Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Vücutta Ani Çıkan Kızarıklıklar Neden Olur ve Tedavisi

İnsan vücudunda aniden oluşan kızarıklıkların birçok nedeni bulunur. Bunların tedavi altına alınması adına önemli olan neden kaynaklandığının sebebini bulmaktır.

Vücutta Ani Kaşıntı ve Kızarıklık

Ciltte kırmızı lekeler  ve kaşıntı yaygın bir tıbbi şikâyettir. Noktalar salgınlarda ortaya çıktığı zaman bazen döküntüler olarak adlandırılırlar. Döküntüler  deri enfeksiyonları, yayılmış enfeksiyonlar (vücuda yayılmış olan), alerjik reaksiyonlar veya cildin tahrişleri sonucu oluşabilir. Kırmızı bir yumru veya döküntü düz olduğu zaman tıbbi olarak bir makül olarak bilinir. Kırmızı nokta kaldırıldığında, papül olarak bilinir. Eritem, cildin kızarıklığı için kullanılan tıbbi terimdir.

Tek başına meydana gelen ciltte kırmızı lekeler, hemanjiyom olarak bilinen küçük benign bir kan damarı tümörü olabilir. Deride minik kanamalar görülebilir ve peteşiye olarak adlandırılır. Kanama bozuklukları ayrıca purpura olarak bilinen daha büyük morumsu kırmızı lekelerin oluşmasına da yol açabilir. Döküntüler, kovan veya kaşıntı gibi diğer semptomlarla ilişkilendirilebilir. Cildin altta yatan tıbbi durumlarla ilgili kırmızı lekeler, altta yatan durumun semptomları ile ilişkili olacaktır.

Nedenleri

Sivilce

Akne, ergenlik döneminde neredeyse tüm gençleri etkileyen yüz, göğüs ve sırt kıl foliküllerinin bir hastalığıdır. Tek başına gelen istisna yalnız yaşayan birkaç ilkel kabilenin üyeleridir. Bakteriler onun gelişiminde rol oynasa bile bakterilerden kaynaklı meydana gelmez. Bazı kadınların 20’li yaşların ortalarında ve akne döneminde sivilceleri geliştirmesi sıra dışı değildir.

Akne cilt üzerinde gözlemlenmektedir.

  • Siyah nokta veya beyaz kafa olarak da bilinen tıkanmış gözenekler
  • Sivilce olarak da bilinen ihale kırmızı yumrular
  • Kistler

Bu sorun insan vücudunda ani şekilde meydana gelebilir. Özellikle minik kızarıklık ile başlar ve şişer.

Akne ve şiddetli akne aniden ortaya çıkarsa sıkma ve dokunmadan uzak kalmak gerekir. Bu sorun ile karşı karşıya kalan kişiler her daim uzman tavsiyesi ile tedavi sürecine başlamalıdır.

Alerji

Bir alerji, bazı yabancı maddelere maruz kalmaya yanıt olarak bağışıklık sistemi tarafından abartılı bir reaksiyona işaret eder. Yabancı maddeler normal olarak vücut tarafından nonallerjik bireylerde zararsız olarak görüldükleri ve bunlara yanıt vermedikleri için tepkidir. Alerjik olan bireylerde, vücut yabancı maddeyi tanır ve bağışıklık sisteminin alerjik kısmı bir yanıt oluşturur Alerjen maddeler, vücuda yabancı olan ve alerjik reaksiyona neden olan maddelerdir

Alerjiler için tedavi, özel duruma bağlı olarak değişir. Bazı genel kurallar aşağıdaki gibidir;

  • Çevresel kontrol önlemler
  • Toz akarları için evdeki nemi azaltmaya
  • Evcil hayvanlardan kaçınma
  • Oral antihistaminikler
  • Nazal antihistaminikler
  • Topikal oküler antihistaminikler
  • Nazal kortikosteroidler
  • Alerjen immünoterapisi

Egzama (atopik dermatit)

Egzama ( atopik dermatit ) bebeklerde yaygın olarak görülen bir sağlık durumdur. Diğer alerjik durumlar (astım ve alerjik rinit) riski taşıyan bireylerde ortaya çıkma eğilimi gösterir ama genelde doğrudan alerjen maruziyetinden kaynaklı olmaz. Döküntü karmaşık bir enflamatuar süreç sonucu husule gelir.

Hastalık hafif lokal reçetesiz tedaviye cevap vermiyorsa, o zaman uzman bir doktor gereklidir. Uygun tedavi ile çoğu semptom üç hafta içinde kontrol altına alınabilir. Kortikosteroid kremler ve merhemler en sık kullanılan tedavi şeklidir. Bunların birçoğu oldukça güçlü olduğu için tedavinin başarılı olmasını sağlamak adına sık sık hekim ziyaretlerinin yapılması gereklidir. İnflamasyonda önemli olan kalsinörin ismi verilen bir maddeyi inhibe eden moleküller içeren steroid olmayan topikal merhemlerdir. Özellikle çocukların yüzlerinde kullanıldığı zaman atrofi üretme olasılıkları daha düşük olduğu için özellikle etkilidir.

Kurdeşen (ürtiker)

Kurdeşen ( ürtiker ) kırmızı, kabarık, kaşıntılı ve cildin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen cilt reaksiyonlarıdır. Kısa ömürlü meydana gelen kovanlar genelde bir gıda veya ilaca karşı alerjik bir reaksiyona bağlı olmakla beraber genelde çocuklarda viral bir enfeksiyondan da kaynaklı oluşur.  Daha uzun bir süre boyunca tekrarlayarak meydana gelen kovanlar nadiren alerjik reaksiyona neden olmaktadır. Belirtileri;

  • Saatlerce bir güne kadar çözülen kırmızılıklar
  • Yoğun kaşıntı (tipik olarak ağrılı değildir)
  • Şişlik (özellikle dudak, yüz, eller ve ayaklar

Anksiyete

Anksiyeteden kaynaklı cilt kırmızı, iltihaplı, kızarmış veya kızarmış görünebilir. Bazı insanlar bu belirtilerin anksiyete ve streslerindeki artış ya da azalma ile ilişkili olarak yaşarken, bazıları da endişe, anksiyete, streste artış ya da azalmaya bakılmadan sürekli olarak yaşar. Bu semptom, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir, farklı bir yere veya yere göç edebilir.

Bu semptom aktif bir stresten kaynaklandığı için kişilerin kendilerini sakinleştirmesi ve stresi ortadan kaldırması ile sonlanır. Vücudun önemli bir stres tepkisinden kurtulmasının 20 dakika veya daha fazla sürebilir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 2 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle