Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bebeklerde Vücut Kızarıkları ve Tedavileri İçin Doğal Uygulamalar

Bebeklerde en çok görülen sorunlar arasında vücut kızarıklıkları yer alır. Bu durum için öncelikli olarak uzman doktor desteği alınması gerekir. Ardından doğal uygulamalar kullanılabilir.

Bebeklerde Vücut Kızarıklığı

Bebeklerin, hassas ciltlerinin farklı bir ortama uyum sağlamasından dolayı, birkaç gün öncesinden döküntüleri gelişmesi normaldir. Çoğu döküntü zararsızdır ve kendi başına gider. Fakat bebek kızarıklık gösteriyorsa, iyi görünmüyorsa, endişeliyseniz, nedeni öğrenmek ve gerekli tedaviyi almak için uzman hekime başvurmak gerekir. Bebeklerde kızarıklığa neden olan etkenler arasında;

Egzama

Egzama cildin kaşıntılı, kırmızı, kuru ve çatlamasına neden olan uzun süreli bir durumdur. En yaygın türü çoğunlukla bebekleri ve çocukları etkileyen ama yetişkinliğe devam edebilen atopik egzamadır. 6 aydan küçük bebeklerde egzama bazen süt ve yumurta alerjileri ile ilişkili olarak gelişir. Atopik egzama genelde genç bebeklerin yüzünde, kafa derisinde ve vücudunda kırmızı, kaşıntılı bir döküntü olarak kendini belli eder. Bebeğin yaşı ilerleme gösterdikçe dizlerin arkasındaki veya dirseklerin önü gibi deri kıvrımları olan bölgelerde gelişmeye başlar. Kremler ve merhemler çoğu zaman oluşan semptomları hafifletebilir. Bebeğin egzamasını yönetme hakkında uzman hekimler anne ve babalara gerekli olan tüm detayları verir.

Eritema toksik

Tüm yenidoğanların bebeklerin hemen hemen yarasında 2 ya da 3 günlük eritem toksikumu olarak adlandırılan bir leke kırmızı deri reaksiyonu geliştirir. Bebeği rahatsız etmeyecek ve birkaç gün sonra kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu duruma yeni doğan döküntüsü adı da verilir.

Kurdeşen (ürtiker)

Kurdeşen  (ürtiker olarak da bilinir) ciltte görülen kabarık, kaşıntılı bir döküntü türüdür. Bir tetikleyici (bebeğin alerjisinin var olduğu bir yemek gibi), histamin denilen bir maddenin cildine salınmasına neden olur. En yaygın bu soruna neden olan gıdalar arasında yumurta ve süt yer alır ama diğer birçok gıda bu soruna neden olabilir. Ürtiker döküntüleri çoğu zaman kısa ömürlüdür ve antihistaminikler ile kontrol edilebilir. Kovanlar bu tarz ilaçlar ile kısa sürede ortadan kaldırılır. Yalnız ilaçların düzenli kullanılması şarttır. İlaçların kullanılmasına rağmen tekrar ediyorsa mutlaka tekrardan en kısa süre içinde uzmana başvurmak gerekir.

İltihaplı İsilik

İmpetigo, cildin yüzey tabakalarının, yaralara ve kabarcıklara neden olan, oldukça bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. Bu durum çoğu zaman ciddi değildir, ancak enfeksiyonun 7 ile 10 gün içinde temizlemesi gereken bir antibiyotik reçetesi uzman doktor tarafından yazılmalıdır.

Uyuz

Uyuz her yaştan insanın cildini  etkileyebilecek yaygın bir istilasıdır. Deriye giren küçük akarlardan kaynaklı oluşur. Genellikle aile üyeleri arasında yayılır, bu yüzden bebekler uyuz olduğunda  ailenin içinde bir başkasında bu sorun vardır. Uyuzlu bebeklerde ayak tabanları, koltuk altları ve genital bölgeler de dâhil olmak üzere vücudun her yerinde küçük, çok kaşıntılı lekeler meydana gelir. Uyuz mite öldürmek kremler ile tedavi etkili olması adına tüm aile için aynı anda verilmelidir.

Ter Döküntüsü (miliaria)

Bazen miliaria veya dikenli ısı olarak adlandırılan bir ısı döküntüsü, bebeğin terlediği zamanlarda meydana gelir. Terleme ile kısa sürede alevlenir. Örneğin; çok fazla giysi giymesi, nemli ve sıcak havada aşırı düzeyde kalması soruna neden olur. Bebeğin ter bezlerinin tıkanmış olduğuna dair bir işarette olabilir. Cildinde küçük kırmızı yumrular veya kabarcıklar gelişir ama bunlar çoğu zaman tedavi gerekmeden kendiliğinden ortadan kalkar.

Doğal Çözümler

Kabartma Tozu

Etkilenen alana kabartma tozu uygulaması yapıldığında ciltte bulunan döküntüler kısa sürede ortadan kaybolacaktır. Kabartma tozu kullanımı için;

  • Banyo küvetinin içine 3 yemek kaşığı dökülür. Cilt sorunu olan bebek bu suyun içinde yaklaşık olarak 10 dakika bekletilir. Her gün düzenli uygulanması gerekir.
  • 1 su bardağı suyun içine 2 tatlı kaşığı kabartma tozu dökülerek eritilir. Pamuk yardımı ile bebeğin cildine uygulama yapılır. Günde 2 kez uygulanmalıdır.

Zeytinyağı Yağı

Deri döküntüsünün ortaya çıkmasından birkaç gün sonra bölgeye zeytinyağı ile hafifçe masaj yapmanın da etkili bir şekilde fayda gösterdiği gözlemlenmiştir.

Diş Macunu

En kolay kullanılan ev ilaçlarından bir tanesidir. Nane içerenler döküntü bölgelerine serinlik verir, kaşıntı ve ağrıyı azaltır.

Papatya Çayı

Papatyadan yapılan çay rahatlama sağlayacaktır. Etkilenen bölgeye uygulama yapmak için pamuk kullanılır ya da bebek bu çay ile yıkanır.

Aloe Vera

Aloe Vera’nın bir yaprakları alınır ve içindeki jel çıkması için sıkılır. Bu jel direk olarak herhangi bir işleme tabi tutulmadan döküntüleri olan bölgeye uygulanabilir. Bu döküntüleri tedavi etmenin çok etkili bir yoldur. Her gün 1 defa uygulanması gerekir.

Kaynaklar




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle