Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Hamilelikte Yüzde Oluşan Lekeler Neden Olur ve Tedavisi

Hamilelik sürecinde anne adaylarının yüzlerindeki lekeler hormanel değişimlerden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu lekeler zaman içinde çoğunlukla ortadan kaybolur.

Hamilelik Yüz Lekeleri

Kadınlar hamilelik sırasında bir dizi fiziksel ve duygusal değişiklikler geçirirler. Çoğu görünümden gizlenir, ancak bazıları gizlenemez. Şişkin karın ve lekeli cilt gibi  durumlar kişi ile çevre tarafından fark edilir. Ciltteki kahverengi, kırmızımsı, mor lekeler, yamalar ve çizgiler hamileliğin en gözle görülür  semptomlarından  bazılarıdır. Yüzdeki deri renk değişikliği hamileliğin tüm aşamalarında son derece yaygındır ve hamile kadınların yaklaşık yüzde 90’ını etki altına alır. Bundan dolayı bu sorunla uğraşan bir tek kişi değildir. Gebelikte yüz lekeleri üç trimesterden birinde gerçekleşir. Genelde bir gecede ortaya çıkmaz. Hamilelik ilerledikçe yavaş yavaş meydana gelir. Bu konu hakkında kadınların her daim öncelikli olarak uzman doktordan bilgi alması gerekir. Deride renk değişikliği, özellikle ellerde, yüzde ve ayak tabanlarında kızarıklık ile renk koyulaşması olarak gelişir. Ayrıca areolalarda, kolların altında ve uyluklarınız ilelinea nigra arasındaki karartmayı da görmek mümkündür. Çiller ve benler daha koyu görünebilir ve kloazma “hamilelik maskesi” olabilir. Koyu tenli kadınlar, cildindeki bu değişiklikleri beyaz tenli kadınlardan daha fazla deride fark edebilir. Hamilelik hormonları ve bu süreçte uygulanan beslenme şekli sorunun azalması ve çoğalması konusunda etki etmektedir.

Tedavisi

Hormonal dalgalanmaları önlemek için yapabilecek çok bir şey yoktur. Cildi güneşten korumak için UV ışınlarından kaçınmak bu süreçte en önemli adımdır. Özellikle kahverengi lekelerin oluşmasının önüne geçilmesi için gerekir. Kahverengi lekelerin oluşması konusunda halk arasında bebek cinsiyet durumunun etkili olduğu söylense de asıl horman durumu etkilidir. Yüzdeki lekelerden kurtulmak için;

  • Yüz bölgesini ve diğer cilt alanlarını güneşten korumak gerekir. Özellikle doğal ve uzmanların tavsiye ettiği güneş kremlerini kullanarak dışarıya çıkılması gerekir. Yüzü korumak için gölgeleyen bir siperli şapka giyilmelidir. Gerekirse uzun kollu kıyafetler tercih sebebi olmalıdır.
  • Kloazoma sorunu varsa, gebelik sırasında cilde günlük güneş koruyucu uygulanır. Hatta dışarı çıkılmayan günlerde bile sürülmesi gerekebilir. Güneş ışınlarının bolluğu pencereden içeri girer ve cildi etkileyebilir.
  • Yeterli folik asit alımı gereklidir. Bazı uzmanlar renk değişimlerinin folik asit eksikliğine bağlı olduğuna inanır. Gebelik boyunca veya doğum öncesi yeterli miktarda alındığından emin olmak gerekir.

Güneşten uzak durma konusunda ihtiyatlı olan kişiler cildin kararmasını ve renk solmasını kesinlikle önleyebilir. Hormonal cilt değişiklikleri konusunda ise anne adayının yapabileceği çok bir şey yoktur. Koyu renkli cilt lekeleri, çizgileri ve lekelerinizin çoğu doğumdan sonra solmaya başlar. Ancak bazıları kişilerin yüzünde ya da farklı alanlarında kalabilir. Bu kişiyi gerçek anlamda rahatsız ediyorsa kesinlikle dermatoloğa başvurmalıdır.

İbrahim Saraçoğlu Kürü

 Malzemeler

  • 1 çay kaşığı zencefil
  • Az yumurta akı
  • 1 çay kaşığı tarçın 

Hazırlanışı

Tüm malzemeler cam bir kabın içinde karıştırılır. Karıştırılan bu karışım yüzde bulunan lekelerin üstüne sürüldükten sonra yarım saat boyunca bekletilir. Bekleme süresinin dolmasıyla maske ılık su ile yüzden çıkartılmalıdır. Gebelikten kaynaklı lekeler genelde 4 ile 5 ay gibi meydana gelmeye başlar. Bu süreçte ve doğumdan sonra bu maskenin düzenli bir şekilde uygulanması faydalı olacaktır. Aksi takdirde başarılı sonuçlar elde etmek kesinlikle mümkün olmaz.

Kür 2

Yüzde ve ciltte meydana gelen lekelerin ortadan kaldırılması adına düzenli olarak her gün sorunlu olan alanların saf su ile yıkanması gerekir. Saf su sadece gebelik dönemi lekelerini değil ciltte bulunan diğer lekeleri de ortadan kaldıracaktır.

Kuru Cilt

Hormonal değişiklikler bazı kadınlarda yağ ve cildin elastikiyetini kaybetmesine neden olur. Bundan dolayı da kuruluklar meydana gelir. Kuruluktan kurtulmak adına;

  • Yüzü düzenli olarak temizlemek, kuru bir cilt hissine neden olabilecek ölü deri hücrelerinden kurtulmaya destek sağlar. Cildi tahriş etmeyecek ve kurutmayacak olan bir temizleyiciyi kullanmak gerekir.
  • Küvete banyo yağları eklemek gerekir. banyo yağları cildin düzenli şekilde nemlenmesine olanak sağladığı için kuruluğun önüne geçer.
  • Cilde düzenli olarak doğal nemlendirici uygulanması gerekir.
  • Maske kullanımı yapılmalıdır. Cildi nemlendirmek için cilde haftada bir kez nemlendirici bir yüz maskesi uygulanması oldukça faydalıdır.
  • Kendini korumak önemlidir. Ekstra hassas cildi olan kişilerin kendileri korumak için her gün en az 15 faktör içeren bir güneş koruyucu kullanması gerekir.
  • Düzenli beslenme şarttır. İnsanların cildine ve vücuduna faydalı besinler tüketmesi sağlık için atılacak ilk adımdır. Bu nedenle, zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler ve avokado gibi gıdalarda bulunan beslenme şeklini oluşturmak gerekir.
  • Hidratlı kalınması gerekir. Cildi nemli tutmak için gün boyunca bolca su tüketilir. Su genel sağlık içinde gereklidir.
  • Bir nemlendirici kullanın. Yatak odanızdaki nem içeriğini arttırmak için geceleri kullanmak gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle