Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Kırmızı Cilt Lekesi Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Yeni doğanlarda cilt çok hassas bir yapıya sahiptir. Sıcaklık değişimi, ortam değişimi, yanlış kıyafet seçimi gibi faktörler kızarıklıklara neden olabilir. Tedavi için doğru bakım yöntemlerini bilmek önemlidir.

Bebeklerde Kırmızı Lekelere Neden Olan Faktörler 

Bebeklerde Kırmızı Lekeler

Cilt, vücudu yabancı mikroorganizmalardan koruyan ilk organımızdır. Çevresel uyaranlar ilk olarak deri ile temas eder ve bazı reaksiyonlara neden olabilir. Yenidoğanlarda ise cilt yüzeyi hem çok hassas yapılıdır hem de dünya ile yeni yeni tanışmaya başlamıştır. Bu açıdan çevresel uyaranlar ile her karşılaşma, uyaranlara karşı bağışıklık sistemini harekete geçirerek kırmızı lekeler gibi istenmeyen bazı sonuçlara neden olabilir. Ebeveynler bu konuda telaşa kapılsa da çoğu zaman korkulacak bir durum değildir, birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolabilir. Fakat enfeksiyon, bakteri ve virüs gibi hastalık yapıcı unsurlar da bu süreçte göz ardı edilemez. Bu açıdan bebeklerde kırmızı lekelere neden olan bazı durum ve hastalıkları daha yakından tanımak önemli olmaktadır. 

Bebeklerde kırmızı lekelere neden olan bazı durum ve hastalıklar; 

Sabun ve deterjanlar; Sert yapılı, ph değeri yüksek ve kimyasal içeren sabun ve deterjanlar bebek cildini tahriş ederek kırmızı lekelere neden olabilmektedir. Özellikle boyun ve eklem bölgelerinde döküntü ile birlikte görülen kırmızı lekeler bu ürünlerin kullanımı bırakıldıktan sonra kendiliğinden kaybolur. 

Sentetik katkı maddesi içeren giysiler; Bebeklerin kıyafetleri pamuk içeren ve sentetik boya kullanılmamış giysilerden oluşmalıdır. Sentetik boyalar zaman içinde bebeğin cildi altına birikerek kırmızı lekelere neden olabilir.

Yenidoğanlarda İsilik

Toz ve akarlar; Tozlu ortamlarda yaygın olarak görülen ev akarları bebek cildine temas ettiğinde alerjiye neden olarak kızarıklık, yanma, kaşıntı ve nefes darlığı gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilirler. Bebek cildinde oluşan kırmızı lekelerin yüzde 20’si ev akarları yüzünden meydana gelmektedir. Günlük olarak odayı güneşlendirmek, havalandırmak ve tozlardan arındırmak bebeğin sağlıklı gelişimi için önemlidir. 

Yüksek sıcaklıklar; Bebeklerin ter bezleri yeterince gelişmediğinden yüksek sıcaklıklar karşısında daha hassastırlar. Kalın giysiler, sıcak hava ve nem özellikle boyun bölgesi, koltuk altı, bacak arası gibi deri temasının daha çok olduğu bölgelerde kırmızı kabartılı lekelere, pişik ve isiliğe neden olur.

İsilik görülen bebeklerde soğuk su ve pamuklu bir bezle düzenli olarak bebeğe masaj yapılarak rehavetin atılması sağlanmalıdır. 

Çilek lekesi; Kılcal damarlarda genişleme ya da daralma sonucu oluşan küçük nokta başı kadar ya da bir silgi boyuna varabilen doğum lekeleridir. Genellikle yeni doğan bebeklerde doğumla birlikte ortaya çıkar fakat bazen doğumdan sonraki haftalar içinde gelişebilir. 2 yaşından önce kendiliğinden kaybolurlar. 

Egzama; Alerjik hassasiyeti olan ya da aile öyküsünde egzama bulunan bebeklerde egzama görülebilir. Kızarıklık ile birlikte ciltte kalınlaşma, deri döküntüsü ve kızarıklıktan kahverengiye dönen cilt rengi değişiklikleri görülebilir. Sık banyo yaptırmak egzamayı tetikler. Yüz, boyun, kol ve bacaklarda yaygın olarak görülse de vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Nemlendirici yağlar ile kırmızı leke görülen bölgelere masaj yapmak bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır. 

Bebeklerde Egzama

Kurdeşen; Enfeksiyon ve alerjik yatkınlığa bağlı olarak bebeklik döneminde kurdeşen görülmesi yaygındır. Kırmızı kabarcık şeklinde gelişen lekeler birkaç gün içinde hızla yayılabilir. Yüksek sıcaklıklar kurdeşenin daha kötüye gitmesine yol açar. Kaşıntı, huzursuzluk hali, sivilcemsi kabarcıklar ve pul pul dökülmeler hastalığın tipik belirtileri arasında yer alır. 

Viral enfeksiyonlar; Su çiçeği, kızıl, kızamık, kızamıkçık, roseola, el-ayak-ağız hastalığı gibi virüslerin bulaşması sonucu bebeklerin vücudunda kırmızı lekeler oluşmaktadır. Viral enfeksiyonlarda yüksek ateş, halsizlik, öksürük ya da hapşırık, boğaz ağrısı, mamayı reddetme, huzursuzluk, sürekli uyuma ihtiyacı gibi belirtiler yaygın olarak görülür. Viral enfeksiyonlarda doktor müdahalesi geç olmadan yapılmalı ve bebeğin vücut direnci yükseltilmelidir. 

Tedavi Yöntemleri 

Bebeklik döneminde görülen kırmızı lekeler başka bir sağlık problemi olmasa bile uzman bir doktor tarafından incelenmelidir. Doğum sonrası aşı ve kontrollerin aksatılması özellikle viral enfeksiyon riskini arttırarak sakatlık ve ölüme yol açabilir. Sağlık ocakları ve aile hekimliği sisteminde bebek ve anne kontrolleri ücretsiz olarak yapılmakta olduğundan sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.

Bebeğinizle ilgili her türlü sıkıntınızı lütfen öncelikle aile hekiminize danışınız. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Banyo suyunu hazırlarken çok sıcak ya da çok soğuk kullanmamaya özen gösterin. 
  • Göz, kulak, burun ve yüzünü yıkarken temiz pamuklu bir bez ve ılık su kullanın. 
  • Kız çocukların altını temizlerken, önden arkaya doğru temizliği yapın. 
  • Bebek çamaşırlarını yetişkin çamaşırları ile birlikte yıkamayın. 
  • Gıdaya geçiş döneminde her yeni besinden sonra yeni bir gıdaya geçmek için arada 3 gün ara bırakın. 
  • İlk 6 ay anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. 
  • Bebek bezlerini düzenli aralıklar ile gün içinde sürekli değiştirin. 
  • Alt değiştirme sırasında temiz su kullanmaya ve bebeğin altını iyice kurutmaya özen gösterin. 
  • Bebek pudraları bebeğin cilt gözeneklerini kapatacağından, bu tarz ürünleri kullanmayın. 
  • Kırmızı leke görünen yerleri temizlerken havlu ile ovalamak yerine tampon yaparak kurulayın. 
  • Zeytinyağı, hindistancevizi yağı ya da jojoba yağı gibi ph değeri düşük olan yağları tercih edin. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle