Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Ayaklarda Görülen Kızarıklık ve Kaşıntı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Ayakta görülen kızarıklık ve kaşıntı şikayetleri genellikle hoş olmayan bir durumdur ve birçok nedenden kaynaklanabilir. Doğru tedavi ancak altta yatan nedenlerin doğru tespit edilmesi ile giderilecektir.

Ayakta Kızarıklık ve Kaşıntı Nedenleri 

Ayakta kızarıklık ve kaşıntı şikayeti nasıl geçer?

Gün içinde uzun süreler boyunca ayakların havasız kalması, yere çıplak ayakla basmak, alerjiler ya da bazı sistemik hastalıklar ayaklarda kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Bu açıdan çok yaygın bir şikayet olan ayaklarda kızarıklık ve kaşıntı bazen önemsenmemektedir. Halbuki bu durum 2 haftadan uzun sürüyorsa uzman bir hekim tarafından gerekli kontrol ve testlerin yapılması gerekebilir. Bu makalemizde hem bu şikayetlere neden olan akut durumlardan hem de sistemik rahatsızlıklar ve diğer belirtilerinden mümkün olduğu kadar bahsetmeye çalışacağız. 

Alerjik faktörler; Kullandığınız ayakkabının üretildiği madde, yünlü çoraplar ve açık ayakkabı ve terlik giyiliyorsa ısırgan otu gibi bazı bitkilere temas etmek ayaklarınızda alerjiye bağlı kızarıklık ve kaşıntıya yol açabilir. Ayrıca sabun, deterjan ve bazı kozmetik ürünler içerdikleri kimyasallar nedeniyle cilt tahrişine ve alerjiye neden olabilmektedir. Bu durum genellikle 2 saat ile birkaç gün değişen sürelerde şikayetlere neden olabilmektedir. 

Mantar enfeksiyonları; Kamuya açık alanlar, havuzlar ve soyunma odası gibi alanlarda çıplak ayakla yere basmak ayak enfeksiyonlara yol açabilir. Ayrıca uzun süreler boyunca kapalı ayakkabılar giyinmek de mantar enfeksiyonlarını tetikleyen önemli bir unsurdur. 

Hazımsızlık; Bazı gıdaların içinde doğal olarak bulunan asit ve yağlar mide şikayetlerinin yanı sıra ayaklarda kızarıklık, kaşıntı, döküntü ve şişlik gibi şikayetlere neden olabilir. Vücut tarafından kolay sindirilemeyen gıdaların sürekli tüketiminden kaçınmak şikayetlerin azalmasını sağlayacaktır. 

Diyabet; Tip 1 ve Tip 2 diyabette ayak bileklerinde şişlik, ağrı, parmak uçları ve parmak aralarında kabarcık ve döküntü, ayak tabanlarında kızarıklık, morluk ve nadiren iyileşmeyen açık yaralar gelişebilmektedir. Erken müdahale edilmeyen durumlarda kangren ortaya çıkabilir. Sistemik bir hastalık olan diyabette ayak bakımı dışında düzenli beslenme ve diyetler önemlidir. 

İlaçların yan etkileri; Uzun süreler boyunca kullanılan kan ilaçları zaman içinde vücut ısısında değişiklik ve ayaklarda kızarıklık şikayetine yol açabilir. Uzun süredir kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuza şikayetlerinizi bildirmeniz ve muadili bir ilaca geçiş yapmanız gerekebilir. 

Tedavi Yöntemleri 

2 haftadan uzun süren ayakta kızarıklık ve kaşıntı şikayetinde uzman bir hekimin yapacağı fiziksel muayene ve tahliller önemlidir. Tedavi yöntemleri kesin tanı konulduktan sonra hastalığın şiddetine ve yaygınlığına bağlı olarak belirlenir. 

  • Mantara bağlı enfeksiyonlarda antifungal merhemler ve laktik asit; 
  • Alerjilerde antihistaminik kremler; 
  • Egzama ve sedef gibi hastalıklarda kortikosteroidler;
  • Ayak şişmelerinde tuzlu su solüsyonları; 
  • Ayak tabanı ya da bileklerinde görülen kızarıklık için buz tedavisi;
  • Diyabet ve hazımsızlığa bağlı ayak şikayetlerinde ise glinid tedavi yöntemleri ve diyetler;
  • Cildin yapısına bağlı olarak da  nemlendirici losyonlar reçete edilebilir. 

Tedavi sürecinde ayaklarınızı mümkün olduğu kadar havalandırmaya çalışın. Şiddetli kaşıntı şikayetinde cildinizi tahriş etmeyin, o an için mümkünse buz ile ovarak ya da ayak banyosu yaparak rahatlamaya çalışın.

Ayaklarınız için özel bir havlu tutun. Özellikle enfeksiyona bağlı durumlarda enfeksiyonlu bölgeyi ayrı havlu kullanarak kurutun. Havluyu cildinize sürterek değil hafifçe ve tampon yapar gibi kullanın. 

Doğal Terapiler

Lavanta yağı; Mantar türü enfeksiyonlar ve kurumuş ciltlerde lavanta yağı ile ayaklara düzenli masaj yapmak enfeksiyonların iyileşmesine ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle ayak parmaklarını ve parmak aralarını bir parça pamuk üzerine 4 damla lavanta yağı ekleyerek temizlerseniz enfeksiyonlara bağlı şikayetlerini hızla ortadan kalktığına şahit olabilirsiniz. Şikayetleriniz çok yoğunsa her akşam yatmadan önce lavanta yağı ile masaj yapabilirsiniz. Ayrıca lavanta yağı ayak kokularını gidermeye yardımcı olacaktır.  

Karbonat ile ayak banyosu; Soğuk ya da oda sıcaklığında 1 litre su ve bir kaşık karbonat ile hazırlayacağınız ayak banyosu kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissinin giderilmesine yardımcı olur. Karbonatla ayak banyosu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sıcak sudan uzak durmaktır. Ilık ve sıcak sular kaşıntıyı arttırabilir. Haftada 2 defa yarım saat boyunca uygulayabileceğiniz karbonat banyosu cildinizin rahatlamasına yardımcı olur. 

Elma sirkesi ile ayak banyosu; Ayak bileklerinde şişlik, morarma ve deri döküntüsü görülüyorsa 1 litre soğuk suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ilave ederek 2 günde 1 olmak üzere ayak banyosu yapabilirsiniz. Karbonatla hazırlayacağınız banyo gibi sıcak su yerine soğuk suları tercih etmeniz damar sağlığınız için de daha iyi olacaktır. Elma sirkesi, antiseptik ve antifungal olarak etkilidir. Cildin asit baz seviyesini dengeler. Sistemik hastalıklara bağlı şişlik ve morarmaların giderilmesi yardımcı olurken cilt yüzeyindeki döküntüleri temizler. 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle