Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sivrisinek Isırığı Zararları, Belirtileri ve Tedavi Süreci

Sivrisineğin ısırması sonucunda oluşan sorunlardan kurtulmak adına evde birçok doğal uygulama yapılabilir. Bu uygulamalar düzenli şekilde yapılmalıdır.

Sivrisinek Isırığı Zararları

Sivrisinek Isırığı Tedavisi

Sivrisineklerin ısırması çoğu zaman zararsızdır ve evde yapılacak olan müdahaleler ile ortadan kalkar. Bazı sivrisineklerin ısırmalarından kaynaklı olarak da birçok zararlı durum meydana gelebilir. Çünkü bunlar birçok hastalık taşır. Bu hastalıklar arasında;

  • Batı Nil Virüsü, Bu çok ciddi bir hastalık olabilir ve hatta ölümcül olabilir.
  • Ensefalit, Beyinde meydana gelen bir iltihap türüdür.
  • Heartworm, Sivrisinekler sadece insanları ısırmazlar hastalıkta bulaştırırlar. Kalp kurdu, bir sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşabilir ve evcil hayvan ölümlerine yol açabilir.
  • Sıtma
  • Dang humması

Sivrisinek Isırığı Nasıl Anlaşılır?

Belirtileri

Birçok sivrisinek türü, çoğu insanın ilk sivrisinek ısırıklarını fark etmeyecek kadar gizlidir. Diğer türler, ısırıkları orta derecede ağrılı olarak meydana gelir. Sivrisinek ısırıklarının belirtileri arasında;

  • Küçük bir kırmızı nokta ile ısırıktan birkaç dakikadan sonra ortaya çıkan kabarık olan, beyaz bir yumru
  • Bir ısırıktan yaklaşık bir gün sonra meydana gelen sert ve kırmızımsı bir çarpma
  • Isırıkların etrafında şişlik
  • Sert kabarcıklar yerine küçük kabarcıklar
  • Morluklara benzemekte olan koyu lekeler

Bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda ve kişilerde, sivrisinek ısırığı semptomları aşağıdakileri içerir;

  • Şişlik ve kızarıklıkların geniş bir alanda oluşması
  • Düşük dereceli olan ateş
  • Ürtiker
  • Şişmiş lenf düğümü
  • Baş bölgesinde ağrı

Her zaman sivrisinek ısırıkları ile uğraşırken bir doktor tavsiyesi ve yardımı alınmalıdır.

Tedavisi

Sivrisinekler sıtma, ensefalit ve sarı ve dang ateşi vektörleridir. Isırıkları da hassas kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bir sivrisinek ısırığı aldıktan sonra, şişmeyi azaltmak için etki altında kalan bölgelere soğuk bir kompres yapılabilir. Hafif antihistaminikler ve kaşıntı önleyici bileşikler kaşıntının hafiflemesine destek olur.  İbuprofen ya da naproksen gibi anti-inflamatuar ilaçlar da kullanılabilir. Kabartma tozu ve sudan yapılan bir macun, kalamin losyonu gibi etkili olabilir. Bunlar dışında ilaç alımı yapmadan önce kişinim doktora başvurması gerekir. Çoğunlukla sivrisinek ısırıkları zararsızdır ve birkaç gün içinde semptomlar kendiliğinden kaybolur. Bazı rahatsız edici olan semptomlar ısırılma bölgesinde şişlikler, ağrı ve kanama meydana getirir. Sivrisinekler kaşıntılı, rahatsız edici bir sorun ortaya çıkarsa da sivrisinek ısırmasından kaynaklanan önemli sorun viral veya paraziter hastalıkların bulaşmasıdır.

Doğal Yollar İle Evde Tedavi

Diş Macunu

Sivrisineklerin ısırığında sonra kişiyi rahatsız eden kaşıntıya karşı savaşmak için harika bir tedavidir. Diş macununun mentol aroması, zihninden sıyrılıp dikkatini dağıtan bir soğutma maddesi görevi görür. Buna ek olarak da diş macununun büzücü özelliği sıvı birikimini ortadan kaldırarak şişmeyi azaltmaya yardımcı olacaktır. Diş macunu gün içinde her daim kullanılabilecek bir üründür.

Bal

Bal doğal bir antibiyotik özelliği taşır. Doğal bal direkt olarak sorunlu olan alana uygulanır ve temizlenir. Düzenli olarak uygulandığı zaman enfeksiyon riskinin de azalmasına destek sağlar. Bal zehirli maddelerinde kolayca dışarıya atılmasına da olanak sağlayacaktır.

Muz kabuğu

Garip gelse de muz kabuğu bir sivrisinek ısırığını tedavi etmenin başka harika bir yoludur. Bunun nedeni muz derisinde bulunan doğal yağlardan kaynaklanır. Bu doğal ilaç için muz kabuğunu sorunlu olan alan üzerine sürmek gerekir. Tahriş edici kaşıntı ortadan kaybolduğunda rahatlama sağlanır.

Buhar

Buhar sadece tıkanık olan burnu tedavi etmez. Aynı zamanda bazı insanlar için sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan semptomları azaltmaya da destek sağlar. Diş macunu gibi bu, esas olarak bu üründe bulunan mentol esaslı katkı maddelerinden ötürü faydalıdır. Kâfur yağıyla karıştırılarak kullanılması gerekir. Gün içinde birkaç kez uygulanabilir.

Buz

Arı, böcek ve sivrisineklerin ısırıklarını tedavi etmenin harika bir yoludur. Bir buz torbası veya dondurulmuş bezelye torbası alınır. Direk olarak sorunlu olan bölgeye koyulur. Soğuk hava bölgeyi soğutmaya yardımcı olur, kızarıklığı azaltır ve kaşıntı sorunun düzene girmesine olanak sağlar. Buz paketi uygulaması gün içinde istenilen zaman dilimlerinde ve kaşıntıların başladığı zamanlarda uygulanabilir.

Aloe Vera

Aloe vera fantastik, doğal, antiseptik bir ajan olarak insan vücudunda görev yapar. Bu bitki sivrisineğin ısırıkları için iyi bir doğal çözümdür. Aloe vera’da bulunan vitamin ve mineraller ağrıyı, şişmeyi ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Bunun da ötesinde ısırıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olacaktır. Özellikle dudak bölgesine fayda sağlar ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçer. Taze aloe vera ya da aloe vera jeli,  ev ilacı için mükemmel bir şekilde çalışır. Güzel kokusuna bu canlılar yanaşmaz. Cildinize uygulamadan önce soğuk  olduğundan emin olmak gerekir. Sadece buzdolabında 10 dakika bekletmek yeterli olacaktır. Yapmanız gereken tek şey, jel ile sorun olan alanı ovmaktır (bu, taze aloe vera bitkisinden, etli bir kısmı keserek ve sıkarak) sivrisineğin ısırmasına aloe vera’nın sihrini yapmasına izin vermek gerekir. Meydana gelen yaraları iyileştirir, merhem görevi görerek etkili şekilde çözüm olanağı sunar.

Çay Poşetleri

Şişlikleri azaltmak nasıl ki göz bölgesine çay poşeti uygulaması yapılıyorsa, sivrisineğin ısırıklarına da aynı uygulama yapılabilir. Soğuk kullanılmış bir çay poşeti alınır ve ısırılan alan üzerinde bekletilir. Bekleme süresinin ardından kesinlikle yıkanmamalıdır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle