Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Tırnak Egzaması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yolları

Tırnak egzaması ile alakalı sorun yaşayan kişiler öncelikli olarak uzman tedavisi kapsamında verilen ilaçları düzenli kullanmalıdır. Buna destek bitkise ürünlerin uygulaması yapılır.

Tırnak Egzaması

Egzama, deride kaşınmaya kızarıklık ve kabarmalara neden olabilecek bir cilt bozukluğudur. Bulaşıcı olmasa da çok acı verici ve zahmetli bir sorun olarak insan yaşamında yer alır. Tırnak egzaması tırnak yatağının çevresini, altını etkiler ve tetikler. Neme, bulaşık yıkamaya, sık el yıkama ve diğer hijyenik olmayan koşullara devamlı olarak maruz kalma ile tahriş olduğu zaman meydana gelir. Egzama etkilenen tırnaklar oldukça zorlu durumlara yol açabilir. Tırnak egzaması belirtileri içinde;

  • Sarı-kırmızı tırnak renk değişikliği
  • Hafif çukurlar
  • Tırnak üzerinde yatay veya dikey çizgiler
  • Beyaz lekeler
  • Gevşek veya harap tırnaklar

Nedenleri

Tırnaktaki egzama bir çeşit mantar olan tırnakları etkileyen çok küçük bir mikroorganizma sebebiyle  gelişir. Tırnak yatağı, mantar yatağının gelişmesi için güvenli bir saklanma alanı olduğu için mantar yatağa gömüldüğü zaman tedavi edilmesi zordur. Egzama tırnaklarının meydana gelmesinde etki eden mantarlar insanlara aşağıdaki nedenlerden kaynaklı olarak bulaşabilir.

  • El ve ayakların terlemesi özellikle de çorapların
  • Uygun hijyen koşullarının olmaması
  • Diyabet eksikliği
  • Nemli koşullara uzun süreli maruz kalma sonucunda tırnak altında mantar büyümesi meydana gelir.

Kalıtsal faktörler, sabunlar, dezenfektanlar, taze meyve suları, meyveler ve sebzelerdeki tahriş edici maddeler gibi ekolojik faktörlerde katkıda bulunacaktır. Polen, toz akarları, evcil hayvanlarda vs. bulunan alerjenlerde sorunun yaşanmasına neden olur. Örneğin, buğday, süt ve soya ürünleri, yumurtalar, tohumlar ve fındık gibi bazı gıda ürünleri tetikleyici olabilmektedir.

Komplikasyonları

Enfeksiyonun meydana gelmesi ağrılı olabilir ve tedavi edilmediği zaman tırnaklara kalıcı hasar verebilir. Vücudun her tarafına yayılabildiği ve bağışıklık sistemini etkilediği için acil tedavi gerektirir. Diyabet ve lösemiden muzdarip kişiler kan dolaşımının bozulmasına neden olabileceği için risk altındadır.  Ayrıca tırnakların tamamen kaybolmasına, çatlamasına ve parçalanmasına sebep olabilir.

Tedavisi

Tırnak egzaması tedavisi için öncelikli olarak uzman hekimin konu hakkında detaylı şekilde teşhis yapması gerekir. Bu teşhisten sonra uzman hasta için gerekli tedavi planını hazırlar. Tırnak egzaması ilaçları kullanılarak kısa sürede sorun ortadan kaldırılır. Egzamaya mantar ve enfeksiyon dâhilse uzmanlar antibiyotik ilaçlar verebilir. Tedavisi için mutlaka uzmanın verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır. Bu sayede istenilen sonuçlar elde edilir.

Tırnak Egzamasına Bitkisel Çözüm

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin içine etkilenen tırnakları yaklaşık olarak yirmi dakika boyunca daldırılır.  Nemin hiç kalmaması için yumuşak bir temiz havlu kullanarak tırnakları dikkatlice kurutmak gerekir. Bu gün içinde pratik şekilde kullanılacak olan bir yöntemdir. Bunun dışında elma sirkesi ile hazırlanan farklı bir karışımda;

  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı ile öğütülmüş pirinç unu

Bu ikili bir kabın içinde karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Macun  nazikçe tırnaklara uygulanır. Yavaşça masaj yapın ve karışımı kurumaya bırakılır. Bu prosedür egzamanın yayılmasını önler. Düzenli şekilde kullanılması önemlidir.

Espom Tuzu

Enfekte tırnağı ve ayak tırnak Epsom tuzu içeren bir çözeltiye batırın. Bu tahriş olmuş cildin rahatlamasına yardımcı olur ve kirleri ve toksinleri uzaklaştırır.

Limon Suyu

Limon suyu ve zeytinyağı eşit miktarda karıştırın, enfekte olmuş tırnaklara masaj yapılarak dikkatli şekilde uygulanır. Zeytinyağı enfekte olan egzamayı yumuşatır ve limon suyu enfeksiyonu kontrol eder. 

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, egzamalı tırnaklar için etkili bir ev ilacıdır. Çay ağacı ve lavanta yağı eşit ölçülerde bir kap içinde karıştırılır. Karışımı temiz bir parça pamuk veya bez üzerine yerleştirilir. Enfekte olmuş tırnağın üstü açılarak sürülür. Bu çözüm, çay ağacındaki antibiyotik özellikleri ve lavanta yağında doğal antiseptikler nedeniyle çok yararlıdır.

Sandal Ağacı ve Kafur

Sandal ağacı yağı, çay ağacı yağı gibi dezenfektan ve antiseptik özellikleri ile bilinir. Ayrıca cildi rahatlatarak nemlendirir.

  • 1 çay kaşığı sandal yağı ile
  • 1 çay kaşığı kafur tozu

Bu ikili bir macun haline getirilir ve etkilenen bölgeye uygulayın. Her gün düzenli şekilde uygulanması gerekir.

Aloe Vera

Cildin farklı katmanlarına derinlemesi boyunca nüfuz etme yeteneğinden dolayı egzamada kuruluğu, ağrıyı ve kaşıntıyı azaltmada çok etkilidir.  Etkilenen bölge yumuşak bir sabunla temizlenir ve aloe vera jeli doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. Ağrı azaltılır ve kaşıntılar da kaybolur. Uygulamadan önce Aloe Vera jelini buzdolabında soğutmak daha etkili hale getirir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle