Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Dirsekte Egzama Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Dirseklerdeki egzamaların ortaya çıkardığı sorunlar ve görüntü insanlar için oldukça huzursuzluk vericidir. Bu sorundan kurtulmak adına mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Dirseklerde Egzama

Dirseklerde ya da vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen egzama çocuklarda çok yaygın olan ancak her yaşta ortaya çıkabilen kronik, kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca egzama, atopik dermatit ve nörodermatit olarak da bilinir. Dirsekte egzama bulaşıcı değildir, görünüm, kişinin çoğu kez iltihaplı, kırmızı, kimi zaman kabarmış ve tüyler ürpertici yamalara sahip olmasına neden olabilir. Dirseklerdeki sorun vücudun diğer kısımlarında olduğu kadar sinir bozucu bir hal alabilir.

Nedenleri

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda dirseklerde egzama, atopik egzamaya bağlı olarak gelişir. Uzmanlar, bu durumun genler ve aile tıbbi hikâyeleri ile bağlantılı olduğu ile alakalı birçok açıklama yapmaktadır. Sıcak veya kurak mevsimlerde daha fazla ortaya çıkma eğilimindedir. Cildin hassas olduğu herhangi bir madde, tekrarlanan temaslardan sonra dirseklerde egzamayı tetiklenebilir. Bu tahriş edici kontak egzama olarak bilinen bir türle sonuçlanır. Dirseklerdeki sorunun meydana gelmesine neden olan etkenler arasında;

  • Nikel gibi metaller
  • Asitler
  • Sabunlar
  • Deterjanlar
  • Parfüm
  • Kumaşlar
  • Aşırı sıcaklıklar

Alerjik temaslı egzamalara neden olan alerjik maddeler arasında;

  • Toz akarları
  • Yemek
  • İlaçlar
  • Evcil Hayvanlar
  • Makyaj malzemeleri
  • Kumaş
  • Böcek
  • Bitkiler
  • Losyonlar

Belirtileri

Dirseklerde egzamalar, ciltte kırmızı, kuru, iltihaplı ve pullu tahriş olmuş yamaları oluşturur. Geceleri kötüleşen yoğun bir kaşıntı fazlasıyla yaygındır. Dokunulduğu zaman lezyonlar ya da çarpmalar gibi görünen kabarcıklar oluşabilir. Kol kapatıldığı zaman bükülen kısmı etkiler. Terleme ise kötüleşir.

Tedavisi

Dirsekte egzama, sadece cilde izin verecek kadar kuruluk olduğunda ve diğer nedenler sebep olduğunda gelişme gösterir.

  • Kuruluk durumunu azaltmak için, doktorlar genelde nemlendirici kremler ve merhemler reçete eder. Kremler dirseklerin içinde bulunan egzamalar için daha net sonuçlar verirken merhemler dirseklerin dışında bulunan egzamalar için daha net sonuçlar verir. Bunun sebebi merhemlerin kremlere kıyasla çok daha viskoz olmasıdır.
  • Bölgelerde aşırı kızarıklık ve yanmalar meydana gelebilir. % 1 hidrokortizon kremi gibi topikal kortikosteroidler çoğu zaman yeterince etkilidir. Hatta uzman doktor anti-inflamatuar oral hapları reçete edebilir.
  • Kaşıntı durumu meydana gelirse kişinin genel sağlığı da dikkate alınarak antihistaminikler reçete edilebilir. Bunlar egzama kaşıntı tedavisinde yaygın olarak kullanılan anti-kaşıntı ilaçlarıdır.
  • Antibiyotikler sadece enfekte durum tedavisi için gereklidir. 
  • Bazı vakalarda uzman doktorlar semptomlara neden olan alerjik reaksiyonları azaltmak için kullanılan bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar önermektedir.
  • Çoğu ciltte bütünlüğü tehlikeye atacak sorunlar meydana gelebilir.  Bunun gelişimini önlemek için fototerapi kullanılabilir. Fototerapi, doğal güneş ışığına veya yapay UV ışınlarına kontrollü maruz kalma halidir.

Ev İlaçları

Dirseklerde egzamalar enfekte olmaktan korunduğu sürece tehlikeli olarak ilerleme göstermezler. Enfekte olmaması içinde evde hazırlanacak olan ilaçlar ile vücuda destek sağlanmalıdır. Bu karışımların çoğu antiseptik ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Kullanımları sadece toparlanmayı hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda sık sık alevlenmeyi de engeller.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistancevizi yağının rafinasyonu esnasında çıkarılabilecek tüm doğal mineralleri, vitaminleri ve yağ asitleri insanların vücudunu korur. Bundan dolayı dirseklerin yaralı olan alanlarında yeni hücreler oluşturmaya destek sağlar. Hindistan cevizi yağı çok etkili bir nemlendiricidir. Cildin kurumasını engeller, dirseklerde egzamaya yönelik kullanılması gereken temel bir ilaçtır. Günde 2 defa kullanılması şarttır.

Aloe Vera

Nemlendirici, antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde sorunlu olan alanlarda mükemmel şekilde çalışır. Egzamadan etkilenen dirseklerde ve diğer cilt bölgelerinde de yaygın olarak kullanılır. Özellikle buzdolabında soğutulduktan sonra uygulama yapılmalıdır.

Kolloidal Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi cildi rahatlatmanın yanında cilt dehidrasyondan koruma sağlamak için çalışır. Aslında, bazı banyo ürünleri aktif madde olarak yulaf ezmesi içermektedir. Egzamanın dirsekler üzerinde ve içinde nasıl tedavi edileceğine ilişkin olarak, ılık banyo suyuna bir bardak kolloidal yulaf ezmesi eklenir. Yaklaşık 15 dakika boyunca bu suyun içinde dirsekler bekletildikten sonra ılık su ile durulanır. Düzenli yulaf ezmesi banyoları  egzama döküntüsü tedavisinde kullanılabilir.

Çay Ağacı Yağı

 En güçlü anti-bakteriyel ev ilacıdır Enflamasyonu azaltma konusunda çok etkilidir. Gün içinde dirseklerin nemlendirilmesi adına 2 defa uygulanır.

Zerdeçal

Zerdeçal, diğer ev ilaçlarıyla karşılaştırıldığı zaman en aktif anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Her türlü egzama sorunu için kullanılır ve en etkili sonuçların elde edilmesini sağlar. Zerdeçal bir baharat olarak da tüketilebilir.  Zerdeçal tozu ocak üzerinde bulunan kaynayan suyun içinde 5 dakika kaynatılır. Ardından süzülerek soğuması için kenara alınır. Ilıyan suyun içine pamuk batırılarak dirseklere uygulanması gerekir.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle