Kurdeşene İyi Gelen ve Zararlı Olan Yiyecekler
Kurdeşen hastalığı oluşması durumunda belirtilerin daha da ateşlenmemesi için ve hızlı iyileşmesi için zararlı gıdalardan uzak durmalı ve faydalı olan yiyecekler tüketmelidir.
Kurdeşene Yararlı Yiyecekler
Kurdeşen hastalığının her zaman için hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamak için kişinin kurdeşen hastalığı yaşıyorsa doğru bir şekilde beslenmesi ve yapacağı diyeti ile uyumlu olması gerekmektedir. Kişilerin kurdeşen hastalığını daha da tetikleyecek ya da kişilerde alerjik reaksiyona neden olacak gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Kurdeşen hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir. Bu nedenle de yiyeceklerin her zaman için faydalı olması gerekmektedir. Diyeti içerisinde mutlaka az yağlı gıdalar olması gerekiyor. Az yağlı olan gıdalar ve yağsız etlerin olması, özellikle tavuk ya da sığır eti gibi hafif etler tüketmesi tavsiye edilmektedir. Yemeklerine yağ miktarını her zaman için azaltılması gerekmektedir. Kişilerin daha çok hastalığın belirtilerini azaltmak için haşlama gıdalarını tüketmesi tavsiye edilecektir. Bunun için haşlanmış patates tüketmesi de faydalı olacaktır. Özellikle yiyecek olduğu gıdalar arasına makarnayı da dahil etmelidir. Kişilerin haşlanmış patates tüketmelerinin faydalı olacağı unutulmamalıdır. Kurdeşen hastası olan bir kişi şu gıdaları tüketmesi tavsiye edilir.
- Pirinç;
- Karabuğday;
- Yulaf ezmesi;
- Tavşan eti;
- Havuç çorbası;
- Süt;
- Haşlama;
- Marul;
- Ispanak;
- Çavdar ekmeği;
- Çay.
Kişilere kurdeşen hastalığının tedavisinde her zaman için yağsız süt ve süt ürünlerini tüketmesi tavsiye edilecektir. Özellikle de haşlanmış olan sebzeler tüketilmelidir. Kepek ekmekleri, çavdar ekmeği tüketmeli ve normal beyaz gıdalar tüketmemesi gerekmektedir. Her türlü yeşilliğe diyetiniz içerisinde yer verebilirsiniz. Özellikle maydanoz ve dere otunun sağlığa faydalı olması ile de bilinmektedir. Kullanacak olduğunuz yağın her durumda bitkisel olmasına ve hayvansal yağları diyetinizden çıkarmanız gerekmektedir. Özellikle de hastalık içerisinde döküntüler oluşması durumunda hastalığın ilk alevli olduğu zamanlarda yemeklerine ilk olarak yeşil sebzelere ağırlık vererek tüketmesi gerekmektedir. Hastalığın iyileşme belirtisi olması durumunda turuncu ve kırmızı sebze ya da meyveleri de tüketmeniz mümkün olacaktır. Hastanın meyve pürelerini tüketmesi, kompostolar içmesi çok önemli olmaktadır. Bu süre içerisinde kişilerin bitkisel tedavi yollarını kullanabilir.
Özellikle kurdeşen hastalığına iyi gelen sarı kantaron, papatya çayı, meşe kabuğu çayı gibi bitkisel kürler denemeniz de hastalığın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır.
Kurdeşene Zararlı Yiyecekler
Hastalığın hızlı bir şekilde iyileşmesini engelleyecek ve iyi gelmeyecek olan yiyeceklerde bulunmaktadır. Kurdeşen döküntüleri ve kaşıntı oluşması durumunda yiyeceklerine çok dikkat etmesi durumunda alerjik reaksiyon gelişecek olması durumunda deniz ürünlerinden hiçbir tanesini tüketmemesi gerekmektedir. Deniz ürünleri her zaman için alerjinin hızlı bir şekilde yayılmasında etkili olacaktır. Bu nedenle de zararlı olan deniz ürünlerinden kabuklu ya da kabuksuz olan gıdalar tüketilmesi her zaman için sakıncalı olacağından uzmanlar tarafından tüketilmesi yasak olan diyet listesinin ilk sırasında gelmektedir. Özellikle de yiyecek olduğunuz gıdaların içerisinde katkı maddeleri olmaması gerekmektedir. Özellikle de gıda boyası tüketilecek olan ya da kıvam arttıracak gıdalar her zaman için sakıncalı olacağı unutulmamalıdır. Tatlandırıcılar da aynı şekilde yasak olan gıdalar arasında olacaktır.
Özellikle de “E” ile başlamış olan kodlar alacak olduğunuz gıdanın üzerinde yazması durumunda işlenmiş ürün olacağından bunun da kurdeşen hastalığına çok zararlı olacağı unutulmamalıdır. Yumurta hastalığın artmasında tetikleyici bir etkisi olacaktır. Yumurta birçok çocuklarda özellikle de kurdeşen ya da alerjik reaksiyon oluşumuna neden olacak durumlar gelişebilir. Bu nedenle de hastanın yumurtayı haşlama ya da diğer türlerde tüketilmemesi gerekmektedir. Yiyecek olan fındık ya da fıstık gibi gıdalar alerjik reaksiyon oluşumuna neden olacak durumlar gelişmesine neden olur. Bu da hastalığın iyileşme süresini uzatacak ve daha da şiddetlenmesine neden olacak durum oluşmasına neden olur. Kişilerin kök bitkileri tüketilmemeli ve kişilerin daha çok kırmızı meyvelerden uzak durmaları gerekiyor.
Baharatlar her zaman için yasaklı listeler arasında yer alacaktır. Her türlü baharatlı ürünler hastalığın ilerlemesinde etkili olur. Bu nedenle de hastalık iyileşme süresi içerisinde yemeklere baharat ya da tuz dökülmemelidir. Alkol tüketilmesi sağlığınıza zararlı olacak içecekler arasında olacağı gibi hazır içeceklerden de uzak durulmalıdır. Bal birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış olsa da kurdeşeni tetikleyecek sorunlar arasında olacaktır. Kişiler özellikle tatlı gıdalardan uzak durmalı çikolata başta olmak üzere birçok tatlı yiyeceklerden uzak durmalıdır.
Un ya da tuz tüketimini olabildiği kadar hastalık iyileşinceye kadar azaltmalısınız.