Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Kahverengi Lekeler Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde oluşan kahverengi lekelerin doğumsal olduğu ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Bazı lekeler geçmeyeceği için 12 yaşına gelmesi durumunda lazer tedavisi uygulanır.

Bebeklerde Kahverengi Leke

Bebeklerde Leke

Bebeklerde doğumları ile birlikte vücudunun bazı bölgelerinde cilt üzerinde kenarları keskin olan kahverengi renkte lekeler oluşabilir. Bebeklerin vücudunun değişik bölgelerinde meydana gelebilir. Bu lekelerin boyları büyük olacağı gibi tipleri ve renklerinin tonu da değişik olabilir. Lekelerin bebekte görülmesi anne ve babanın tedirgin olmasına neden olmaktadır. Bu lekelerin çoğunluğu iyi huylu olmaktadır. Fakat yine de lekenin tanısının konulması için bebeğin doktor tarafından muayene edilmesi ve leke incelenerek tanısının konulması gerekmektedir.

Bebeklerde Kahverengi Leke Çeşitleri ve Belirtileri

Birçok bebek dünyaya geldiği zaman doğum lekeleri ile dünyaya gelmektedir. Bu lekelerin bebeğin büyümesi ile birlikte çoğu leke türü kendiliğinden geçmektedir. Doğumsal olarak meydana gelen lekelerin derinin kan damarlarının toplanması sonucunda oluşmaktadır. Lekelerin rengi kahverengi ve tonlarında olmaktadır. Bu lekelerin deri ile aynı oranda olacağı gibi kabarık olması da mümkündür.

Konjenital Pigmentli Nevüsler

Doğan bebeklerin yaklaşık olarak %1’inde mevcut olmaktadır. Boyutları milimetre ya da vücudun geniş bir alanını kaplayacak şekilde olmaktadır. Geniş olması durumunda cilt kanserine dönüşmesi görülebilir. Bebeklerde doğumsal olacağı gibi güneş ışınları nedeniyle sonradan da oluşabilir. Belirtileri şunlardır:

  • Kahverengi tonlarda olması;
  • Tüylü olması;
  • Hızlı büyüme;
  • Kabuklanma;
  • Renk değişikliği.

Bebeklerde meydana gelmesi sonucunda çok küçük boyutlarda olması korkacak bir durum oluşmasına neden olmayacaktır. Fakat oluştuğu boyutlardan çok hızla büyümesi, renk tonunda değişiklik olması gibi bir durum oluşması halinde bebeğin doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Cafe Au Lait Lekeler

Çoğunlukla doğumsal olarak oluşmaktadır. Çocukların bazılarının vücutlarında 2 yaşından sonrada ortaya çıkabilir. Bu lekeler kalıcı olmaktadır. Ortaya çıkması durumunda çok açık kahverengi tonunda olacakken, ilerleyen yaşlarda daha koyu olabilirler. Oluşan lekelerin sıklıkla çillerle karıştırılır.

  • Kenarları belirgindir;
  • Kabarık olmazlar;
  • Kalıcı olarak kalırlar.

Bu leke türünün sıklıkla homojen bir görüntüsü olmaktadır. Vücutta kalıcı olduğundan ilerleyen yaşlarda yok olmazlar. Aksine lekenin rengi daha da bebeğin büyümesi ile koyulaşır. Bu lekelerin vücut üzerinde 6’dan fazla olması durumunda doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Lekenin bazı sendromik hastalıkların oluşması sonucunda cilt üzerinde oluşması söz konusu olabilir.

Nevüs Simpleks

Bebeklerin cildinde meydana gelen bu lekeler halk arasında ” leylek ısırığı” olarak isimlendirilmektedir. Kahverengi renklerde olacağı gibi kırmızımsı tonlarda da olabilir. Bebeğin daha çok kafa bölgesinde meydana gelmektedir. Bazı bebeklerin göz kapakları üzerinde ya da alnında ortaya çıkması da görülmektedir. Oluşan bu lekelerin %95 civarında bebeğin büyümesi ile birlikte iyileşme belirtileri gösterecektir.

  • Yüz bölgesinde oluşur;
  • Ensede oluşanlar kaybolması nadiren görülür;
  • Bebeğin ağlaması sonucunda belirgin hale gelir.

Lekenin meydana gelme nedenleri arasında kılcal damarların cilt altında yakın olarak toplanması sonucunda meydana gelecektir. Baş bölgesinde kan akışının artması ile birlikte daha da belirgin olur.

Tedaviye gerek kalmayacak olan ve zararsız bir leke olarak bilinmektedir.

Nevus Flammeus

Bebeklerin doğması ile birlikte pembe renkli olan sonrasında kahverengi ve mor renge dönüşecek olan kalıcı olarak görülen bir doğum lekesi olarak bilinmektedir. Daha çok bebeklerin yüz bölgesinde olacağı gibi boyun kısmında da oluşabilir.

  • Deri kalınlaşması;
  • Kabarık lekeler;
  • Genişlemiş kan damarları.

Kalıcı olan bu lekeler oldukça çirkin bir görüntüye neden olacaktır. Bu nedenle de bebeklik dönemi içerisinde herhangi bir uygulama yapılmayacaktır. Bebeğin 12 yaşına gelmesi ile birlikte lekenin tedavisi için lazer yöntemi ile müdahale yapılması sonucunda yok olurlar.

Çok ender olarak oluştuğu bölgede kemik büyümesi de görülmektedir.

Bebeklerde Kahverengi Leke Tedavisi

Bebeklerde meydana gelen cilt üzerinde kahverengi lekelerin boyutunun genişlemesi sonucunda, cilt kanseri olma riski olacağından bebeğin mutlaka doktor tarafından muayene edilerek cilt lekesinin tanısının konulması gerekmektedir. Lekenin iyi huylu olması durumunda küçük yaşta olan bir bebeğe müdahale edilemeyecektir. Bu nedenle de bebeğin 12 yaşına gelmesi beklenmektedir. Bazı leke tedavisi için bebeğin daha büyük bir yaşa gelmesi beklenir. Lazer tedavisi ile cilt üzerinde meydana gelen birçok lekenin yok olması söz konusu olur. Bu lekelerin 4 ile 8 seans gibi bir süre içerisinde cilt üzerine verilecek ısı ve ışık ile cildin kahverengi tonu normal cilt tonuna dönmesi sağlanmaktadır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle