Akne Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Yağ bezlerinin aşırı yağ üretimi ile birlikte cilt yüzeyinde akneler oluşur. Cilt üzerinde kızarıklık, iltihaplanma görülebilir. Tedavisinde kullanılan ilaçlar ve cilt bakımı.
İçindekiler
Akne
İnsanların derilerinde gözle görülür ya da görülmeyecek kadar ince olan tüylerin altında bulunan yağ üretiminde etkili olan keseciklerin yoğun miktarda yağ üretimi sonucunda akneler ortaya çıkacaktır. Yağ keseciklerinin en çok fazla yağ üretiminde bulunduğu dönemlerin başında hormon artışı olduğu zamanlarda görülmektedir. Özellikle de ergenlik dönemi içerisinde bu durum sıklıkla insanların yaşamakta olduğu sorunlardan bir tanesi olmaktadır.
Daha çoğunlukla akne rozasea nedir sorusu yaşanan kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardandır. Beyaz tenli kişilerde oluşan kılcal damarların büyüyüp genişlemesi ile birlikte oluşan kırmızı ve daha yoğun olarak iltihaplı sivilcelerin oluştuğu bir hastalık olmaktadır. Damarların aşırı reaksiyon göstermekte olduğu durumlarda olmaktadır. Stres gibi nedenlerden kaynaklanacaktır.
Akne inversa daha çoğunlukla koltuk altlarında ya da kişilerin kasık çevresinde ortaya çıkan inflamasyonlu yerlerde kronik olarak gerçekleşecek bir deri hastalığı olmaktadır.
Akne Belirtileri
Akne oluşumu daha çoğunlukla yüz, sırt ya da kişilerde gövde kısımlarında meydana gelir. Yağ bezlerinin çok fazla sebum salgılamasından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Belirtileri arasında her zaman hafif, orta ya da şiddetli olarak tipleri vardır.
- Küçük kabarcıklar;
- Siyah noktalar;
- Sert kabarcıklar;
- İçi sıvı dolu şişlikler;
- Kızarıklık;
- Sıcaklık;
- Dokununca ağrı.
Bazı insanlarda aknelerin kistik olarak ortaya çıkması görülmektedir. Bu kistik yapıların daha sonradan iyileşmesinin ardından yara izi olarak bırakacaktır. Bu kişilerin akne oluşumu ile birlikte belirtiler ortaya çıkması sonucunda aknelerin sıkılması, onanması ve patlatması gibi durumlarda iz kalma ihtimali de bulunmaktadır.
Akne Nedenleri
Akne neden olur sorusu insanların akıllarına sıklıkla gelmektedir. Kıl köklerinin altında bulunan yağ bezlerinde aşırı miktarda yağ üretimi sonucunda ortaya çıkacaktır. Bu yağ birikmesi ile birlikte follikül kıl köklerinin içinde çoğalacaktır ve iltihaplanması ile birlikte olacaktır.
- Kullanılan kimyasal ilaçlar;
- Kozmetik ürünler;
- Hormon değişikliği;
- Stres;
- Ruhsal sorunlar;
- Adet dönemi.
İnsanların yaşamakta olduğu hormon seviyelerinde artma ile birlikte değişiklik olması ile birlikte bunun sonucunda deri altındaki yağ bezlerinde çoğalma ile birlikte büyüme meydana gelecektir. Bu nedenle de yağ bezlerinin çok fazla sebum üretmesi ile birlikte gözeneklerin bakteri oluşması ile birlikte büyümesine neden olacaktır.
Akne oluşmasının nedenleri arasında ve belirtilerinin şiddetli olmasının genetik olduğu ve ailesinde şiddetli olan kişilerde sıklıkla görülmektedir.
Akne Tedavisi
Akne oluşması sonucunda tedavisinin yapılması için uygun olan ilaç isimlerinin mutlaka doktor tarafından önerilmelidir. Akne tedavisi yapılmaması halinde psikolojik stres olması ya da kalıcı izlerin meydana gelmesi de görülebilir. Aknelerin şiddetine göre antibiyotik tedavisi kullanılabilir. Bu antibiyotik kremlerin ya da hap şeklinde oral yolla yutulması gerekmektedir. Aknelerin tedavisinde akne aleti ile içinin boşaltılması da mümkündür.
Rozasea gibi akne türleri olması durumunda antibiyotik isimleri ve diğer topikal ilaçların rozasea aknelerinde listesi olarak doktor tarafından önerilecektir. Akne giderici topikal olarak peeling uygulanması ve tonik uygulanması gerekmektedir.
Özellikle de rozasea aknesi meydana gelmesi ile birlikte antibiyotik hap tedavisi ve metronidazol içeren jeller ya da akne temizleme ürünleri kullanımı gerekmektedir. Cildin her zaman için nemlendirici kremler kullanarak cildin nemlendirici ürünler ile nemini kazandırmak gerekmektedir.
Ciltte meydana gelen şiddetli ve iltihaplı olan aknelerin antibiyotik tedavisi ya da topikal ilaçlar ile yapılan tedaviye yanıt vermemesi durumunda roaccutane haplar ile tedavisinin yapılması gerekmektedir. Bu roaccutane ilacının bir takım yan etkileri olması nedeniyle mutlaka doktor tarafından önerilmektedir.
Akne Cilt Bakımları
Avene Cleanance Maske
Sivilce oranı fazla olan ve yağlı olan ciltlerin arınmasında etkili olan bir maske olmaktadır. Ciltte pürüzsüz bir görüntü olmasında etkili olur. cildin arınmasını sağlayacak ve yağ oranının dengelenmesinde etkili olur.
Kullanımı: Cildin kuru olduğu zamanlarda uygulamanız lazımdır. Nohut büyüklüğünde ele almalısınız. Yüzünüze dairesel masajlar yaparak uygulamalısınız. En az 5 dakika boyunca bekletilmesi gerekmektedir. Haftanın 3 günü temizlediğiniz ve kuruladığınız cilt üzerine uygulamalı ve daha sonrasında nemlendirici ile cilt nemi sağlanmalıdır.
Akne Şampuanları
Dermoskin Antiseborrheic Şampuan
Haftada 3 defa uygulanması gerekmektedir. Islak saça uygulanmalı ve birkaç dakika bekledikten sonra bol suyla temizlenmelidir. Saç diplerinde iltihaplı aknelerin oluşması durumunda azalmasını sağlayacak ve kepekli saçların yok olarak nemlendirici etkisi sayesinde daha parlak ve güzel bir görünüm olmasını sağlayacaktır.
Akne Bitkisel Tedavisi
- 1 fincan maden suyu;
- 1 fincan elma sirkesi.
Her zaman için temizlenmiş cilt üzerine kurutulduktan sonra maden suyunun ve doğal olan herhangi bir madde eklenmemiş olan elma sirkesinin karıştırılarak elde edilen suyun temiz cilt üzerine uygulanmalıdır. Maden suyunun ve elma sirkesi karışımının cilt üzerinde en az yarım saat boyunca kalarak daha sonrasında bol suyla yıkanmalıdır. Bu karışımı sivilcelerin iyileşene kadar uygulamanız gerekmektedir. Satın alacak olduğunuz elma sirkesinin doğal olan bir elma sirkesi olmalı ve içerisinde asetik asit olmamasına dikkat etmelisiniz.