Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Kistik Akne Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Kistik akne tedavisi daha zor olan, hormon dengesizliği, terleme gibi durumlarda ortaya çıkacak olan kızarıklık ve ağrılı bir akne türüdür. Tedavisinde kullanılan yöntemler.

Kistik Akne

sivilceler

Kistik akne insan cildinin orta tabakasında bulunan yağ bezlerinde iltihap oluşması ile birlikte ortaya çıkacak olan genellikle kronik bir hastalık olarak görülen bir rahatsızlık olmaktadır. Kistik akne meydana gelmesi ile birlikte ortaya çıkacak apse ile birlikte kist görünümü de ortaya çıkacaktır.

Cilt gözeneklerinde tıkanma olması ile birlikte enfeksiyon kapması sonucunda iltihaplanmanın görüldüğü bir akne türü olmaktadır. Kistik akne daha çoğunlukta yüz bölgesinde olsa da sırt ve boyun bölgesinde de görülmektedir. Gençlerde daha etkili şekilde görülmektedir. Kistik akne oluşumu daha nadiren görülmektedir. Aknelerin içerisinde ise en şiddetli olanı kistik akne olmaktadır. Kistik aknelerin oluşmasının nedenleri arasında şu belirtiler bulunmaktadır:

  • Ergenlik dönemi;
  • Hormon değişimleri;
  • Deri hücrelerinin çoğalması;
  • Yağlı beslenme;
  • Terleme;
  • Stres.

Kadınlarda daha yoğun olarak görülmektedir. Bölgede kızarıklığın olması ve iltihaplanma görülecektir. Üzerinde beyaz ya da siyah bir nokta görülür. Hormonların yoğun olarak değişmesi sonucunda kişilerde yağ bezlerinde tıkanmaya neden olacaktır.

Kistik akne meydana gelmesi ile birlikte ortaya çıkan belirtilerin arasında kızarıklığın olması ve ağrının da şiddetli olarak görülmektedir. Bu ağrının oluşması lezyonun kızarması ile birlikte iltihabın da artmasına neden olacaktır.

Yağ bezlerinde salgılanmakta olan sebum, cildin yeterli olarak yağlanmasını sağlayacaktır. Fakat fazla salgılanması durumunda gözeneklerden itilen yağlı maddenin dışa itilmesi sonucunda ortaya çıkacak ve gözeneklerin tıkanarak iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacak akne türüne kistik akne adı verilmektedir.

Kistik Akne Tedavisi

Kistik aknenin tedavisi diğer akne türlerine göre oldukça zor olmaktadır. Semptomlarını hafifletmek için ve enfeksiyonu azaltabilmek için ilk olarak dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise doktor tarafından uygun olan semptomlara uygun olan ilaçlar reçete edilmelidir. Bu ilaçlar oluşan iltihaplı bölgenin yok olmasında etkili olacak olan antibiyotikler olması gerekmektedir. Bakterilerin ölmesi için kişilerin düzenli olarak oral yolla kullanması gerekmektedir.

Antibiyotik tedavisinden sonra oluşan yaranın iz bırakmaması için ve çoğalmaması adına kortikosteroidler verilmektedir. Bu ilaçlar doktorun kontrolünde yapılacak olan ve kistik aknenin içerisine enjekte edilecek olan steroid enjeksiyonları olmaktadır.

Kortizonun enjekte edilmesi ile birlikte oluşan lezyonun ve bakterilerinin tedavi olmasında ve iltihaplanmanın azalmasında etkili olmaktadır.

Kistik aknenin gelişimi ile birlikte cilt temizliğinin yapımından sonrasında A vitamini içeren lokal olarak bölgeye sürülecek olan ilaçlar verilmelidir. Cilt bezlerinde oluşacak akne ve sivilcelerin skarlaşmasını önlemek için sürülmesi gerekmektedir.

Foto terapi son yıllarda kistik akne tedavisinde uygulanmakta olan ve ışığın akne üzerine verilmesi ile birlikte kistik aknenin küçülmesinde ve yağ miktarının azalması ile sonuçlanacaktır. Ayrıca kırmızı ya da mavi ışık verileceği için bakterilerin de ölmesinde etkili olacaktır. Çoğu özel kliniklerde uygulanan bu yöntem üç ya da dört seans içerisinde kistik aknenin oldukça başarılı bir şekilde küçülmesinde etkili olacaktır. Fakat pahalı bir yöntem olması nedeniyle çoğu kişi yaptıramamaktadır.

Kistik Akne Boşaltılması

Oluşan kistik aknenin medikal olarak tedavisinin yapılmasına rağmen iyileşme olmaması durumunda dermatolog tarafından cilt üzerinde oluşan kistik aknenin içerisinde ki sıvının boşaltılması gerekmektedir. Bu her zaman için uzman bir hekim tarafından ve klinik ortamında yapılması gerekmektedir. Kistik aknenin bölgeye bir krem sürülmesi sonucunda yapılacak işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmesi engellenmiş olacaktır. Bu işlemi gerçekleştirme sırasında doktor tarafından steril enjektör ve aletler ile oluşan kistik aknenin boşaltılmasını sağlayacaktır.

Kistik akne çıkartılırken ince bir enjektörün ve çok düşük akım ile birlikte radyofrekans yöntemi ile açılacak ve yağ tabakası boşaltılacaktır. Yardımıyla kistik aknenin içerisine girilerek kistin içinde olan sıvı dışarıya boşaltılacaktır. İçindeki sıvının boşaltılmasından sonra 25 ile 30 gün sonrasında kistik aknenin tekrardan oluşması söz konusu olabilir. Bu nedenle de kistik aknenin boşaltılmasının ardından A vitamini içeren kremler kullanılmalı ve bölgenin temizliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kistik aknenin boşaltılması sonrasında iz kalmaması için bölgenin enjeksiyon kaparak iltihaplanmaması gerekmektedir. Gerekli hijyene çok dikkat edilmemesi durumunda sivilcelerin artmasına neden olur.

Kistik akne her zaman için içinde olan yağın uzman bir doktor tarafından yapılan muayene işlem sonrasında boşaltılmasına karar verilirse stresil bir ortam içerisinde yapılmalıdır.




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle