Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Sivrisinek Isırığında Şişkinlik Görülmesi ve Tedavi Yöntemleri

Bazı insanlar sivrisinek ısırıklarına karşı aşırı duyarlı yapıdadır. Bu da sivrisinek ısırığı sonucu oluşan şişkinlik gibi belirtilerin daha şiddetli görülmesine yol açar.

Sivrisinek Isırığı Sonrası Şişlik 

Sivrisinek Isırığında Şişkinlik

Dünyanın birçok bölgesinde binlerce sivrisinek türü bulunmaktadır ve hepsinin en meşhur özelliği ise son derece sinir bozucu olan ısırıklarıdır. Ağaçlık alanlarda, göl kenarlarında ya da kapı pencere açık evde uyurken bile maruz kalabileceğiniz sivrisinek ısırıklarının en yaygın belirtileri kaşıntı, kızarıklık ve şişliktir. Pek çok insan bu durumla karşılaştığında ”ne yapabilirim” diye sormaktadır. Öncelikle şişkinliğin nedenlerini ve diğer belirtileri doğru anlamak tedavi için en önemli faktörlerden biridir. 

Sivrisinek ısırığı neden şişer?

Birçok insan sivrisinek ısırığına maruz kaldıktan sonra ısırılan bölgede şişlik şikayeti ortaya çıkmaktadır. Bazen bu şişlik bir toplu iğne başı kadar olsa da bazen durum çok daha ciddidir ve günlerce geçmeyebilir. Bu durumun temel nedeni sivrisineklerin tükürük salgısı içerisinde yer alan bazı protein yapılar ve alerjenlerdir. 

Sivrisinek tükürüğü içinde yer alan protein yapılar vücuda enjekte olduğunda ısırılan bölgede histamin seviyesi artar ve bağışıklık sistemimiz bölgeye immünoglobulin adı verilen antikorlar gönderir.

Alerjik bünyesi olan insanlarda histamin seviyesi daha hızlı yükselir, böylece bağışıklık sistemi de ciddi bir saldırı altında kaldığını düşünerek tüm vücutta alarma geçer. Bu durum vücudun geneline yayılan şişliklerin oluşmasına, nefes darlığına ve yutkunma güçlüğüne neden olur.  Sivrisinek alerjisi olan kişilerde bu belirtiler acil müdahale gerektirmektedir. Fakat herkesin bağışıklık sistemi farklı yapıda olduğundan şişliğin sadece ısırılan bölgede etkili olduğu durumlarda antihistaminik krem ve ev yapımı uygulamalar yeterlidir. 

Tedavi Yöntemleri 

Şişkinlik ile baş etmenin en kolay yolu antihistamin ve hidrokortizon içeren topikal kremler kullanmaktadır. Bu krem veya losyonlar reçeteli ya da reçetesiz olarak eczaneden satın alınabilir. Fakat hidrokortizon kremler uzun süreli kullanımda deride incelmeye ve damarlarda genişlemeye yol açacağından sadece belirtilerin çok şiddetli olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Ayrıca, 2 yaşından küçük bebeklerde ve hamilelerde bu ürünlerin kullanımı sakıncalı olacağından cildi rahatlatacak ev yapımı uygulamaları tercih etmek daha iyi olacaktır.

Göz bölgesi gibi hassas bölgelerde meydana gelen şişliklerde göz kapağı kapanabilir. Durumu ilk fark ettiğiniz anda bölgeyi bol soğuk su ile gözünüzü ovuşturmadan yıkayın. Bu tarz durumlarda aile hekiminize danışmadan herhangi bir uygulama yapmayın. 

Doğal Çözüm Önerileri 

 Sivrisinek Şişliği Nasıl Geçer?

Şişliğin giderilmesi için öncelikle bölge temizlenerek dezenfekte edilmelidir. Bölgeyi tahriş etmek, kanatmak, kaşımak şişkinliğin daha da yayılmasına ve ilerleyen süreçte enfeksiyona neden olabilir. Bu yüzden şişliği fark eder etmez ılık su ve sabun ile bölgeyi yıkayınız. Yıkama işleminin ardından parfüm, kolonya ya da gazlı bez gibi alkol içeren bir ürünle bölgeye tampon yaparak dezenfekte işlemini tamamlayınız. Eğer bu malzemelerden herhangi biri yoksa sadece tuzlu su ile yıkayarak bölgeyi dezenfekte ediniz. İkinci adım olarak bir buz küpü ile 20 dakika boyunca bölgeye masaj yapmak kaşıntıyı azaltarak şişliğin giderilmesine yardımcı olur.

Şişkinliğin giderilmesi için sık uygulanan bir diğer yöntemde ise; 1 yetişkin aspirini toz haline getirilerek 1 çorba kaşığı su ile karıştırılır. Karışım bölgenin üzerine sürülerek 20 dakika bekletilir ve ardından bol soğuk su ile bölge temizlenir. 

Eğer şişlik kabartma tozu dökülmüş gibi ve bir işaret parmağı genişliğinden daha büyük ise  anti-inflamatuar özelliklere sahip bitkiler ile gün içinde soğuk kompres uygulamaları yapmak şişliğin giderilmesine iyi gelecektir. 

Şişliğe İyi Gelen Bitkiler 

Kurutulmuş papatya: 1 kaşık kurutulmuş papatyayı 1 bardak sıcak su içinde çay gibi demleyerek soğumaya bırakın. Demlediğiniz papatyalardan birkaç tanesini direkt şişliğin üzerine uygulayın. 10 dakika bekledikten sonra soğuk ve ıslak bir bezle bölgeyi temizleyin. Gün içinde ihtiyacınız olduğu sürelerde yeniden işlemi tekrar edin. Papatyanın çayını buzdolabında bekleterek daha sonra bölgeyi yıkamak için de kullanabilirsiniz. 

Limon otu melisa: Taze limon otu yapraklarını ince kıyarak bir tatlı kaşığı bal içine ekleyin. Etkilenen bölgeye hafifçe masaj yaparak karışımı sürün. 10 dakika bekleyin ve soğuk su ile durulayın. Limon otu içerdiği polifenoller ile inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. 

Taze fesleğen; Bir tutam taze fesleğen yaprağını ezerek bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Hazırlayacağınız karışımın çok katı ya da çok sıvı olmamasına özen gösterin. Krem kıvamındaki taze fesleğen ve zeytinyağı karışımını şişlik görülen bölgenin üzerine sürün. 15 dakika bekledikten sonra bir buz küpü ile bölgeyi temizleyin. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 2 oy, ortalama: 3,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle