Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sivrinek Isırıkları Hangi Hastalıkların Bulaşmasına Neden Olur?

Sivrisineklerin ısırması ile karşı karşıya kalan kişilerde kaşıntılar, ateş, şişme ve diğer semptomlar 24 saat içinde ortadan kalkmazsa en kısa süre içinde uzman hekime başvurmalıdır.

Sivrisinek Isırığı

Sivrisinek Isırığı Hastalığı

Bu canlının ısırığı çoğu zaman 24 saat içinde kendi kendine giden kaşıntılı bir rahatsızlıktan başka bir şey değildir. Bununla birlikte, bazı durumlarda dişi sivrisinek sadece kurbanının kanını emmekle kalmaz, aynı zamanda kurbanını ciddi hatta hayati anlamda tehdit eden bir hastalığa maruz bırakır. Semptomlar veya hastalıklı sorunlar yaşanıyorsa bu bilgiyi doktorunuza iletmek gerekir. Sivrisinek kaynaklı hastalıkların en yaygın üç semptomlar şunlardır:

  • Ateş
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı

Sivrisineğin meydana getirdiği oldukça ciddi hastalıklar arasında;

Batı Nil Virüsü

Sivrisinekler tarafından yayılır ve beyinde potansiyel olarak ölümcül bir iltihaplanma olan menenjite yol açabilme ihtimali yüksektir. Semptomlar ateş, yorgunluk, baş ağrısı, sırt ve vücut ağrıları, boyun tutulması, kusma veya mide bulantısını içerir. En şiddetli vakalarda enfeksiyon, konvülsiyonlara, komaya ve ölüme yol açabilir. Ağır enfeksiyonlu bir kişi hayatta kalsa da kalıcı nörolojik hasar için iyi bir şans vardır. Bununla birlikte, Batı Nil virüsü ile enfekte olan 150 kişiden yalnızca biri ciddi semptomlara sahiptir. 50 yaş üstü insanlar en çok risk altında olan kişilerdir. Araştırmacılar bir zamanlar enfekte olan insanların, hayatlarının kalanını sürecek olan Batı Nil virüsü için doğal bir bağışıklık geliştirdiklerini düşünmektedir.

Chikungunya

Asya bölgesinde çok yaygın olan ve kısa bir süre önce Karayiplere yayılmış bir başka sivrisinek virüsüdür. Bu virüs ateş, yorgunluk, baş ağrısı, eklem ağrısı, şişlik ve döküntüye neden olabilir. Chikungunya’nın en kötü semptomu günler, haftalar ve hatta bazen aylarca sürebilen aşırı eklem ağrısı sorunudur. Ölüm oranları yüzde 15 ile 50 arasında değişkenlik gösterir. Chikungunya’yı önlemek için şu anda bir aşı bulunmamaktadır. Hastalığın tedavisi, ibuprofen, naproksen ve parasetamol gibi ateş ve ağrı semptomlarını hafifletmek için dinlenme, sıvı ve ilaçları içerir.

Sıtma

Bir parazitin neden olduğu potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Bu parazit, sivrisinekleri enfekte eder ve enfekte olan sivrisinek, hastalığın insanlara yayılmasını sağlar. Sıtma, her yıl dünya çapında milyonlarca insanı öldürür. Semptomlar grip benzeri meydana gelebilir. Özellikle ateş, yorgunluk, baş ağrısı, düşük vücut ısısı, terleme, anksiyete ve titreme içerir.

Sarı Humma

Bu hastalığın tedavisi bulunmamakla birlikte, hastalığın yaygın olduğu iklimlerde yaşayan veya seyahat edenlere enfeksiyona karşı aşı yaptırmak mümkündür. Sarıhumma karaciğeri etki altına alan bir virüstür. Özellikle Afrika ve Güney Amerika’da sivrisinekler tarafından iletilir. Semptomları arasında ateş, halsizlik, baş ağrısı, titreme, ışık hassasiyeti, kusma, bulantı, dilin kızarıklığı, yüz ve gözde ağrı bulunmaktadır.

Dang Humması 

Dang virüsüdür ve özellikle tropik iklimlerde meydana gelir. Ölümcül sivrisinek kaynaklı hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Hastalar ateş, halsizlik, baş ağrısı, diş eti kanamaları, gözlerin arkasındaki ağrı, kaslarda ağrı, kemikler ve eklemlerde ağrılar gibi semptomlar yaşayabilir. Dünya çapında yaklaşık olarak 100 milyon insan her sene özellikle Afrika’da ve tropikal Batı Yarımküre’de dangayla enfekte olur. Hemorajik ateş vakaları yüz binlerce kişide tahmin edilmektedir. Çocukların özellikle duyarlı olduğu Güneydoğu Asya için daha yaygındır. Çoğu virüste olduğu gibi özel bir tedavisi bulunmaz. Doktorlar asetaminofen, bol miktarda sıvı ve hemorajik ateş için dang ve hastanede yatış için öneriyorlar.

Arboviral Ensefalit

Keneler, sivrisinekler ve diğer zararlılar, beyinde hayatı tehdit eden inflamasyona yol açabilen arbovirüsü iletebilirler. İlk olarak semptomlar grip benzeri olabilir. Ateş, halsizlik, uyuşukluk, baş ağrısı, boyun tutulması ve karışıklığı içerebilir. Tedavisi uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Meydana getirdiği semptomlar hissedildiği anda uzman hekime başvurmak gerekir.

Isırıkların Önüne Geçmek

Bir sivrisinek ısırırsa ya da sivrisineklerin yaygın olduğu bir yere seyahat edilecekse ve ateş, baş ağrısı, yorgunluk tarzında semptomlar burada gelişmeye başladıysa kesinlikle kısa sürede uzman hekime başvurmak gerekir. Sivrisineğin meydana getireceği hastalıklardan ve ısırıklarından kişi hem kendini hem de ailesini korumalıdır. Sivrisinek tuzaklarını kullanmak evin etrafındaki sivrisinek popülasyonunu azaltabilir. Bu sayede kişilerin ısırılma şansı da azalır. Sivrisinek tuzakları takıldıktan sonra sivrisinekleri 24 saat içinde kurutup öldükleri kapalı bir odaya çekerler. Ayrıca bu ürünler bahçeler içinde üretilmiştir. Arka bahçeye bir sivrisinek mıknatıs tuzağı kurulduğu zaman sivrisineklerden kaynaklı hastalıkların olasılığı azaltılır.  Bunun dışında 24 saat içinde geçmeyen kaşıntı sorunlarında ve şişmelerde kesinlikle uzman hekime başvurmak gerekir. Uzman hekimler yapacakları test ve tetkiklerden sonra gerekli olan tanıyı koyarlar. Bu tanı doğrultusunda tedavi ile alakalı planlama yapılır. Bu planlama dâhilinde sorun yaşayan kişilerin her türlü detaya uyması gerekir. Böylelikler tedavi başarılı bir sonuç verecektir. Özellikle yurtdışına ve sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelere seyahat edecek kişiler bu konuda önlem almalıdır. Kokular, sinekleri önleyici spreyler, ilaçlar ve diğer ürünler ile kendilerini koruyabilirler. Bu zararlının meydana getirdiği izleri, yaraları ortadan kaldırmak adına da uzmanlar krem ve losyon tarzında ürünler kullanılmasını ister. Dudak gibi vücudun hassas alanlarında evde uygulama yapmadan öncede uzmana danışmak gerekir.

 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle