Çocuklarda Vücut Kızarıklık Nedenleri ve Tedavileri
Çocukların vücutlarında oluşan kızarıklık sorunları genelde çevresel etkenlerden kaynaklı olarak meydana gelir. Bu sorunlar ile baş etmek adına uzman hekime başvurulmalıdır.
İçindekiler
Çocuk Vücudunda Kızarıklıklar
Isı Döküntüsü
Terleme bezi gözeneklerinin tıkanması ve terlemenin kaçamadığı durumlarda bebekler ile küçük çocuklarda ısı döküntüsü görülür. Döküntüler, diğer kapalı alanlarda ısı döküntüleri görülebilmesine rağmen, derinin, dirseklerin, koltuk altlarının veya baldırların üzerinde cildin kıvrılma eğiliminde olduğu alanlarda küçük, pembe, kırmızı lekeler ya da kabarcıklar gibi görünüyor.
Ebeveynler neler yapabilir:
- Çocukları serin tutmak gerekir.
- Cildin ıslak, ter, idrar veya soğuk su ile süzülen bölgelerini yıkayın.
- Cildin çıplak kalmasını sağlayın.
Diğer Bitki Döküntüleri
Çocukların ciltlerine yabancı bitkilerin dokunmasından kaynaklı olarak ortaya çıkar. Alerjik cilt reaksiyonu kızarıklığa, şişmeye ve kabarcıklara neden olur.
Ebeveynler neler yapabilir:
- Çocuğa bu bitkilerin neye benzediğini ve nasıl korunulması gerektiği konusunda bilgi vermek gerekir.
- Çocuklar bu bitkilerle temas ederse, tüm kıyafetlerini, ayakkabılarını sabun ve suyla yıkamak gerekir. Ayrıca, bitkilere dokunduktan sonra en az 10 dakika boyunca sabun ve su ile maruz kalan deri alanını yıkamak önemlidir.
- Kızarıklık hafif ise kaşıntıyı azaltmak için kalamin losyonu uygulanmalıdır. Anestezik veya antihistaminik içeren merhemlerden kaçınılır. Çünkü alerjik reaksiyonlara neden olabilirler.
Egzama
Egzama kuru, pullu kırmızı deri lekelerine neden olan ve havada daha az nem olduğunda daha soğuk aylarda patlamaya eğilimli çocuklarda görülen kronik bir durumdur. Yüzme havuzlarında aşırı ısınma, terleme ve klor da egzamayı tetikleyebilir.
Ebeveynler neler yapabilir:
- Koku içermeyen kremler veya merhemler en az günde bir kez veya gerekirse daha sık uygulanır.
- Akıllıca giyinmek önemlidir. Mümkün olduğunda pamuklu yumuşak, nefes alabilen kumaşlardan yapılmış kıyafetlerin kullanılması gerekir. Giysileri parfüm ve boya gibi tahriş edici maddeler içermeyen bir deterjanlarla yıkamak gerekmektedir.
- Çocuğun tırnaklarını kısa ve pürüzsüz olmalıdır. Bu sayede vücutta oluşabilecek olan çiziklerin önüne geçilir.
Böcek Isırmaları ve Sokmaları
Arılar, eşek arıları, sivrisinekler, ateş karıncaları ve keneler gibi böcekler, ciltte kızarıklıklara, şişmelere ve kaşıntılara neden olabilir. Bazı çocuklarda böcek ısırıkları ve sokmaları anaflaksi denilen şiddetli bir alerjik reaksiyona neden olabilir Bundan dolayı çocuğun cildinde kızarmalar, şişmeler ve aşırı düzeyde döküntüler meydana gelecektir.
Ebeveynler neler yapabilir:
- Dışarıda vakit geçirirken, kokulu sabunlardan, şampuanlardan, parlak renkli kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Bunlar böcekleri çeker.
- Mümkünse, böceklerin yuva yaptığı ve toplandığı alanlar temizlenmelidir.
- Böcek kovucu kullanılmalıdır.
- Şişlik ya da kızarık olduğunda en az 10 dakika boyunca soğuk kompres veya buz paketi uygulanır.
- Kaşıntı rahatlatmak için kalamin losyonu veya % 1 hidrokortizon krem uygulaması yapılır.
Diğer Sorunlar
Sıcak Döküntüsü
Kirli havuzlardaki bakteriler ve sıcak küvetlerin içinden kıl folikülleri vücudun içine girer. Bundan dolayı kızarıklık, kaşıntı ve geçici bir döküntü meydana gelir. Kılların deriden büyüdüğü alan enfekte olur, iltihaplanır, bazen küçük irin dolu kabarcıklar oluşturur.
Ebeveynler neler yapabilir:
- Kirli havuzlardan kaçınılmalıdır.
- Küçük çocukların kaplıcalara veya spa küvetlerine girmesine izin vermemek gerekir.
Molluscum Virüsü
Çocuğun göğsünde, sırtında, kollarında veya bacaklarında ciltte incinmeye neden olan viral bir enfeksiyondur. “Su siğilleri” olarak da bilinen kubbe şeklindeki darbeler merkezde bir çukur olabilir. Sıcak ve nemli iklimlerde daha sık görülür.
Ebeveynler neler yapabilir:
- Çoğu zaman bu sorunun tedaviye ihtiyacı yoktur. Yumrular genelde 6 ile 12 ay içinde gider.
- Çocuktaki virüsün yayılmasını önlemek için havluları, yatak takımlarını veya giysilerini başkalarıyla paylaşmamalıdır.
- Çizilmekten kaçınmak gerekir. Yumruları kaşımak virüsü yayar ve cildin açık olduğu ikinci bir bakteriyel enfeksiyona neden olabilir.
- Çocuğun tarak, fırça, saç tokası, toka ya da şapka paylaşmasına izin vermemek gerekir.
Atopik Dermatit
Atopik dermatit yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilecek bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle çocukluğun erken dönemlerinde başlar ve erken yetişkinliğe kadar azalmayabilir. Atopik dermatitli bebeklerin yarısından fazlası, 2 yaşına kadar olan durumdan kurtulur ama yaşam boyunca alevlenmeler oluşabilir.
Ebeveynler neler yapabilir:
- Tedavi aşırı kaşıntı ve kuru cilt semptomlarını azaltmayı amaçlayarak yapılır. Bu sorunun tedavisinde uzman hekim yardımı almak diğer sorunlarda olduğu gibi çok önemlidir. Uzman hekimler topikal steroid kremler ve oral antihistaminikler kullanımının yapılması için reçete yazar. Kremlerin ve diğer ilaçların uzmanın söylediği dozlarda ve zamanlarda kullanılması tedavisi açısından önemli bir detaydır.
- Tedavi, çocuğun yaşına ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
- İlaç tedavisi dışında uzman bilgisi dâhilinde vücuttaki semptomların rahatlatılması adına bitkisel uygulamalarda yapılabilir. Bunların da düzenli şekilde uygulanmasının yapılması ile sorun ile alakalı etki sağlanır.