Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sivrisinek Isırığına İyi Gelen Uygulamalar ve Doğal Tedavi Yöntemleri

Nadiren sivrisinekler bulaşıcı hastalıkları taşıyarak ciddi sağlık sorunlarına neden olsa da çoğu zaman çıldırtan kaşıntı ve kızarıklık dışında bir reaksiyona neden olmaz.

Sivrisinek Sokmasında Tedavi Türleri

Sivrisinek Isırığında Tedavi Yöntemleri

Sivrisinek ısırıkları can sıkıcı ve rahatsız edici olsa da tedavisi kolay olan durumlardan biridir. Çoğu zaman evde bulabileceğiniz basit malzemelerle kızarıklık, yangı hissi, şişkinlik ve kaşıntı giderilebilir. Fakat böcek alerjisi olan kişilerde bu ısırıklar anaflaktik şoka neden olabileceği gibi bazı bulaşıcı hastalıklarında taşınmasına sebep olabilmektedir. Bu durum daha ciddi tedavi yöntemlerini gerekli kılar. Doktor muayenesi gerektiren sivrisinek sokmalarında belirtiler şu şekildedir: 

  • Geniş bir alana yayılmış şişlik ve kızarıklık, 
  • Nefes darlığı
  • Yüksek ateş ya da düşük ateş, 
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Kurdeşen ve ciddi cilt döküntüleri, 
  • Titreme, üşüme ve genel halsizlik hali, 
  • Lenf bezlerinde şişkinlik. 

Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıktığında en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman bir doktorun görüşünü almak ve gerekli tahlilleri yaptırmak önemlidir.

Yapılacak kontroller sonucunda aşırı alerjik reaksiyon ya da enfeksiyon tanısı konulabilir. Konulacak tanıya göre tedavi yöntemleri şöyledir: 

  • Anaflaktik şok: Antihistaminik ilaç tedavisi ve solunum desteği 
  • Enfeksiyon: Antibiyotik ilaç tedavisi 

Antihistaminik ilaç tedavileri kendi içinde de birkaç farklı şekilde olmaktadır. Basit durumlarda doktorunuz histamin seviyesini düzenleyecek topikal krem ya da losyonlar önerebileceği gibi daha ciddi durumlarda antihistaminik tablet ve haplar reçete edilebilir. 

Ayrıca geniş alanlara yayılan cilt dökülmesi, kızarıklık ve kaşıntı için hidrokortizon içeren ilaçlar önerebilir. 

Doğal Çözüm

Ciddi sağlık sorunlarına neden olmayan böcek sokmaları ve sivrisinek ısırıklarında evde bulabileceğiniz basit malzemelerle belirtileri azaltabilirsiniz. Bu malzemeler: 

Limon suyu; Limon suyu içerdiği sitrik asit ile mikropları öldürmeye yardımcı olur ve kaşıntıyı azaltır. Sivrisinek ısırıklarına birkaç damla limon suyu sürerek cildinizi rahatlatabilirsiniz. 

Buz küpleri; Sivrisinek dışında pire gibi böceklerin de ısırıklarında etkili olan yöntemlerden biri etkilenen bölge üzerinde buz küpü gezdirmektir. 

Elma sirkesi; Sinek ve böcek sokmalarında kullanabileceğiniz antiseptik ve antibakteriyel bir çözüm yöntemidir. Uygulama için bir parça pamuk üzerine bir tatlı kaşığı elma sirkesi dökerek enfekte olmuş alan üzerine uygulamanız yeterli olacaktır. Kaşıntı, şişkinlik kızarıklığın azaltılmasına yardımcı olur. 

Kabartma tozu; 1 çorba kaşığı kabartma tozunu 2 su bardağı içinde eriterek sinek sokması görülen bölgelere uygulama yapın. 5 dakika bekledikten sonra uygulama yaptığınız bölgeyi bol soğuk su ile yıkayın. Kaşıntı hissinin azalmasına yardımcı olur. 

Sivrisinek Sokmasına Aloe Vera Jeli 

Aloe vera; Aloe vera bitkisinden alacağınız bir dal yaprağın içindeki jeli doğrudan tahriş olmuş bölgeye uygulayın. Kaşıntıya iyi geleceği gibi lekeleri gidererek iyileşme sürecini kısaltacaktır. 

Fesleğen; 3 dal taze fesleğen yaprağını ezerek hazırlayacağınız macun sivrisinek sokmasına iyi gelecektir. Fesleğen içerdiği doğal timol ve kafur ile acıyı azaltmaya yardımcı olur. 

Lavanta yağı; Etkilenen bölgeye az miktarda lavanta yağı sürmek kaşıntı, kızarıklık ve acıyı azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda lavanta yağının kokusu sivrisinekleri uzak tutacağından yeniden ısırılma riskini azaltır. 

Sarımsak; Şişliği azaltmak ve kaşıntıyı gidermek için etkilenen bölgeye ortadan ikiye böldüğünüz bir sarımsağı bastırarak yavaşça ovalayın. Başta biraz yanma hissetseniz de kısa süre içerisinde belirtilerin azaldığını göreceksiniz. Doğal bir antibiyotik olduğundan bölgede iltihap oluşumunu da engelleyecektir. 

Sedir ağacı yağı; Doğal bir antiseptik olan sedir ağacı yağını enfekte olan bölgeye uygulamak şişliği ve acıyı azaltılır. Ayrıca 10 damla sedir ağacı yağını bir bardak su ile karıştırarak hazırlayacağınız sprey gün boyunca sivrisinekler dahil diğer benzer böceklerin de sizden uzak durmasına yardımcı olacaktır. 

Karanfil taneleri; Uyumadan önce odanızda demet haline getirdiğiniz birkaç tane karanfili yakarak hem rahat uyuyabilir hem de böcekleri uyuduğunuz alandan uzaklaştırabilirsiniz. Yaktığınız karanfilleri küçük bir kap içinde ve kokusunu yayabileceği şekilde bırakmanız sabaha kadar etkisini göstermesine yardımcı olur. 

Diş macunu; Mentol ya da doğal nane içeren diş macunları böcek sokmalarının neden olduğu kaşıntı ve şişkinliği azaltmakta kullanılabilir. Bunun için küçük bir parça diş macununu etkilenen bölgeye sürerek iyice kurumasını bekleyin. Daha sonra temiz soğuk su ile yıkayın. 

0-2 yaş arası bebeklerin cildi çok hassastır. Yukarıda saymış olduğumuz birçok yöntem bebek cildinde daha fazla tahriş ve yanmaya neden olabilir.

Bebekleriniz için;  bir çorba kaşığı ılıtılmış zeytinyağı içine üç damla lavanta yağı ve bir çay kaşığı bal ekleyin. Bir pamuk yardımıyla ısırılan bölgelere sürün. 15 dakika bekledikten sonra temiz su ile temizleyin. 

Korunma Önerileri 

Karanfil taneleri yakmak sinekleri uzak tutar. 

Sivrisinek ısırıklarından korunmak için uygulayabileceğiniz basit bazı yöntemler bulunmaktadır. 

  • Açık renkli kıyafetler tercih edin. 
  • Bahçe ve balkonda çiçekleriniz varsa sulamasını akşam üstü yerine sabah saatlerinde yapın.
  • Bahçe ve balkonlarınızda lavanta, fesleğen, limon otu ve melisa gibi böcek kovan bitkilere yer açın.  
  • Ter kokusu sivrisinekleri çeker bu yüzden kişisel temizliğinize özen gösterin. 
  • Lavanta, karanfil ya da portakal kabuğu içeren losyon, krem ve sabunlar kullanmak sivrisinekleri sizden uzak tutar.  



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle