Ateş Sonrası Vücutta Oluşan Kızarıklığın Nedenleri ve Tedavi
Ateş sonrası vücutta sıklıkla kızarıklık da meydana gelebilir. Peki, kişiye yüksek oranda rahatsızlık veren bu durumun nedenleri ve tedavi tam olarak nelerdir?
İçindekiler
Ateş Sonrası Vücutta Oluşan Kızarıklığın Nedenleri
Ateş, vücut ısısının normal olması gereken düzeyden daha yüksek bir seviyeye çıkması durumu olarak tanımlanabilir. Genel olarak 36.1 ile 37.8 santigrat derece arasında olan ateş derecesi, çocuklarda daha fazla iken yetişkinlerde daha düşük seviyededir. Gün içerisinde değişiklik gösterebilen ateş derecesi, viral enfeksiyonlarda ise artış gösterir. Vücudun çeşitli hastalıklara karşı tepki göstermesi durumunda ortaya çıkan ateş, vücuttaki olumsuzluğun yine vücut tarafından atılmaya çalışılmasıdır. Özellikle çocuklarda sıkça görülen enfeksiyonlar, beraberinde yoğun ateşlenme de getirir. Ancak ateşin nedenlerini sadece enfeksiyon ile sınırlamak yanlış olur. Vücutta oluşabilen ateşin pek çok farklı nedeni olabilir. Bunun yanında ateş sonrası vücutta oluşan kızarıklığın da belli başlı nedenleri söz konusudur.
Vücut ısısında yoğunlaşma görülmesi durumundan ötürü deride kızarmalar meydana gelebilir. Isıdan kaynaklı görülen kızarıklık, ayrıca ateşe neden olan faktörden dolayı da meydana gelebilir. Bu sebeplerden ötürü ateş sonrası vücutta oluşan kızarıklığın nedenleri farklılaşabilir.
- Bakteriler
- Virüsler
- Alerjik reaksiyonlar
Bakteriler ve virüsler, kendi başlarına ya da salgıladıkları maddeler ile birlikte vücudu uyarır. Bunun sonucunda endojen pirojen maddelerinde artış yaşanır. Söz konusu pirojenler, beyindeki hipotalamusta etki ederek önceden ayarlanmış olan sıcaklık değerinin yükselmesine yol açar. Sonuç olarak hastada ateşlenme ve akabinde kızarıklık görülür. Aslında tüm bunlar, ateş vücutta kızarıklık oluşturur mu sorusuna doğrudan yanıt vermektedir. Eğer enfeksiyon gibi bakteri temelli bir rahatsızlıktan söz ediliyorsa ateş sonucunda kızarıklıklar yaşayabilirsiniz. Bu kızarıklıklar ise vücudun tümüne yayılabileceği gibi noktasal halinde yani vücudun belirli bölümlerde de oluşabilir.
Ateş Sonrası Oluşan Kızarıklığın Tedavisi
Öncelikle vücudunuzda oluşan ateşin nedenini bilmeli ve ardından buna uygun bir biçimde harekete geçmelisiniz. Eğer virel enfeksiyon ya da bakteri kaynaklı bir durum söz konusu ise ilaç desteğine başvurmanız gerekebilir. Belli başlı ilaç grubu pirojenlerin beyni etkilemesini önleyerek ateşin oluşumunu engeller. Böylelikle gün içerisinde hastalığın daha rahat atlatılması mümkün hale gelir.
Ateş ve vücut kızarıklığı gibi etkilerin atlatılması ya da hafifletilmesi için ilaç dışında yapılabilecekler de söz konusudur. Hastanın ılık suda duş alması, ateşin belirli oranda düşmesini destekleyebilir. Ayrıca kızarıklıklar açısından herhangi bir kozmetik ürünün kullanılmaması gerekir. Ilıktan soğuya kaçan su derecesinde, keselenmeden duş alınabilir. Bunun yanında doğal yöntemler de tercih edilebilir. Kızarıklık ve kaşıntı gibi etkilerin hafifletilmesini sağlayan yulaf ezmesi, duş esnasında kullanılabilir. Küvetin içerisine ılık su ile doldurun ve 2 su bardağı yulaf ezmesini suya ekleyin. Ardından küvetin içerisine girerek belirli süre suyun içerisinde bekleyin. Ardından durulanarak çıkın. Kaşıntılara iyi gelebilen yulaf ezmesi, rahatlatıcı etkisi neticesinde deri üzerindeki rahatsız edici etkilerden kurtulmanıza yardımcı olur.
Ateşli Hastalıklarda Ne Yapılmalı?
Bebek, çocuk ya da yetişkin fark etmeksizin her yaşta meydana gelebilen ateşli hastalıklar, ne yazık ki ileri boyutlarda tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle vücut ısısı arttığı anda müdahale gereklidir. Uzman doktor gözetiminde uygulanabilen yöntemler ateşi düşürebildiği gibi evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler de etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. Üstelik kaşıntı ve kızarıklık gibi etkilerden de doğal yöntemler ışığında kurtulmak mümkün.
Elma sirkesi
Bir kaba bir miktar elma sirkisi ve su koyun, ardından karıştırın. Oluşan karışıma ise çorap batırıp, çorabın ıslanmasını sağlayın. Ardından bu çorabı kuruyana kadar giyin. Çorap kuruduktan sonra ise işlemi tekrarlayabilirsiniz. pH dengeleyici özelliği neticesinde cilt dostu olan elma sirkesi, ayrıca ciltteki sıcaklığı da hapseder. Böylelikle ateş rahatsızlığında rahatlama sağlanması mümkün hale gelir.
Nane
Doğal nane yapraklarını ezerek belirli miktardaki suya ekleyin. Ardından ise su ve nane karışımını bir süre kaynatın. Çay olarak tüketebileceğiniz içeceği ayrıca limon ile dengeleyebilirsiniz. Midenize dahi iyi gelebilen nane ve limon, elbette belirli miktarda tüketilmelidir.
Vücutta oluşan ateşin düşürülmesi için hastanın terlemesi önlenmelidir. Ateş sonrası oluşan ter, hem ısıyı yükseltir hem de deri üzerinde kaşıntı ve kızarıklık gibi etkilerin artmasına yol açabilir.