Akne Nedenleri ve Tedavisinde Uygulanan Yöntemler
Terleme, hormon değişikliği gibi sebeplerden cilt altındaki yağ bezlerinin tıkanması ile birlikte oluşan aknelerin rahatsız eden görüntüsünden kurtulmak için uygulanan tedavi yöntemleri.
İçindekiler
Akne Nedenleri
Ergenlik dönemi içerisinde hormonun fazla salgılanması sonucunda ortaya çıkan bir cilt problemleri arasında görülmektedir. Hormonlarda oluşan değişikliklerin meydana gelmesi ile birlikte yağ bezleri harekete geçecektir. Bu nedenle de fazla sebum salgılanması ile birlikte cilt üzerinde akneler meydana gelecektir. Aknelerin ortaya çıkması daha çok yüz ve sırt bölgesinde oluşur. Bu durum insanlarda psikolojik olarak rahatsızlığın oluşmasına neden olur. Akneler aynı zamanda gebelik döneminde ya da çok yoğun olarak stresli olduğunuz zamanlarda da çıkmaktadır.
Çoğunlukla ergenlik dönemi içerisinde meydana gelen yağ bezlerinin fazla yağ salgılaması ile birlikte cilt üzerinde ortaya çıkan sivilcelerin siyah ya da beyaz noktalar oluşturmaktadır. Gözeneklerin tıkanması ile birlikte akneye yol açan ve aynı yerde birden çok aknenin çıkması, akneden rahatsız olan kişilerin aknelerini sıkarak patlatması, oynaması sonucunda akne izi kalacaktır.
Akne izi bölgede çukur olmasına neden olur. Daha çok akneler kızarıklık ve ağrı ile başlayacak, sonrasında içi iltihap dolu olan şişlik ortaya çıkacaktır.
Akne Tedavisi
Akne oluşumu ile birlikte psikolojik olarak kişilerde ruhsal sorunların olmasına neden olur. Bu durumun üstesinden gelebilmek için doktor tarafından uygun olan ilaçlar başlanması gerekmektedir. Kişilerin özellikle de yağlı ciltlere sahip olmaları durumunda, cilt temizliğini her zaman düzenli olarak yağmaları gerekmektedir. Bayanların yaptığı makyaj sonrasında makyaj temizliğini de özel olarak yatmadan önce yapmalıdır. Kesin olarak akne tedavisinde en çok kullanılan isotretinoin tedavisi olmaktadır. A vitamini olmaktadır. Daha çok çok fazla olan aknelerde ve kistik ane tedavisinde etkili olmaktadır. Kullanılan ilaçlar ile birlikte kesin sonucun alınabilmesi için en az 6 ay geçmesi gerekmektedir. Akne tedavisinde günümüzde şu yöntemlere sıklıkla baş vurulmaktadır:
- Lazer uygulaması;
- Kimyasal peeling;
- Deri içine ilaç verilmesi;
- Antibiyotik;
- A vitamini ilaçlar.
Akne tedavisinde uygulanacak olan ilaçları evde kullanacağınız zaman mutlaka doktorun önerdiği ilaçlar olmalıdır. Hafif semptomları olan aknelerde doktorlar tarafından daha çok akne yıkama ilaçları ve kremler reçete edilmektedir. Orta ya da daha ağır olan akneler büyük olması nedeniyle tedavisi biraz daha zor olmaktadır. Bu nedenle de kişilerin hormonlarında dengesizlik sebebi ile olup olmadığını anlamak için kan tahlili yapılmalıdır. Sonrasında ise hormon sorunu olan kişilere uygun hormon ilaçları verilecektir. Aknelerin iltihaplanması halinde ise doktorun önerdiği antibiyotik uygulaması yapılmalıdır.
Rozasea akne oluşması ile birlikte dokularda kabarma meydana gelmeden erken müdahale ile tedavisi yapılmalşıdır. Tedavisi sırasında topikal ve sitemik antibiyotikler 12 hafta boyunca kullanılmalıdır. İlaca yanıt vermemesi durumunda yüzün aşırı kızarması halinde lazer yöntemi ile tedavisinin kesin olarak yapılması gerekmektedir.
Lazer ışıkları ve ısısı sayesinde damarların daralması ve azalması ile birlikte ortaya çıkan iltihaplı aknelerin azalması görülecektir. Fakat rozasea tekrar eden bir hastalık olduğu da unutulmamalıdır.
Lazer Tedavisi: Aknelerin yoğun olması durumunda lazer ile kesin tedavisi mümkün olmaktadır. Yağ bezlerinde oluşan tıkanıklık sonucunda şişkinliğin üzerine verilecek olan ısı ve ışık sayesinde bu durum ortadan kalkacaktır. Deriye zarar vermeden sadece yağ bezlerinin ısıtılarak küçülmesini sağlayacaktır. Akne tedavisinde kullanılan lazer cihazları şunlardır:
- Pulsed-dye lazer;
- KTP lazer;
- YAG lazer;
- IPL lazer.
Seanslar arasında en az 3 hafta geçmesi gerekmektedir. Kesin olarak yanıt alabilmesi için 4 ile 6 hafta arasında lazer tedavisine girmesi gerekmektedir.
Topikal Tedavi: Kimyasal ilaçların deriye farklı şekillerde doğrudan uygulanması ile yapılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Ergenlik dönemi içerisinde oluşan sivilcelerin tedavisinde olumlu yanıt vermektedir.
Cilt Mezoterapisi: Enjeksiyon yöntemiyle derinin altına özel ilaçların verilmesi ile birlikte uygulanan ve deri altında bulunan hücrelerin canlılığını kazanmasında etkili olacaktır. Akne tedavisinde son yıllarda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Cildiye uzmanları tarafından ve steril bir ortam içerisinde yapılması gerekmektedir.
Kimyasal Peeling: Özellikle de akne sonrasında deride çukurlaşma ve iz kalması sonucunda bunun tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olmaktadır. Deri soyulması olarak da isimlendirilmektedir. Fakat evde kendi başınıza uygulayacak olduğunuz bir yöntem asla değildir. 4 ya da 6 seans içerisinde akne izlerinden kurtulmanız mümkün olacaktır. Her seans arası 1 ay geçmesi gerekmektedir.