havlu yardımı ile yavaş yavaş kurulanır. Mutlaka nemlendirici krem uygulanmalıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle