Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Bacaklarda Kırmızı Leke Sorunu Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Bacaklarda kırmızı leke sorunu birçok nedenden kaynaklı ortaya çıkabilir. Tedavi edilmesi için uzman doktor tarafından nedenin öncelikli olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Bacaklarda Kırmızı Leke Sorunu

Kırmızı Kabartılar

Bacaklardaki kırmızı lekeler çoğu zaman sadece geçici bir deri döküntüsü anlamına gelir ama çok nadir durumlarda daha ciddi bir cilt rahatsızlığının veya alerjik reaksiyonun bir belirtisi olabilirler. Kırmızı lekelerin çıkmasına neden olan etkenler arasında;

Egzama

Bacaklarınızdaki kırmızı lekeler birlikte gruplanmış ve aşırı derecede kaşıntılı durumdaysa atopik dermatit olarak da bilinen egzama belirtileri olabilir. Çoğu zaman egzama genetiktir ama yün, parfüm, hayvan tüyü veya sabun gibi belirli şeylere alerjik reaksiyonla meydana gelebilir veya şiddetlendirilebilir. Cilt durumu, sadece kırmızı lekeler olarak değil aynı zamanda lapa lapa veya kuru cilt olarak veya daha nadir durumlarda, kabarcıklar sızıntı olarak kendini gösterir.

Folikülit

Bu sorun jilet döküntüsü olarak da adlandırılır, folikülit oldukça yaygın bir cilt durumudur. Kıl köklerinin etrafında oluşan bakteriler veya mantarların sonucu olan kırmızı lekeler cilt tahrişi ile karakterizedir.  Bakteriler ve sonuç olarak folikülit sıcak ve nemli ortamlarda meydana gelir. Cilde sıkışmış ter folikülite yol açabilir. Sıklıkla sivilceler ortaya çıkar. Folikülit ciddi değildir ve tedavi olmaksızın bile oldukça hızlı bir şekilde gider. Bölgeyi kuru tutmak ve nefes almasını sağlamak gerekir.

Kurdeşen

Ürtiker olarak da bilinen kovanlar, yükseltilmiş ve çok kaşıntılı kırmızı kaynaklardır. Kurdeşenlere polen, lateksden böcekler ve bazı ilaçlara kadar herhangi bir şey neden olabilir. Genelde alerjik reaksiyon gösterirler. Soğuk algınlığı, otoimmün hastalıklar, hepatit, sinüzit ve mononükleoz eşlik eden kovanlar için nadir değildir. Tedavisi uzman tarafından planlanır.

Keratoz Pilaris

Vakaların çoğunda bu en hafif cilt durumlarından bir tanesidir. Bu keratin birikimi nedeniyle tıkanmış gözeneklerin sonucu ortaya çıkar. Genellikle kaşıntılı değildir ama biraz çirkin görünür. Bazıları keratoz pilarisinin küçük kırmızı veya beyaz yumrularının goosebumps gibi göründüğü söylenir. Cilt durumu bulaşıcı değildir ve tamamen zararsızdır.

Böcek Isırığı

Böcek ısırıkları özellikle kaşıntılı şekilde meydana gelir. Bu duruma sivrisinekler, bitler, yatak böcekleri, uyuzlar, gnatlar, pire veya chiggers neden olabilir. Eğer bir böcek ısırığı olduğu ile alakalı şüphe varsa mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir. Çünkü böcek ısırıkları bazen hastalığa veya ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Çoğu durumda böcek sokması  zararsızdır.

Viral Enfeksiyon

Bacaklardaki kırmızı lekeler viral bir enfeksiyona bağlı olabilir. Örneğin; su çiçeği bu tür bir döküntü veya şişliğe neden olabilir. Genelde yaşlı bireylerde, su çiçeği virüsünün yeniden uyandırılması olan zona da bu gibi kırmızı çarpmalara neden olabilir.

Belirtileri ve Doğal Tedaviler

  • Ayaklardan bacaklara kadar üst kısmına kadar kırmızı yumrular yaşanabilir.
  • Çoğunlukla bu kırmızı lekeler küçük, yükseltili şekilde olabilir.
  • Bununla birlikte zaman zaman, bacaklardaki bu kırmızı sorunlar patlayabilir ve kabuklanabilir.
  • Bacaklardaki kırmızı lekeler ve döküntüler boyunca herhangi bir yerde kaşıntı olabilir. Bazen gelip gidebilir.

Doğal Tedaviler

Soğuk Sıkıştırma

Birkaç buz küpü alınır ve pamuklu bir bezle sarılır. Bu sıkıştırmayı etkilenen alana karşı kullanmak gerekir. İltihap ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Bu işlemi günde birçok kez tekrarlamak önemlidir.

Nemlendirme

Kaşıntı veya kuruluk rahatlatmak için nemlendirici kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda darbelere yumuşatmada da yardımcı olacaktır.

Vitamin Desteği

Vitamin C, K, D ve B9’un alınması, noktaların veya çarpmaların iltihaplanmasını azaltmaya yardımcı olacaktır. C vitamini de alerjilerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Elma Sirkesi

Organik elma sirkesi ve su eşit parçalarda karıştırılır. Bu karışımı etkilenen alana uygulanır. 25 dakika bekletildikten sonra soğuk suyla yıkanmalıdır.

Hindistan Cevizi Yağı

Cildin kaybolan nemi yeniden kazanması için etkilenen bölgeye Hindistan cevizi yağı sürülür.

Pişirme Soda

Kalın bir macun yapmak için su ile kabartma tozu karıştırılır. Bu macunu kırmızı noktalara uygulamak gerekir ve birkaç dakika bekletilir.  Ardından sıcak suyla yıkanması gerekir.

Çay Ağacı Yağı

Doğrudan etkilenen bölgeye çay ağacı yağı sürülür. Çay ağacı yağının iltihap ve kaşıntıyı azalttığı bilinir.

Aloe Vera Jel

Etkilenen bölgelere aloe vera jel sürülür ve 15-20 dakika bekletilir. Ardından sonra soğuk suyla yıkanır. Cildi nemlendirmeye yardımcı olur. Her gün uygulanmalıdır.

Epsom Tuzu

Sıcak su banyosuna bir bardak epsom tuzu karıştırılır. Bacaklar bu suyun içinde 20 dakika boyunca ıslatılır. Ardından cilt kurulandıktan sonra nemlendirici uygulaması yapılmalıdır. Düzenli olarak haftada 3 defa tekrarlanması kısa sürede sorunlaru ortadan kaldırır.

 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle