Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebek Vücudunda Oluşan Kızarıklığın Nedeni ve Tedavi

Bebek vücudunda oluşan kızarıklık, pek çok farklı nedenden dolayı yaşanabilir. Cildin reaksiyon göstermesi durumunda gerekli tedavilerin sağlanması gerekir.

Bebek Vücudunda Oluşan Kızarıklığın Nedenleri

Bebek vücudunda oluşabilen noktasal ya da yaygın haldeki kızarıklıklar, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi farklı nedenlerden ötürü kaynaklanabilir. Enfeksiyon ve çeşitli hastalıklardan dolayı oluşan ateşlenme beraberinde kızarıklık getirebilir. Bunun yanı sıra alerjik reaksiyonlar da yine cilt üzerinde kızarıklığın meydana gelmesine yol açar. Pek çok farklı unsurun kızarıklığı ve çeşitli cilt reaksiyonlarına yol açtığı bir gerçek. Peki, bebek vücudunda kızarıklık meydana getiren başlıca nedenler nelerdir?

  • Yanlış kozmetik ürün kullanımı
  • İlaçların yan etkisi
  • Aşırı ter
  • Viral enfeksiyon
  • Egzama
  • Ateş

Bahsi geçen maddeler, kızarıklığa neden olan faktörler olarak sıralanabilir. Özellikle yanlış kozmetik ürün kullanımı günümüzde çok sık rastlanılan hatalar arasında yer alır. Bebekler için özel olarak üretilmiş bir ürün kullansanız dahi bebeğinizin cildi bu ürüne reaksiyon gösterebilir. Çoğunlukla kızarıklık, kaşıntı ve döküntü gibi belirtiler ile kendisini gösteren reaksiyon, yanlış bir ürün kullandığınızın en büyük kanıtıdır. Bu durumda bir daha söz konusu ürünü kullanmamalı, ürün ile temas eden bölgeleri ılık su ile yıkamalısınız. İlaçların yan etkisinden meydana gelen kızarıklıklar ise söz konusu ilacın bırakılması ile geçebilir. Bu durumda doktorunuza danışarak farklı bir ilaç talebinde bulunabilirsiniz. 

Genellikle ebeveynler bebeklerinin üşümesini istemez ve buna bağlı bir biçimde onları sıkıca giydirir. Oysa bu durum çoğu zaman yanlış sonuçlar doğurur. Bebeğinizin vücudunu aşırı sıcak tutmak yanlış olabilir. Bunun yerine bebeğinizin uygun sıcaklıkta kalmasına özen göstermelisiniz. Yani ne üşüme ne de terleme görülmemelidir. Zira üşüme ile birlikte farklı hastalıklar doğabileceği gibi terleme ile de cilt hastalıkları ortaya çıkabilir. Kızarıklık ve ateş gibi unsurlar, bu duruma örnek teşkil eder. Eğer bebeğiniz çok sık terleme durumu ile karşı karşıya kalıyorsa cildinde çeşitli reaksiyonların görülmesi mümkün hale gelir. Terlemeye bağlı kızarıklık ya da döküntü görmeniz mümkün.

Bebek Vücudunda Oluşan Kızarıklığın Tedavisi

Tedavi aşamasından önce kızarıklığa neden olan faktörün belirlenmesi gerekir. Eğer terlemeden dolayı kızarıklık ya da pembeleşme oluşuyor ise bebeğinize giydirdiğiniz kıyafetlere daha fazla önem vermelisiniz. Ancak hastalık temelli bir kızarıklık söz konusu ise uygun ilaç kullanımına başlamanız olası. Uzman doktor gözetiminde kullanabileceğiniz belli başlı ilaçlar, egzama ve viral enfeksiyon bazlı kızarıklıkların iyileştirilmesini sağlar. Ateşten kaynaklı pembeleşme söz konusu ise ateş düşürücü ilaç kullanımına gereksinim duyulabilir. 

Eğer yüksek ateşten ötürü kızarıklık oluşmuş ise bebeğinizin ateşini bir an önce düşürmeniz gerekir. Bunun için ılık bir duş aldırmayı deneyebilirsiniz. Bu esnada herhangi bir kozmetik ürünü kullanmayın. Bunun yerine sadece suyu tercih edin. Böylelikle alerji temelli reaksiyonların oluşma potansiyeli ortadan kalkacaktır. Bebeğinizin tükettiği herhangi bir yiyeceğe alerjik reaksiyon gösterip göstermediğine de dikkat edin. Eğer belirli bir ürün grubunu tükettikten sonra kızarma ve kaşıntı gibi etkiler görüyorsanız besin grubunun ortak noktasını kontrol edebilirsiniz. Besin alerjisi gibi durumlar çocuklarda dahi görülür bir hale gelmiştir. Bebeklerde de bunlara benzer durumlardan bahsedilebilir.

Bebek Vücuduna Oluşan Kızarıklıklar İçin Yapabilecekleriniz

  • Her şeyden önce kişisel hijyene önem vermelisiniz. Her an bebeğiniz ile ilgilendiğiniz için elleriniz ve cildiniz temiz olmalıdır. Herhangi bir mikrop ya da bakteri, kolayca bebeğinizi etkileyebilir. Bunun için bebeğinizi kucağınıza almadan önce ellerinizi yıkayabilirsiniz
  • Kozmetik ve bakım ürünü kullanmaksızın bebeğinizi düzenli aralıklarla, ıslak bir havlu ile temizleyebilirsiniz. Eklem bölgelerini bu şekilde temizleyerek hijyen sağlamanız mümkün
  • Bebeğinizin uyuduğu oda da önem arz eder. Odanın nem oranını ayarladığınızdan ve oda içerisindeki hijyeni sağladığınızdan emin olmalısınız
  • Bebeğinizin sıkça bulunduğu ortam düzenli aralıklarla havalandırmalısınız
  • Yeni doğmuş bebeklere direkt temasa dikkat edilmelidir. Çok fazla insan ile temas halinde olmaması gereken yeni doğmuş bir bebeğin ayrıca temiz bir ortamda tutulması da bir hayli önemlidir
  • Bebeğinizin aşılarına dikkat etmeli, gerekli yaşlarda ve aralıklarda aşıları yaptırdığınızdan emin olmanız gerekir



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle