Dilde Siğil Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Dilde siğil oluştuğu zaman tat alma kabarcıkları ile sıklıkla karıştırılır. Beyaz ve mukoza renginde olurlar. Kabarcık şeklinde dil üzerinde bulunurlar. Günümüzde henüz bir tedavisi bulunmamaktadır.
İçindekiler
Dilde Siğil
İnsan Papilloma virüs (HPV) cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmaktadır. Dilde görülen HPV siğili daha çok ağız içerisinde de görülmektedir. Bademciklerde, dil üzerinde ve yutak borusunda görülmesi ile bilinmektedir. Bazı kişilerde çok küçük olacağı için görülmeyecek ve fark edilmeyecektir. Bazı kişilerde ise çok büyük olmaktadır. Bu durumda fark edilebilir. Büyük dilde olacağı gibi küçük dil üzerinde de meydana gelebilir. Kabarık görülecek ve ağrısız olacaktır. Deri renginde olur ve ağzın içerisinde kabarıklık şeklinde görülmektedir. Bu lezyonların olması siğil adı da verileceği gibi daha çok papilom adı verilmektedir. Bazen de verrü olarak isimlendirilmektedir. Bir kere oluşmaya başladığı zaman bazen geçecek, bazı zamanlarda kaybolacak ve yeniden ortaya çıkacağı gibi çoğalabilirler. HPV sıklıkla genital bölge içerisinde görülmektedir. Oluşan kişilerde farklı belirtiler vereceği gibi farklı bölgelerde de çıkabilir.
Bu siğil türünün yüzden fazla olan türü bulunmaktadır. Bu nedenle de teşhisini koymak ilk bakışta pek mümkün değildir.
Dilde Siğil Belirtileri
Bu virüsler daha çok deriden deriye bir dokunma ya da temas sonucunda bulaşacaktır. Ağzı bölgesinde çıkan siğillerin tat tomurcukları ile sıklıkla benzemesi nedeniyle karıştırılacaktır. Ağız bölümünde olan ve çıktığı yerin renginde olacak kabarık siğiller olarak görülecektir. Çoğunluğunun herhangi bir belirti vermeyecektir. HPV enfeksiyonu yaşamakta olan kişilerin normal siğilden farklı belirtileri olmamaktadır. Bu kişilerin ağzında olması sonucunda şu belirtiler ortaya çıkacaktır.
- Beyaz renkte kabarcık;
- Bağışık sisteminde zayıflık;
- Kanama;
- Enfeksiyon.
Bu virüs hücrelerin içerisinde kendisine yer yapacak ve zaman zaman enfeksiyonların olmasına neden olacaktır. Bu siğiller daha çok dış deri üzerinde görüleceği gibi aynı zamanda da genital bölge içerisinde de sıklıkla görülmektedir. Oluşması durumunda herhangi bir sağlık sorununun ortaya çıkmayacağı bilinmektedir. Fakat ağız bölgesinde çıkan siğillerin ya da genital bölge içerisinde çıkan siğillerin sıklıkla kişinin kansere yakalanmasına neden olacaktır.
Siğiller yüzey kısımları kabarık olacaktır. Adeta bir karnabahar görünümünde olan değişik boyutlarda olabilirler.
Dilde Siğil Tedavisi
Dil üzerinde siğil görülmesi durumunda ilk olarak Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir. Eğer ki siğilden şüphelenmesi durumunda bir kadınsanız sizi Kadın Doğum uzmanına yönlendirmesi mümkün olacaktır. Dilde meydana gelen ya da genital bölge de oluşan siğillerin herhangi bir tedavisi günümüzde bulunmamaktadır. Fakat doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilerek kişilerin kullanacakları oldukları siğili sadece o anlık geçirmesini sağlayacaktır. Siğil hastalığı bir kere yaşanması durumunda başkalara cilt temas yoluyla bulaştırma ihtimaliniz çok fazla olmaktadır. Doktor tarafından ağız gargaraları önerilecektir. Bunun yanında siğillerden kurtulmak için rahatsızlık vermesi ve çok fazla olması durumunda dondurma yöntemi de kullanılmaktadır. Fakat bu yöntem daha çok genital siğiller için geçerli olan bir yöntem olmaktadır.
Bir tane ve çok küçük olan lezyon oluşması durumunda herhangi bir tedavi uygulanmayacaktır. Bunun nedeni küçük olan siğillerin herhangi bir komplikasyon açmayacağıdır. Ayrıca salisilik asit bu kistlerin tedavisinde oldukça başarılı olmaktadır. Son yıllarda geliştirilmiş olan HPV aşısı bu virüsü kapma riskini de ortadan kaldırmaktadır.
Dilde Siğil Bitkisel Tedavisi
- 1 tane kuru soğan;
- 1 yemek kaşığı tuz;
- 1 su bardağı su.
Soğan antimikrobiyal özelliği sayesinde siğillerin kısa süre içerisinde geçmesini sağlamaktadır. Bunun için soğan 1 su bardağı suyun içerisinde küçük parçalara bölünerek 15 dakika boyunca kaynatın. Daha sonradan süzülür ve içerisine 1 yemek kaşığı tuz ilave edilerek ağız gargarası yapılması gerekmektedir. Bu uygulamayı günde birkaç defa yapmalısınız. Fakat suyu yutmamanız gerekmektedir.
Elma Sirkesi
Asetik bakımından güçlü olan elma sirkesinin içerisinde asit bulunmaktadır. Siğil tedavisinde oldukça başarılı olmaktadır. Sirkenin siğillerin küçülmesi ve geçmesi üzerinde etkisi bilinmektedir. Sizler de dil üzerinde çıkan siğillerin üzerine birkaç damla damlatın ve yutmadan beklemelisiniz. Ardından ağız tuzlu su ile çalkalanmalıdır. Küçük dil üzerinde meydana gelen bir siğil olması durumunda ise ağız tuz ve elma sirkesi karıştırılarak gargara yapılmalıdır. Bazı kişilerde bu karışım mide bulantısının olmasına neden olabilir. Günde birkaç defa uygulayabilirsiniz.