Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sivrisinek Isırığında Kullanılan Krem Türleri ve Ev Yapımı Krem Tarifleri

İlkbahar ve yaz günleri yaklaştıkça en büyük sorunlarımızdan biri haline gelen sivrisinek ısırıklarında doğru kremi kullanmak kaşıntı ve kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olur.

Sivrisinek Sokmasında Kullanılabilecek Kremler 

Sivrisinek Sokması için Krem

Sivrisinek sokması genellikle ısırılan bölgede histamin seviyesinin yükselmesine ve böylelikle alerjik reaksiyona neden olur. Bu açıdan antihistaminik kremler kullanarak sivrisinek ısırığından kaynaklanan kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık gibi alerji şikayetleri azaltılabilir. 

Sivrisinek sokmasına iyi gelen bazı kremler şöyledir;

Advantan; Böcek sokmalarından kaynaklanan acı, kızarıklık, şişkinlik ve kaşıntı şikayetlerini azaltmakta kullanılabilir. Kullanırken çok geniş alanlara ve açık yaralar üzerine uygulanması tavsiye edilmez. Sadece lezyonlu bölgeye uygulamak yeterlidir. Kısa süre içinde etkisini göstererek belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Kortikosteroid içerdiğinden hamileler ve bebeklerde kullanımı uygun değildir. 

Bepanthen; Her türlü cilt rahatsızlığına bir kurtarıcı gibi yetişen Bepanthen krem sivrisinek ısırıklarında da cildi rahatlatarak kızarıklığı ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Yan etkileri az olduğundan bebeklerde ve hamilelikte kullanımı sorun teşkil etmez. Yine de bu durumlarda doktorunuza danışmak akıllıca olacaktır. 

Fenistil; Sinek sokmasının neden olduğu irritasyon, kızarıklık, tahriş ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Uygulamanın hemen ardından yani birkaç dakika içinde bölgede etkisini gösterir ve cildin rahatlamasını sağlar. Diğer kremlerde olduğu gibi bölgesel kullanıma uygundur. 

Kalmosan Losyon; Çinko içerikli antihistaminik kremlerden biri olan Kalmosan Losyon sivri sinek alerjisi için kullanılır. Lokal anestezik özelliği sayesinde acı ve kaşıntıyı giderir. Fakat çok geniş alanlarda kullanılması önerilmez. 2 yaşından küçük çocuklarda doktor onayı olmadan uygulanmamalıdır. 

Systral; Antihistaminik ve kaşıntı giderici systral jel sinek ve diğer böcek sokmalarında kullanılabilir. Bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte süt çağındaki çocuklarda ve hamilelerde kullanımı test edilmediğinden doktor onayı olmadan kullanılması önerilmez. 

Bu ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken tek nokta ise sadece ısırılan bölgeye uygulama yapılması gerektiğidir ve bu kremlerin çoğu sokma öncesinde bir koruma sağlamaz. Sadece ısırılmanın ardından ortaya çıkan alerjik reaksiyonun giderilmesinde etkilidir. 

Ev Yapımı Krem Tarifleri 

sivrisinek kaşıntısını geçiren krem tarifleri 

Yukarıda saydığımız kremler dışında evde doğal ve bitkisel ürünler kullanarak sivri sinekleri hem uzak tutmak hem de korunmasız yakalandığınız durumlarda sivrisinek sokmasının neden olduğu tahribatı azaltmak için kendi kreminizi hazırlamanız da mümkün. Bunun için 15 damla lavanta yağını bir kutu beyaz vazelin içine ekleyerek iyice karıştırın. Hazırlayacağınız bu krem sivrisinekleri uzak tutmaya yardımcı olacaktır.  Ayrıca bu krem sinek ısırıklarında kaşıntı ve kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olur. Herhangi bir yan etkisi olmadığı için bebeğiniz için de kullanabilirsiniz. 

Aloe vera jeli

İhtiyacınız olan malzemeler sadece 1 yaprak aloe vera bitkisi ve birkaç damla limon suyudur. Kremi hazırlamak için öncelikle bitkinin kenar kısımlarını bir bıçak yardımıyla kesin ve görünen jel kısmı nazikçe çıkarın. Almış olduğunuz jeli cam bir kap içine koyarak birkaç damla taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra bu karışımı bir pamuk yardımıyla sinek ısırığına maruz kalan bölgelere yedirin. Kısa süre içinde cildiniz rahatlayacaktır. Fakat alerjik bünyelerde aloe vera jelinin kendisi de kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden lezyonlu bölgeye uygulamadan önce küçük bir alanda deneyin. Denemeden yaptığınız uygulamada daha şiddetli kaşıntı ve kızarıklığa yol açabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır. 

Bal mumu kremi

İhtiyacınız olan malzemeler; 1 çorba kaşığı bal mumu paleti, 1 çay kaşığının 4/3’ü kadar kabartma tozu, çay bardağının 3/4 oranında damıtılmış su, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, 1 çay kaşığı E vitamini, 10 damla lavanta yağı. Kremi hazırlamak için; Bal mumunu benmari usulü ile eriterek E vitaminini ekleyin. Damıtılmış suyu kaynatarak içine kabartma tozunu ilave edin. Bir sonraki kısımda mayonez hazırlar gibi bal mumu içine damıtılmış suyu yavaş yavaş ekleyerek bir el blenderi ile karıştırın. Bu adımı uygularken suyu ilave etmesi için yanınızda birinin olması iyi olacaktır. İşlem tamamlandığında karışımın beyaza dönüştüğünü göreceksiniz. Hemen bu karışımı buzlu bir kap içine alarak soğumadan lavanta ve hindistan cevizi yağını ilave edin. Bu aşamadan sonra karışım tamamen soğuyana kadar arada sırada karıştırmaya devam edin. Bu kremi buzdolabında saklayarak bütün yaz kullanabilirsiniz. Fakat saklama kabının üzerine etiket koyun, yanlışlıkla yenilmesi zehirlenmeye neden olabilir. Kaşıntı ve kızarıklığın üzerine bir çay kaşığı kadar kremi hafifçe sürerek uygulama yapabilirsiniz. 

Doğal ve Basit Yöntemler 

Kaşıntı ve kızarıklık görülen bölgelere; bal, süt, limon, tuzlu ya da susam yağı gibi evde bulabileceğiniz malzemelerden birini hafifçe lezyonlu bölgeye ovarak uygulayabilirsiniz. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 5 oy, ortalama: 3,40 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle