Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Akne Tedavisi ve Lekelerin Giderilmesinde Uygulanabilecek Terapiler

Akne, yağ bezlerinde tıkanma sonucu gelişen bir cilt rahatsızlığıdır. Hormonal değişimler dışında çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilir. Hafif durumlarda akne tedavisi evde yapılabilir.

Akne Tedavisi 

Akne Tedavisinde Farklı Yöntemler

Basit akne tedavisi ev şartlarında ve doğru cilt bakımı ile gerçekleştirilebilse de 2 haftadan uzun süren, reçetesiz sabun, krem ve losyon türü akne ürünlerine cevap alınamayan durumlarda uzman bir dermatolog ile görüşmek önemlidir. Çünkü akne oluşumu cilt altı dokularda bakteri birikmesinden kaynaklanan enfeksiyonlar, kılcal damarlarda genişleme sonucu ortaya çıkan gül hastalığı veya  hormon düzensizliğinden kaynaklı olabilir.  Böyle durumlarda sadece cilt bakımı yeterli değildir. Önemli olan altta yatan hastalıkların teşhis edilerek akneye neden olan durumların tedavi edilmesidir. Altta yatan hastalık iyileştirilmedikçe akne oluşumu devam eder. 

Kadınlarda görülen polikistik over sendromu da aknenin hem nedeni hem de belirtileri arasında sayılabilir. Ayrıca adet öncesi PMS dönemi de akne oluşumunu tetiklemektedir. 

İlaçla tedavinin yanıt vermediği durumlarda  akne tedavisi için lazer ve ışın terapi yöntemleri uygulanmaktadır

Akneli cilt tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur lezyonlu bölgelerin tahrip edilmemesi gerektiğidir. El ile oynamak, sıkarak bölgeyi açık yara haline getirmek enfeksiyon riski taşıdığı gibi akne izlerine neden olacaktır. Akne izi tedavisi genellikle aknenin tedavi edilmesinden daha zor ve uzun bir süreçtir. Çoğu durumda ilaçlı tedaviler 4 ile 8 hafta içinde semptomları iyileştirmektedir. 8 haftadan uzun süren ya da semptomların şiddetinin arttığı durumlarda ise ilaçla tedaviye alternatif olarak ışın ve lazer terapi yöntemleri uygulanabilir. Akne tedavisinde kullanılan bazı ilaç türleri şöyledir: 

  • Topikal ilaçlar; Retinoid, antibiyotik, salisilik asit, azaleik asit, heparin (contractubex) ve dapson içeren krem, jel ve losyonlar. 
  • Oral ilaçlar; Antibiyotikler, hormon düzenleyiciler, anti-androjen ajanları ve ısotretinoin içeren hap ve ya şuruplar. 

İlaçla tedaviye yanıt alınamayan ya da tedavi sonunda akne izlerini gidermek için  farklı yollarla uygulanabilen tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden bazıları şöyledir: 

  • Lazer ve ışın terapi,
  • PRP Tedavisi
  • Kimyasal soyma,
  • Siyah ve beyaz noktaların manuel temizlenmesi,
  • Steroid enjeksiyonu

Sağlık güvencesi olanlar tanı ve ilaçla tedavi sürecinde devlet hastanelerinde ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanabilse de lazerle tedavi sürecinde ücretler kurum ve doktora göre değişebilmektedir. 

Akne Tedavisi İstanbul’da gidilebilecek dermatoloji doktorları isimleri: Prof. Dr. Cemal Aygıt, Op. Dr. Ayşe Öztürk, Uzm. Dr. Hülya Sağlam, Uzm. Dr. Gül Yıldırım, Uzman. Dr. Erçin Özüntürk, Uzm. Dr. Kerem Baykal. 

Bitkisel ve Doğal Tedavi Yöntemleri 

Akne Tedavisinde Doğal Çözümler

Başka bir hastalığın eşlik etmediği durumlarda aknenin kesin tedavisi evde hazırlanabilecek maske ve kürler ile mümkündür. Bu kürleri uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur cildin nem dengesini korumaya özen göstermektedir. Çok yağlı cilt kadar çok kuru cilt de akne oluşumuna neden olur. 

Tarçınlı bal kürü; Tarçın ve bal akne söz konusu olduğunda tam bir cilt dostudur. Tarçın antimikrobiyal özellikleri bakterileri öldürürken bal antibiyotik özellikleri iyi iyileşme sürecini hızlandırır. Maske için 2 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı tarçını iyice karıştırın. Hazırladığınız maskeyi tüm yüzünüze ya da sadece lezyonlu bölgeye uygulayarak 20 dakika bekleyin. Buz küpü ya da bol soğuk su ile temizleyin.

Maske olarak uygulama yapmak istemeyenler kaynamış su içine 1 çubuk tarçın atarak 5 dakika demledikten sonra 1 kaşık bal ilave ederek günde bir defa bu karışımı çay olarak da içebilirler. Fakat hangi uygulamayı yaparsanız yapın en az 2 hafta boyunca düzenli olarak uygulamaya devam edin. 

Yumurta beyazı bal; Yumurta beyazı aşırı yağlı ciltlerde yağ dengesini sağlar, yeni hücre oluşumunu destekler, akneleri kuruturken lekelerin de giderilmesini sağlar. Fakat daha hızlı bir iyileşme için içine bir kaşık bal eklemek cildin nem dengesini de koruyacaktır. Maskeyi hazırlamak için 1 yumurtanın sarısını beyazından ayırın. Sarı kısmı protein açısından çok zengin olduğundan daha fazla akne oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden güzelce ayırdığınız beyaz kısmı iyice köpürterek 1 kaşık bal ilave edin. Sorunlu bölgelere karışımı iyice yedirin ve tamamen kuruyana kadar bekleyin. Daha sonra buz kalıbı ya da bol soğuk su ile temizleyin. Maske sonrası yağ içermeyen bir nemlendirici kullanabilirsiniz. 

Portakal kabuğu; C vitamini ve sitrik asit açısından zengin olan portakal kabuğu aknelerin doğal düşmanıdır. Günde 1 defa sorunlu bölge üzerinde bir dilim portakal kabuğu gezdirerek bölgeyi tahriş etmeden masaj yapın. Ardından bol soğuk su ile yüzünüzü yıkayın. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlaçla tedavi sürecinde bazı yaşam değişiklikleri ve doğal tedavi yöntemleri ile evde iyileşme sürecine katkı sağlamak mümkündür.

  • Sorunlu bölgeyi nemlendirici içeren papatya gibi yumuşak sabunlar ile temizleyin. 
  • Yorucu aktivitelerden sonra ılık su ile duş alın. 
  • Gözenekleri kapatan kozmetik ürünler kullanmaktan kaçının. 
  • Bol su ve yeşil çay gibi antioksidan değeri yüksek çayları düzenli içmeye özen gösterin. 
  • Aşırı şekerli, karbonhidratlı, hazır gıdalar yerine sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle