Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Siğil Dondurma Nasıl Yapılır, Uygulama Sonrasında İyileşme Süresi Nedir

Siğil dondurma işlemi yani kriyoterapi uygulaması oldukça basit şekilde sorunu yok etmeyi hedefleyene bir uygulamadır. Çoğu zaman semptom ve risk meydana getirmeden siğillerin yok olmasını sağlar.

Siğil Tedavisi Kriyoterapi

Kriyoterapi, insan vücudundan çıkarılması gereken anormal cilt hücrelerini dondurup yok etmek için son derece soğuk bir sıvı veya enstrüman kullanılan bir tekniktir. Teknik uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu tarz modern teknikler özellikle dermatologlar ve  sağlık doktorları tarafından yaygın olarak tercih edilir. Dermatoloji uygulamalarında, kriyoterapi de kullanılan üç temel teknik vardır. 

  • Çoğu zaman siğiller ve iyi huylu olan deri yüzeyindeki büyümeler için kullanılan en basit teknikte, uzman pamuklu bir bezi veya aplikatörü sıvı azot gibi bir “kriyojen” içeriği bulunan bir kapa daldırır ve dondurmak için doğrudan deri büyümesinin üzerine uygular. Sıvı azot mevcut olan en soğuk cryogen’dir. Uygulamadaki asıl amaç cilt büyümesini olabildiğince hızlı şekilde dondurmak ve ardından  yavaş yavaş çözülmesine izin vermektedir. Bu sayede cilt hücreleri maksimum tahribata sebep olur. Var olan sorunun büyüklüğüne bağlı olarak ikinci defa bir uygulama gerekebilir.
  • Diğer uygulama şeklinde is küçük bir sıvı nitrojeni ya da kriyojen spreyini direkt olarak cilt büyümesine cihaz ile uygulanır. Dondurma işlemi var olan lezyonun büyüklüğüne bağlı olarak 5 ile 20 saniye boyunca sürer. Bu uygulama kapsamında da kinci bir dondurma ve çözme gerekebilir.
  • Üçüncü ve son seçenekte sıvı azot ya da kriyojen düşük sıcaklıklarda soğutmak işlemi yapmak için sonda ile dolaştırılır. Prob dondurmak için cilt lezyonu ile direkt olarak temasa sokulur. Dondurma işleminin süresi püskürtme tekniğinden kaynaklı olarak iki ile üç kat daha uzun sürmektedir.

Hazırlık

Kriyoterapi siğil tedavisi öncesinde kapsamlı bir şekilde hazırlanmaya gerek yoktur. Tedavi edilecek olan alanın temiz ve kuru olması çok önemlidir. Hasta kişiler donma işleminin yapıldığı anda belli bir miktar ağrılar yaşayacaklardır. Ağrı olmasına rağmen işlem kesinlikle lokal anestezi gerekli değildir. Dermatoloji uygulamalarında uzman doktor kriyoterapi işlemlerinden önce siğillerin boyutlarını azaltmak isteyebilir. Bunun içinde daha önceden büyük olanları kırpma yapar. neşter isimli bir alet ile dokuların bir kısmını alır.Hastanın ekstradan bir hazırlık yapıp yapmayacağı konusunda uzman doktor bilgi verir.

İyileşme Süreleri

Dermatolojik açıdan yapılan bu uygulamalarda kızarıklık, şişme gözlemlenebilir.  Siğil kriyoterapi sonrası su toplaması yani kabarcık oluşumu en çok görülen sorunlar arasında bulunur. Hasta kişilerin 5 ile 14 gün süre ile sıvı yara sızması devam ederken hijyen açısından yıkama işlemleri yapılır. Kriyoterapi sonrası siğil ne zaman düşer, uygulama sonrasında tek başına düşen kuru bir kabuk oluşur.  Baş ile boyun bölgesinde bulunan yaraların iyileşmesi 4 ile 6ı hafta alabilir. Vücut, kol ve bacaklarda bulunan yaralar daha uzun süre zarfında iyileşme gösterir. Bazı kişilerde ağrılar meydana gelebilir. Bunun içinde uzman tarafından ağrı kesiciler reçete edilir.

Riskler

Yapılan işlemler çok az risk taşır. Diğer cerrahi prosedürlerde olduğu gibi, enfeksiyon ve altında yatan deri ile doku hasarı riski bulunur. Oluşabilecek olan riskler deneyimli doktorların elinde işlem yapıldığında çoğu zaman oluşmaz. Bunun yanı sıra şeker hastası olan kişilerde ya da kan dolaşımında sorun olan kişilerin alt bacaklarında, ayak bileklerinde ve ayaklarında bulunan sorunlarda kriyoterapi uygulaması için uzman detaylı muayenelerden sonra karar verir. Gerekirse uygulama yapmayabilir. Bu tarz hastalıkları bulunan kişilerde iyileşme zayıf olur ve enfeksiyon riski diğer hastalara göre daha yüksek olur. Kriyoterapi  düşük riskli bir uygulama olsa da, bazı yan etkiler işlemlerim sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bunlar;

Enfeksiyon

Enfeksiyon en nadir şekilde meydana gelen risktir. Özellikle alt bacak kısımlarında oluşabilir. Enfeksiyon sorunları ile karşı karşıya kalan kişilerin mutlaka kısa süre içinde tedavi uygulamasına geçmesi gerekir. İlerleyen enfeksiyon hangi türde olursa olsun vücuda zarar verebilir.

Sinir Hasarı

Seyrek şekilde meydana gelen bir risk olsa bile sinirlerin hasar görmesi mümkündür. Özellikle parmaklar, bilek ve kulağın arkasında bulunan alanlar ile cildin yüzey kısmına yakın yerlerde oluşabilir. Sinir hasarları konusunda uzman hekimler kısa sürede tedbir alarak sorunun önüne geçer.

Kızarıklık, şişme, kabarcık oluşumu  kriyoterapilerin ortak sonuçları arasında bulunur. İyileşme süreleri tedavi edilen alana ve tercih edilen tekniğine göre değişiklik gösterebilir. Kriyojen direkt olarak büyümeye uygulandığı zaman iyileşme üç hafta içinde gerçekleşir. Kriyoterapi, cilt büyümelerini kalıcı olarak gidermede yüksek başarı oranları sunmaktadır. Bazı siğil biçiminde ortaya çıkan büyüme türleri için büyümenin geri dönüşünü önlemek adına birkaç hafta boyunca tekrar tedavileri gereklidir.

Kaynaklar




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle