Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Karınca Isırığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Tedavi Yöntemleri

Karıncalar farklı tür ve çeşitlere sahiptir. İnsanları ısıran türleri ise genelde ateş karıncaları adı verilen kırmızı ve orta boylu bir karınca türüdür ve güçlü bir alt çeneye sahiptirler.

İnsanları Isıran Karınca Türleri 

Isıran Karınca Türleri ve Tedavi Yöntemleri

Karıncalar genellikle zararsız ve çalışkan olarak bilinse de bazı karınca türleri agresif yapılı ve saldırgan olabilir. Özellikle fark etmeden onların yuvalarına zarar verdiğimizde toplu olarak saldırmaları mümkün olmaktadır. Bunun dışında omnivores beslenme şekline sahip olan karınca türleri ısırmaya daha yatkındır. Omnivores beslenme şekline sahip hayvanlar deri döküntüler, kıl kökleri ve tırnak artıklarını da yiyebilirler. Bu yüzden tehlike olarak gördükleri durumlar dışında açken de insanları ısırabilirler. Bunun dışında bazen ısırdığını zannettiğimiz türler tehlike anında olduğunu düşündüğünde kimyasal atak gerçekleştirirler. 

Kırmızı karıncalar; Boyları 4-6 mm arasında değişen kırmızı karıncalar omnivores beslenme şekline sahiptir. Agresif yapılı olan bu tür genellikle kendini tehdit altında hissettiği zaman saldırıya geçer ve bir kırmızı karınca birden çok defa ısırabilir. Ateş karıncalarının tükürüklerinin içinde yaklaşık olarak 46 farklı türde protein bulunmaktadır.

Sarı karıncalar; Bu karıncalar ısırmazlar ama saldırıya geçtiklerinde formik asit püskürterek cilt yüzeyini tahrip ederler. Boyları yaklaşık olarak 2 mm civarındadır. 

Kanatlı karıncalar; Ebat olarak türdeşlerinden daha iri yapılı olmalarına rağmen çiftleşme döneminde kısa süreli olarak kanatları çıkar. Çiftleşmeden sonraki birkaç saat içinde erkekleri ölür ve dişiler 48 saat sonra kanatlarını kaybederler. Zehirli değildirler. Kırmızı ve sarı karıncalara göre ısırıkları daha az hasara neden olur. 

Belirtiler 

Karınca ısırığı belirtileri arasında başlangıçta yoğun bir yanma hissi görülebilir. Bu yanma hissinin süresi kişiden kişiye değişmektedir. Yanma hissinin hissinin ardından kaşıntı, kızarıklık, bölgede şişlik, cilt irritasyonu, döküntü ve kurdeşen görülebilir. Özellikle kişinin karınca alerjisi varsa belirtileri daha iyi takip etmesi gerekir.

Birden fazla ısırılma durumunda karınca alerjisi olan kişilerde histamin seviyesi çok yükselerek baş dönmesi, avuç içinde yanma, bölgede uyuşma, nefes darlığı ve bilinç bulanıklığına neden olabilir. 

Tedavi Yöntemleri 

Karınca ısırmalarında ilk tedavi yöntemi bölgeyi bol sabun ve su ile yıkamaktır. Daha sonra eğer ilk yardım çantanızda mevcut ise bölgeyi alkollü mendil ile temizlemek yanma hissinin azaltılmasına yardımcı olur. Eğer alkollü mendil yoksa bir parça pamuk üzerine kolonya dökerek bölgeye 3 dakika kadar tampon yapılmalıdır. Karınca ısırıklarının tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur bölgeyi çizmek ya da kanatmaktan kaçınmak olmalıdır. Çünkü bölgeyi kanatmak daha sonra enfeksiyon kapma ihtimalini ortaya çıkaracak ve daha tehlikeli sorunlara yol açacaktır. Bölgenin temizlenmesinin ardından Ovadril ya da  Benadryl krem ile şişkinlik ve kaşıntı hissi ortadan kaldırılabilir. Eğer bu ürünlere sahip değilseniz ya da bu ilaçlara alerjiniz varsa ev yapımı bazı doğal yöntemlerle belirtileri azaltabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır. 

Buz kompresi; Bir buz kalıbını etkilenen bölgede masaj yaparak gezdirmek bölgenin rahatlamasına ve yanma hissinin azaltılmasına yardımcı olur. 

Limon suyu; Tahriş, kaşıntı ve ağrının azaltılmasına iyi gelen limon suyu etkilenen bölge üzerine direkt olarak uygulanmalıdır. Limon suyu yerine bir dilim limonu da bölgeye tampon yaparak kullanabilirsiniz. 

Elma sirkesi; Belirtileri azaltmanın yanı sıra daha sonra gelişebilecek bir enfeksiyon ihtimalini de azaltmaya yardımcı olur. Bunun için bir parça pamuk üzerine elma sirkesi dökerek bölgeye tampon yapın. Sirkeyi direkt olarak bölgeye dökmek daha fazla tahrişe neden olabileceğinden pamuk yoksa biraz sirke içine su ilave ederek seyreltin. 1 çorba kaşığı sirkeyi 1 çay kaşığı su ile seyrelterek kullanabilirsiniz. 

Salatalık; Yanma hissini hafifleterek şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Bir dilim salatalığı etkilenen alana sürerek ya da hafifçe basılı tutarak cildinizde rahatlama sağlayabilirsiniz. 

Karbonat; Bir tatlı kaşığı karbonatın içine 1 tatlı kaşığı su ekleyerek hazırlayacağınız karışımı yanma görülen bölgelere sürebilirsiniz. Bu yöntem hem kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olacak hem de daha sonra bir enfeksiyon gelişme ihtimalini azaltacaktır. 

Diş macunu; Küçük bir parça diş macununu karınca ısırığı üzerine sürerek kaşıntı, yanma ve acı şikayetlerinizi azaltabilirsiniz. Kuruyana kadar bekleyin. Daha sonra soğuk su ile bölgeyi yıkayın.

Karınca ısırıklarında hiçbir tedavi yöntemi uygulanmazsa yanma ve kaşıntı 1-3 gün arasında kendiliğinden geçecektir. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 3 oy, ortalama: 4,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle