Bebeklerde Yanak Kızarıklığı Görülmesi ve Doğal Tedavi Yöntemleri
Bebeklerde yanak kızarıklığı özellikle diş çıkarma döneminde görülen yaygın bir şikayettir. Bu dönemde yüksek ateş ve tükürük salgılarındaki artma nedeniyle cilt döküntüleri de görülebilir.
İçindekiler
Bebeklerde Yanak Kızarıklığı
6. ayda başlayan diş çıkarma dönemi hem bebek hem de aileler için zor bir süreçtir. Bu süreçte bebekte yüksek ateş, iştahsızlık, ishal, kabızlık, salya miktarından artış, halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra yanaklarda kızarıklık ve cilt döküntüleri görülebilir. Diş çıkarma dönemi bebekten bebeğe değişse de bu süreç yaklaşık olarak 6. ay civarında başlar ve 24. aya kadar devam eder.
Yanaklarda kızarıklığın temel nedeni diş etinde yarılmalar ve ona bağlı gelişen diş eti tahrişidir. Ayrıca tükürük bezlerinin hızlı çalışması ve salya miktarındaki artış cilt hassasiyetine neden olarak yanak ve çene bölgesinde kızarıklık ve deri döküntülerine yol açar. Aileler için bu durum endişe verici olsa da geçici bir dönemdir ve sağlıklı bir diş çıkarma döneminde her çocukta görülebilir.
Uluslararası sağlık kuruluşları bebeğin sağlıklı gelişimi için 2 yaşından önce tıbbi ilaçların hayati bir durum olmadığı sürece kullanılmasını önermez. Bu açıdan bu dönemde ailelerin bebeklerine yardımcı olmak için yapabileceği en önemli şey bu semptomların doğal yollarla hafifletilmesine yardımcı olmaktır.
Doğal ve Etkili Tedavi Yöntemleri
Bebeğin dişlerini sağlıklı bir şekilde bastırması ağrısının azalmasına yardımcı olur. Denetim altında bebeğinize çiğnemesi için bir şeyler vermeniz rahatlamasını sağlayacaktır.
Soğuk kompresleri; Bu süreçte bebeğin dişlerini bastırması için hazırlanacak soğuk kompresler hem bebeğin diş ağrılarını azaltacak hem de yanaklarda kızarıklığa neden olan hızlanmış kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olacaktır.
Soğuk kompresler sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur donmuş kalıpların kullanılmaması gerektiğidir. Donmuş kalıplar bebeğin diş etlerinde buz yanıklarına neden olabilir.
Soğuk kompres hazırlamak için hazır diş kaşıyıcılarını buz dolabında soğutabilir ya da temiz pamuklu bir bez yardımıyla kompres uygulayabilirsiniz. Soğuk kompresi hazırlamak için bir kap içerisinde soğuk ve buzlu suyu koyun. Buz kalıplarını küçük parçalar halinde pamuklu mendilin içine alarak bebeğin diş etlerine yumuşak hareketler ile masaj yapın. Akşam uyumadan önce yapacağınız diş masajı bebeğin gece uykusunu almasına da yardımcı olacaktır.
Soğuk ve sert meyveler; Havuç, elma, taze sarımsak ve taze soğan gibi meyve ve sebzeler hem bebeğin ağrılarını azaltmaya yardımcı olur hem de içerdiği vitaminler ile ağız sağlığını korur. Özellikle taze sarımsak ve taze soğan diş çıkarma döneminde gelişebilecek enfeksiyonlara bağlı yanak kızarıklıkları ve ağız içi yaralarında doğal birer antibiyotik kaynağıdır.
Zeytin yağında bekletilmiş nergis; Diş çıkarma dönemine bağlı kızarıklık ve döküntüleri azaltmak için 1 bardak zeytinyağı içerisinde 15 gün bekletilmiş 10 gramlık nergis çiçeğini bir pamuk yardımı ile bebeğin yüzüne sürebilirsiniz. Özellikle ağız çevresinde salya artışından kaynaklı kızarıklık ve döküntüleri azaltmaya yardımcı olacak bu karışımın bebekler için herhangi bir yan etkisi yoktur. Bebeğin vücudunda görülen diğer kızarıklıklarda da gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı; Diş çıkarma dönemi, bakteriyel enfeksiyonlar ve egzamaya bağlı yanak kızarıklıkları için birkaç damla hindistan cevizi yağını bir pamuk yardımıyla kızarıklık görülen bölgelere yumuşak hareketler ile sürebilirsiniz. Günlük olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yanaklarda görülen kızarıklık ve döküntüler için temiz ve pamuklu bir bezle günlük olarak bebeğin cilt bakımı yapılmalıdır. Bebeğin salyaları yumuşak bir bezle silinmeli ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
Gün içinde katkı maddesi içeren ıslak mendiller kullanarak yapılan ağız temizliği bebeğin ağız çevresi ve yanaklarında döküntü ve kızarıklığa neden olabilir. Unutmayınız ki bebek cildi çok narin yapılıdır ve hazır temizlik ürünleri bebekler için üretilmiş olsa da bebeğinizde hassasiyet, kızarıklık, kaşıntı ve alerjiye neden olabilir.
Diş çıkarma dönemi dışında egzama ve alerjik reaksiyonlar da bebeklerde yanak kızarıklığı ve döküntülere neden olabilir. Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde şeker içeren gıdalar alerjik reaksiyonlara, kılcal damar yapısında bozulmalara ve diş yapısında bozulmalara neden olabileceğinden uzak durulmalıdır. Alkol ve paraben içeren sabun ve temizlik ürünleri bebeklerin eşyalarında kullanılmamalıdır.
Bebeğin yanaklarında kızarıklığa neden olan unsurların takip edilmesi ve bu durumun ne zaman arttığı düzenli olarak not edilmelidir. Bebeğin düzenli sağlık kontrolü yaptırılarak aşı takvimi aksatılmamalıdır.
Kaynaklar
- https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0034/426949/28096.pdf
- https://www.hse.ie/eng/services/publications/children/cfyb6months2years.pdf
- https://odha.on.ca/wp-content/uploads/2016/08/ODHA-Facts-children.v2.pdf
- http://www.babysensory.co.nz/downloads/Teething—Top-Tips.pdf
- https://juniperpublishers.com/ajpn/pdf/AJPN.MS.ID.555618.pdf
- http://unionpatriotica.co/downloads/teething-signs-and-symptoms-babycenter.pdf