Bebeklerde Atopik Dematit Nedir, Belirtileri ve Tedavileri
Bebeklerde meydana gelen atopik dermatit sorunu oldukça zorlu ve kaşıntılı durumları ortaya çıkartabilir. Bunu uzaklaştırmak adına evde doğal ürünler ile uygulama yapılabilmektedir.
İçindekiler
Bebeklerde Atopik Dermatit
Atopik dermatit, bebeklerde ve çocuklarda çok yaygın olan ancak her yaşta ortaya çıkabilen kronik, kaşıntılı bir cilt rahatsızlığıdır. Ayrıca bu sorun egzama olarak da adlandırılır. En yaygın dermatit formudur. Sorun çoğu zaman “atopik eğilim” olan kişilerde görülür. Bu, birbiriyle yakından bağlantılı üç koşuldan herhangi birini veya tümünü geliştirebilecekleri anlamına gelir; Atopik dermatit, astım ve saman nezlesi üç durumdur. Çoğunlukla bu koşullar ebeveynleri olan aileler içinde, çocuk veya kardeş de etkilenir. Genetik ve çevresel faktörlerin karmaşık bir etkileşimi sebebiyle ortaya çıkar. Bunlar deri bariyeri fonksiyonunda oluşan kusurlar, cildi sabun ve diğer temaslı tahriş edici maddeler, hava, sıcaklık ve spesifik olmayan tetikleyiciler tarafından tahrişe daha duyarlı hale getirir. İnsanların arasında oluşan bu hastalığın görünümünde oldukça farklılıklar vardır. Genelde iltihaplı, kırmızı, bazı durumlarda kabarmış ve ağır yaralı lekeleri ile karşımıza çıkar. Lekelerin arasında kişinin cildi normal görünebilir, kronik olabilir. Kuru, kalınlaşmış ve kaşıntılı bölgelerle de oluşabilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda sorunun belirtileri arasında;
Bebeklerde
- Bir yaşından daha küçük bebeklerde sık şekilde egzamayı yaygın olarak görülür. Cilt kuru, pulludur. Bebeklerin keskin olan tırnakları ile kestiği cildi küçük çizikler ile kırmızıdır.
- Bebeklerin yanak kısımları çoğu zaman egzamadan etkilenecek ilk yerlerdir.
- Bezlerde nem olması sebebiyle bu alan sık sık korunur. Islak veya kirli bezler çok uzun zaman alınmazsa tahriş edici etkiler ile dermatit meydana gelir.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi
- Bebeklerde hareketlilik durumu başladıkça egzama daha lokalize olur ve kalınlaşmaya başlar. Yeni yürümeye başlamış olan bebeklerde sert şekilde çizikler meydana geldiği için sorunlar artar.
- Yürümeye başlayan bu yaş grubundakilerde sıklıkla eklemlerin, bileklerin, dirseklerin, ayak bileklerinin ve dizlerinin tam olarak dış yönlerini etki altına alır.
- Bebek büyümeye başladıkça ekstansör tutulumu ile aynı eklemlerin (kırışıklıklar) fleksör yüzeylerini kapsayacak şekilde sık şekilde değişir.
- Bazı bebeklerde ekstansör desen egzama sonra çocukluğuna devam etmektedir.
Tedavisi
Atopik dermatit bebeklerde % 15-20’lik kısmı etkiler. Bir bebeğin dört aydan önce atopik dermatit ile etkilenmesi normaldir. Atopik dermatit tedavisi için uzun yıllar ve muhtemelen yıllar boyunca bir zaman gerekir.
- Tetik faktörlerine maruz kalınma durumunun azaltılması
- Düzenli şekilde nemlendirici kullanımı
- Topikal steroidlerin kullanımı
Bazı durumlarda tedavide aşağıdakilerden bir tanesi seçilebilir.
- Pimekrolimus krem veya takrolimus merhem
- Crisabarole merhem
- Antibiyotikler
- Antihistaminikler
- Fototerapi
- Oral kortikosteroidler
Uzun ve oldukça ciddi olan durumlarda uzman hekim detaylı şekilde planlama yaptıktan sonra gerekli olan tedavi sürecine başlayacaktır.
Bitkisel Tedavi
Hindistan Cevizi Yağı
- Organik filtre uygulanmamış hindistancevizi yağını pamuklu kulak çubuğu ile uygulamak gerekir.
- Bitkisel uygulama yapmadan önce ellerin iyice yıkanması gerekir.
- Uygulama yapıldıktan sonra bebeğin cildi çizilmenin önüne geçmek adına örtülmelidir.
- Sabahları iki defa ve yatmadan önce yapılmalıdır.
- Hindistan cevizi yağının hızlı iyileşme sağlaması için gece boyunca bekletmek gerekir.
Aloe Vera
Aloe vera kullanarak mükemmel bebek egzaması kremi kullanımı yapılabilir. Bunun için gerekli malzemeler;
- Aloe vera jeli 1 y.kaşığı
- Lavanta yağı 10 damla
- Zeytinyağı
- Kavrulmuş zerdeçal tozu 1/2 çay kaşığı
Aloe vera jeli ile lavanta yağı bir cam kabın içinde karıştırılır. Üzerine zerdeçal tozu ile zeytinyağı eklemesi yapılmalıdır. Tüm bu malzemeler detaylı şekilde karıştırıldığında kremsi bir karışım elde edilir. Kremsi karışımı son olarak yarım saat boyunca dondurucuda bekletilmesi gerekir. Bu krem egzamalı bölgeye incecik bir tabaka şeklinde sürülür. Hızlı bir iyileşme için günde iki kez bu kremi uygulayın.
Balmumu Kremi
Gerekli Malzemeler
- 2 y.kaşığı balmumu
- Shea yağı
- 6 yemek kaşığı hindistancevizi yağı
- 4 yemek kaşığı jojoba yağı
Bir tencere içinde balmumu ve jojoba yağı koyulur. Eridikten sonra Hindistan cevizi yağı eklenir ve yarım saat boyunca karıştırılır. Son olarak shea yağı eklenerek kremsi bir hal alması adına karıştırılmaya devam edilir. Soğuma tamamlandıktan sonra etki altında kalan alana uygulanır ve 2 saat sonra ılık su ile yıkanır.
Güneş Koruyucu
Gerekli Malzemeler
- Hindistan cevizi yağı 5 yemek kaşığı
- Shea yağı 2 çorba kaşığı
- Aloe vera jel 1 çorba kaşığı
- Hava geçirmez şişe
- 1 çorba kaşığı lavanta yağı
Hazırlanışı
- Aloe vera ve lavanta yağı karıştırılır.
- Ardından shea yağı eklenir.
- Shea yağı tamamen eriyene kadar ısı uygulanmalıdır.
- İyice karıştırıldıktan sonra hava geçirmez kap içine dökülür.
- Bebekler güneşte çıkmadan önce etkilenen alanın üzerine uygulanır.