Sünnet Derisinde Kızarıklığın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri
Sünnet derisinde kızarıklık, kaşıntı, şişme gibi rahatsızlıklar tıp dilinde balanit hastalığı olarak adlandırılmıştır. Daha çok erkeklerde görülen bu rahatsızlıkçocuklarda ve yetişkinlerde görülebilmektedir.
İçindekiler
Sünnet Derisinde Kızarıklık ve Kaşıntı
Sünnet derisinde kızarıklık, kaşıntı, şişme gibi rahatsızlıklar tıp dilinde ”balanit” hastalığı olarak adlandırılmıştır. Daha çok erkeklerde görülen bu rahatsızlık hem çocuklarda hem de yetişkinler de görülebilmektedir. Balanit rahatsızlığı erkeklerde reaksiyon gösteren bir çeşit penis hastalığıdır. Bu rahatsızlık penisin baş kısmında iltihaplanmaya ve şişkinliğe yol açmaktadır. Erkeğin cinsel organında yaygın bir şekilde gözlemlenen bu rahatsızlık 20 erkekte 1 görülebilmektedir. Bir kişinin hijyene dikkat etmeyen biri olursa bu rahatsızlığa yakalanabilmesi olmasıdır.
Temiz olmayan ve nemli tutulan peniste reaksiyon gösteren balanit hastalığı herhangi bir uzmana muayene olup tedavi sürecine girmeden geçmez.
Risk Altında Olanlar
Bu hastalık bir takım sebeplerden dolayı reaksiyon gösteren bir hastalıktır. Bu sebepten dolayı belli kişiler bu rahatsızlığa yakalanırlar.
- 12 yaşına gelmiş ama henüz sünnet olmayan çocuklar
- Fizomis hastalığına yakalanan kişiler
- Egzama hastalığına sahip kişiler
- Sünneti yapılmayan yetişkinler
Bu saydığımız grupta balanit hastalığı görülebilmektedir. Fizomis, kişide penis cildinin gerginliği ve sıkılığına verilen isimdir. Bu rahatsızlık kişide doğuştan gelmektedir. Bu durum kişide sünnet operasyonu yapılmasına engel teşkil etmektedir. Hastanın sünneti yapılamayınca alınmayan derinin altında biriken bakteriler balanit rahatsızlığına ve iltihaplanmaya yol açabilmektedir. Fizomis rahatsızlığa sahip kişilerin sünneti için özel teknikleri vardır. Bu sebepten dolayı bu kişilerin balanit rahatsızlığına yakalanmamak adına özel tekniklerle sünnet edilmesi gerekir.
Hastalık Belirtileri
Balanit rahatsızlığı sünneti yapılmayan kimselerde görülür. Sünneti yapılan kimselerde ise bu rahatsızlığın olma ihtimali çok azdır. Balanit rahatsızlığının birtakım belirtileri vardır. Eğer kişide sayacağımız belirtilerden varsa kesinlikle uzman bir doktorun muayenesinden geçmesi gerekir. Balanit rahatsızlığına ait belirtileri şu şekilde sayabiliriz;
- Peniste ve penis başında kızarıklıklar olması
- Sünnet derisinin şişmesi
- Penisin çevresinde deri dökülmesi
- İdrarın ağrıya ve acıya sebep olması
- Penisin kaşınmanın sürekli olması
- Penisin iltihaplanması ve akıntılı bir hal alması
- Penisin ve çevresinin ağrıması
Bu saydığımız durumlar ne yazık ki balanit rahatsızlığına işarettir. Sünneti yapılmayıp üstüne bir de hijyen konusunda dikkatli olmayan kişilerde, sünnet olmada geç kalmış çocuklarda bu rahatsızlık reaksiyon göstermektedir. Eğer bu saydığımız durumlar söz konusu ise mutlaka uzman bir doktorun muayenesinden geçmelidir.
Hastalık Sebepleri
Balanit hastalığının oluşması belli nedenlere bağlıdır. Bu sebepler basite indirgenmemeli ve gerekli hijyenin sağlanması için azami dikkat edilmesi gerekir. Balanit oluşumunun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Dar kumaşlı iç çamaşırlar
- Sünnet olmama
- İç çamaşırının nemli ya da ıslak olması
- Cinsel organ hijyenine dikkat edilmemesi
- Cinsel sağlık ürünleri kullanmak
- Bazı antibiyotikler
Bu saydıklarımızın hepsi balanit rahatsızlığını oluşmasına neden olmaktadır. En fazla dikkat isteyen nokta hijyendir. Bilhassa sünneti yapılmayan erkeklerin peniste hijyene azami dikkat etmesi ve her gün iç çamaşırını değiştirmesi gerekmektedir.
Tedavi Yöntemleri
Tedavinin yapılabilmesi bir sağlık kurumuna gidip muayene olmaktan geçer. Hastanenin üroloji bölümü hastalığın teşhisi ve tedavisi için gidilecek tek yerdir. Balanit rahatsızlığında tedavi uygulanmadan önce bilinç dışı müdahalelerden uzak durmakta fayda vardır. Zaten iltihap almış olan penis başına bir de farklı kimyasal bir madde ya da bir temizleyici sürülürse hastalığın seyrini olumsuz yönde değiştirebilir.
Bu rahatsızlığın olmaması için erkek çocuklar doğduktan hemen sonra sünneti yapılmalı ve böyle bir problemin oluşması önlenmelidir. Çocukların doğduğu anda sünnet edilmesi, bebeğin sünnet olmasına engel teşkil edebilecek herhangi bir sağlık problemi yok ise, uzmanlar tarafından tavsiye edilen bir durumdur.
Böylece çocuk sünnet olup olmadığını anlamadan acısız bir şekilde bu dönemi atlatacaktır. Bebek doğduktan sonra ileriki yaşlarda sünnet edilmesi iyileşme sürecini de geciktirecektir. Hem de balanit, mantar gibi rahatsızlıkların da önü açılmış olacaktır. Bu nedenle en isabetli yöntem erkenden yapılan sünnet operasyonu olacaktır.
- Balanit tedavisinde doktora baş vurulduğunda genel olarak 2 çeşit tedavi uygulanır.
- Sünnet ameliyatı
- İlaç ve krem ile tedavi
Tedavi sürecinin nasıl şekilleneceği hastanın kendi sağlık durumuna bağlı bir durumdur. Hastalığın verdiği acı ve ağrı yüksek ise sünnet olmak en doğru tercih olacaktır. Fakat hastalık başlangıç bir düzeyde ise doğru ilaç ve kremle tedavi yapılabilir.