Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Vücutta Kırmızı Leke Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Vücuttaki kırmızı lekeler yaygın bir şikayettir ve cilt tahrişi, alerjiler, enfeksiyona bağlı hastalıklar, hamilelik hormonları gibi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Vücuttaki Kırmızı Lekeleri Anlamak

Vücuttaki Kırmızı Lekelerin Sebebi ve Tedavisi

Dönemsel olarak birçok insan vücudunda kırmızı lekeler oluştuğunu fark etmiştir. Bunlar bazı sağlık sorunlarından kaynaklı olarak ortaya çıkabileceği gibi böcek ısırması, mevsimsel değişiklik ve ya bazı giysiler içerisinde bulunan sentetik katkı maddeleri sonucunda gelişebilir. Ayrıca ergenlik, hamilelik, menopoz ve andropoz dönemlerinde hormonsal değişikliklerden kaynaklı olarak vücutta akut olarak adlandırılan kısa dönemli kırmızı lekeler görülebilmektedir. 

Kabartı görülmeden ortaya çıkan, yamalar şeklindeki kırmızı lekeler tıbbi literatürde makül olarak adlandırılmaktadır. Maküller; damarlarda daralma ve genişleme sonucu ortaya çıkanlar, deri altında kan toplanması sonucu aniden gelişenler, pigment birikmesine bağlı olanlar ve çevresel şartlardan kaynaklı deri altında boyalı madde birikmesi sonucu 4 farklı şekilde meydana gelmektedir. Damarlardaki daralma ve genişleme sonucu vücudun birçok bölgesinde makül görülmesi eritem, kırmızı lekenin tek bir bölgede birikmesi ise hemanjiom olarak adlandırılır. 

1 cm’den daha küçük, yuvarlak yapılı, kabarık kırmızı lekeler papül; ödem gelişen papüller, ürtika; 1-3 cm aralığında olanlar nodül ve nodülden daha büyük sert yapılı lezyonların sebebi ise tümörlerdir. 

Nedenleri ve Belirtiler

Vücutta kırmızı leke oluşumuna neden olan bazı durumlar ve belirtileri şöyledir; 

Alerji

Alerjiler; Kullanılan kozmetik ürünler, parfüm, sentetik içeren giysi ve kumaşlar, bazı gıdalar ve aromatik bitkiler, mevsim değişikliği dönemlerinde polenler gibi birçok farklı unsur alerjiye neden olabilir. Alerjiye bağlı kızarıklıklar alerjene maruz kalma süresine ve cilt hassasiyetine bağlı olarak farklı büyüklük ve yapıda olabilirler. Alerjinin sebebine bağlı olarak kızarıklığın yanı sıra kaşıntı, kabartı, bölgesel ateş, nefes darlığı gibi farklı belirtiler ortaya çıkabilir.  

Böcek Sokması; Sivrisinek, bit, uyuz hastalığına yol açan akarlar vb. böcek ısırmalarında kızarıklığın yanı sıra kaşıntı, deri döküntüsü, ısırılan bölgede uyuşma ya da karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. 

Cilt Kanseri; Belirtileri arasında cilt hassaslaşması, tümör tipi kırmızı lekeler, leke çevresinde ve üzerinde kanama, iyileşmeyen yaralar, kızarıklık çevresinde çökme ve cilt dokusu bozulması yer alır. Belirtiler uzun zaman dilimleri içinde ortaya çıkabilir. 

Follikülit

Diyabet; Kılcal damarları etkileyerek deri yüzeyinde hassasiyet oluşmasına neden olur. Damarlardaki hızlı genişleme ve daralmalar dışında hastaların yüzde 33’ü bakteri ve mantar enfeksiyonlarına yatkınlık gösterir. Belirtileri arasında kuru cilt yapısı, bacak ve ayak eklemlerinde kaşıntı, memealtı, koltukaltı gibi bölgelerde minik kırmızı kabarcıklar sayılabilir. 

Egzama; Genellikle besin alerjisi ile birlikte görülen egzama, genetik yatkınlık sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda daha çok saçlı deri, dirsek, diz ve kulak arkası gibi bölgelerde kaşıntılı kırmızı lekeler olarak ortaya çıkar. Zamanla kahverengi, döküntülü, sertleşmiş deri yüzeyine neden olur. Sıcak hava, polenler, deniz mahsülleri gibi gıdalar egzamayı tetiklemektedir. 

Follikülit; Sırt, göğüs, kol, kalça veya omuzlar üzerinde oluşan küçük kırmızı, içi iltihaplı kabarcıklardır. Kıl köklerinde bakteri birikmesi sonucu oluşur. 

Güneş Hasarı

Güneş Hasarı; Uzun saatler boyunca güneşin altında kalmak yüz bölgesinde ve özellikle yanaklarda kılcal damar çatlaklarına neden olabilir. Belirtileri arasında eritemli kırmızı lekeler ve hafif yangı hissi yer alır. Kızarıklığın bulunduğu bölge daha sıcak olabilir. 

Sedef; Bağışıklık sistemini etkileyen sedef hastalığında kırmızı lekeler üzerinde sedef renkli pullanma ile birlikte kaşıntı görülebilir. 

Zona; Daha önce su çiçeği geçirmiş kişilerde özellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar. Kaşıntılı, içi sıvı dolu yuvarlak kırmızı lekeler zona ile ilişkili olabilir. Diğer belirtileri arasında ağrılı döküntüler, yüksek ateş ve genel kırgınlık halinin olduğu zona hastalığının sebebi Herpes Zoster adı verilen bulaşıcı bir virüstür. 

Tedavi Yöntemleri 

Öncelikle kızarıklığa neden olan faktörün belirlenmesi için fiziki muayene ve ya bazı tahliller istenebilir. Altta yatan temel sebep bulunduktan sonra tedavi yöntemleri de değişmektedir. Alerjik reaksiyonlarda anti-histaminikler, böcek ısırıklarında steroid kremler, Folikülit gibi bakteriyel hastalıklarda antibiyotikler, Sedef ve Egzamada kortikosteroid içeren merhemler, Zona gibi viral hastalıklarda asiklovir türü antiviral losyon ve kremler kırmızı lekelerin tedavisinde kullanılacaktır. 

Hamilelikte vücutta kırmızı lekeler görülmesi halinde diğer belirtiler incelenecek ve çok rahatsızlık veren bir durum olmadığı sürece bebeğin sağlıklı gelişimi için doktorunuz ilaç kullanmanızı önermeyecektir. Nadiren bu dönemde karaciğerde salgılanan safra kana karışmaktadır. Bu süreçte anne adayı günde en az 2 litre su içmeli ve vitamin açısından zengin gıdalar ile beslenmelidir. Çok sıcak ya da çok soğuk sular kızarıklığı tetikleyeceğinden küçük yaşam tarzı değişiklikleri ile anne adayının refah seviyesi yükseltilmelidir. 

Cilt kanseri gibi daha ciddi hastalıklarda tedavi sürecinde kanserin evresi ve etkilediği alan baz alınarak ışın terapi ve kemoterapi gibi farklı yöntemler uygulanabilir. 

Hormonsal değişimlerden kaynaklı durumlarda ise hormon değişiminin normal bir süreç olup olmadığı, değişime yol açan bir hastalığın var olup olmadığı yapılacak testler ile incelenmelidir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle