Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sivrisinek Isırığı Alerjisi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Sivrisinek ısırığı sonucunda bazı kişilerde alerjik reaksiyon gelişimine neden olabilir. Sürekli kaşıntı olması, kızarıklığın vücuda yayılması gibi durumlar gelişebilir.

Sivrisinek Alerjisi

Sivrisinek Alerjisi

Sivrisinek ısırığı sonucunda bazı kişilerde alerjik reaksiyon gelişmesine neden olacak durum ortaya çıkabilir. Özellikle de ilkbahar ve yaz mevsimi olması ile birlikte sivrisineklerin çoğalması ile birlikte sivrisinekler tarafından ısırılma sokulma meydana gelmesi ile birlikte kızarıklık, kaşıntı ve kabarma gibi belirtiler ortaya çıkar.

Canlıları ısırarak kanını emerek beslenen sivrisinekler dişi olmaktadır. Erkek sivrisineklerin bitkilerden besin almaktadır. Dişi sivrisinek ağızlarında bulunan iğneyi deriye batırması ile birlikte iğnesini soktuğu bölgeye bir miktar vücudundaki sıvıyı cilt altına bırakırlar. Bu nedenle de sivrisinek tarafından ilk olarak ısırılma anını bölgeye bırakılan sıvının uyuşturma özelliği olduğundan hissetmeyecektir. Aradan bir süre geçmesi sonucunda bölgede ağrı olması, kabarıklık, kızarıklık ve kişileri ciddi oranda rahatsız edecek bir kaşıntı ortaya çıkacaktır.

Dişi sivrisinek ısırdığı kişiler özellikle çok terleyen kişilerdir. Bebeklerde ciltleri hassas olması nedeniyle de sıklıkla hedefleri arasında olmaktadır. Bir sivrisinek bir insanı ne kadar çok ısırırsa o kişi duyarsız bir hale gelir. Sivrisineğin kişileri ısırması sonucunda 6 saniyeden daha uzun bir süre kanını emmesi sonucunda belirtiler daha şiddetli olarak ortaya çıkacaktır.

Sivrisinek ısırması ile birlikte iğnesinde olan sıvı kişilerin vücuduna girmesi sonucunda alerjik reaksiyonlar 2 gün sonrasında ortaya çıkmaya başlar.

Sivrisinek Alerjisi Belirtileri

Sivrisinek alerjisi oluşması daha çoğunlukla sıcak dönemler içerisinde meydana gelir. Her zaman için karbondioksit oranı yüksek olan ve terlemiş kişileri hedef aldıklarından yaz mevsiminde bu alerjinin görülme oranı çok yüksek olmaktadır. Alerjik reaksiyon gelişmesi ile birlikte kişilerin ciltleri üzerinde şu belirtiler ortaya çıkacaktır:

  • Geniş alanda kızarıklık;
  • Kızarıklığın kabarması;
  • Oluşan bölgede aşırı kaşıntı;
  • Cilt üzerinde yara oluşması;
  • Halsizlik;
  • Mide bulantısı;
  • Dokuda çürümeler;
  • Şişme;
  • Lenf bezlerinde iltihaplanma;
  • Kurdeşen;
  • Yüksek ateş;
  • Boğazda şişme;
  • Nefes alma problemler.

Sivrisinek alerjisi olan kişilerde ciddi semptomlar gelişebilir. Özellikle de boğazlarında şişme ve nefes alma sıkıntısı yaşamakta olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora giderek muayene olması gerekmektedir.

Yukarıda yazmış olduğumuz belirtilerin dışında bir sivrisinek ısırması sonucunda sıtma hastalığı, Dang Humması, menenjit, beyin iltihabı gibi çok ciddi hastalıklarda kişilerde gelişebilir. Alerji gelişimi ile birlikte kişilerde ciddi bir baş ağrısı oluşacaktır. Ağrı kesici ilaçlara rağmen baş ağrısı hastalarda devam eder. Zamanla vücutlarınında ağrıdı görülmektedir.

Ayrıca bu hastalarda ışığa karşı hassaslık başlar. Kas güçsüzlüğü oluşacağından kişilerin sürekli olarak kendisini yorgun hissetmesi de görülmektedir.

Sivrisinek Alerjisi Tedavisi

Kişilerin özellikle de yaz mevsimi olması ile birlikte sivrisinek ısırığından kaçmaları neredeyse imkansız olmaktadır. Sinek ısırığı oluşması durumunda kişilerin bölgeyi bir an önce nemlendirmeleri gerekmektedir. Doktorların önermiş olduğu losyonları kullanarak oluşan kaşıntıyı azaltması gerekiyor.

Sivrisinek ısırığı ile birlikte gelişen alerjinin iyileşme süresi her zaman için kişiye bağlı olmaktadır. daha çoğunlukta 1 hafta ile 2 hafta arasında semptomlar tedaviye yanıt verilmesi durumunda geçmektedir. Sivrisinek ilk olarak ısırması ile birlikte kişilerin vücuduna tükürüğünü bırakacaktır. Sonrasında kanı emmeye başlar. Kanı emdikten sonra bıraktığı tükürüğünde bir kısmını geri emecektir.

Eğer tam olarak kanı emerken vücudunuz üzerinde sineği öldürmeniz sonucunda tükürüğünü geri ememeyecek olması nedeniyle kişilerin alerjisinin tedavisi daha uzun sürecektir.

Alerjik reaksiyonların semptomlarını hafifletmek için tedavisinde etkili olan ilaçlar her zaman doktorun ön gördüğü ilaçlar olmalıdır. Bu ilaçların antihistaminik özelliği olan ilaçlar olmalıdır. Aynı zamanda da ortaya çıkacak olan kaşıntının azalmasında da etkili olmaktadır. Kremler ve tablet olarak kullanılan ilaçların yanında ayrıca hastaya serum tedavisi ya da iğne tedavisi de uygulanabilir.

Sivrisinek Alerjisi İyi Gelenler

Sinek ısırığı sonucunda kabarma olması, kızarıklık ve kaşıntıyı hafifletmek için bölgeye tuz ve buz uygulamanız sonucunda semptomların hafiflemesini sağlamış olacaksınız. Özellikle de kaşıntının yoğun olarak hissedildiği kişilerin1 tane aspirin ezerek bir miktar su ile macun kıvamına getirmesi sonucunda bölgeye sürmesi ile birlikte çok kısa süre içerisinde kaşıntının geçtiğini göreceksiniz.

Özellikle de çocuklarda ya da bebeklerde sinek ısırığı sonucunda alerjik reaksiyonlar gelişmesi ile birlikte cilt sağlığına iyi gelen aloe vera bitkisi benzer cilt hastalıklarına iyi geldiği için sürülmesi önerilmektedir. Özellikle de taze bitkinin yaprağının içerisinde bulunan jeli çıkartarak bebek ya da çocukların sinek alerjisi sonucunda ortaya çıkan rahatsız edici semptomlarını hafifletmekte etkili olduğu bilinmektedir.

Sinek ısırığının oluşması ile birlikte semptomların alerjik reaksiyon olması durumunda hastanın ılık suyla duş alması önerilmektedir. Özellikle de yüksek ateşi çıkan bebeklere duş aldırmak faydalı olacaktır.

Mentol özelliğine sahip olan diş macunu da yine kaşıntının ve diğer semptomların hafiflemesini ve hastanın hızla iyileşmesinde etkili olacaktır. Diş macunu her zaman cilt üzerine sürülmeli ve bir süre cilt üzerinde kalması ile birlikte semptomlarda azalma görülecektir.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 7 oy, ortalama: 2,71 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle