Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Cilt Kuruluğu Nedenleri, Tedavi Yöntemleri ve Doğal Çözümleri

Cilt kuruluğu; mevsimsel değişiklikler gibi çevre şartları, enfeksiyona dayalı bazı hastalıklar ya da genetik yatkınlık sonucu ortaya çıkan rahatsız edici bir durumdur. Basit tedaviler ile önlenebilir.

Ciltte Kuruluk Nedenleri 

Cilt Kuruluğu ve Tedavi Yöntemleri

Ciltte kuruluk şikayeti yaygın görülen sorunlardan biridir ve genellikle dönemsel olarak ortaya çıkar. Aşırı soğuk ve sert hava, mevsim değişiklikleri, düşük nem, sıcak su, kimyasal içeren ve ph yapısı sert olan sabun ve şampuanlar gibi faktörler bu durumu daha da tetikler. Hormonsal değişimin hızlı ve yüksek olduğu hamilelik  ve menopoz dönemleri de ciltte kuruluk şikayetinin yaygın ve geçici olduğu durumlar arasında yer alır. 

Fakat yukarıda sayılan ve kısa süreli görülen faktörlerin yanı sıra bazı metabolik rahatsızlıklar, enfeksiyonlar, sedef, egzama ve iktiyozis gibi genetik yatkınlığa bağlı hastalıklar uzun yıllar boyunca kuruluk, pullanma, kaşıntı şikayetlerine neden olabilir. 

İktiyozis, halk arasında balık pulu hastalığı olarak da adlandırılan kalıtsal bir cilt bozukluğudur. Cilt kurumasına bağlı olarak tüm vücut yüzeyine yayılmış döküntüler ve kaşıntı şikayeti en yaygın belirtileri arasında yer almaktadır. 

Kişinin yaşı, genel sağlık durumu, dışarıda geçirdiği zaman ve çalıştığı mesleki ortam da ciltte kuruluk görülme ihtimalini arttıran risk faktörleri arasında yer alır.  Bu durumda eğer önlem alınmazsa atopik dermatit gibi cilt kuruluğuna bağlı gelişen hastalıklar ortaya çıkabilir.

Belirtileri 

Ciltte kuruluk belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı ortak özelliklere sahiptir. Bu belirtilerden bazıları şöyle sayılabilir: 

  • Banyo sırasında ya da sonrasında ciltte sıkılaşma hissi, 
  • Cilt hassasiyeti,
  • Cilt yüzeyinde kalınlaşmış ve kabartılı plaklar, 
  • Kaşıntı, 
  • Kızarıklık, 
  • Hafif ya da şiddetli döküntü şikayeti, kepeklenme, 
  • İnce çizgiler ve cilt çatlakları, 
  • Cilt renginde değişiklikler, 
  • Durumun şiddetine bağlı olarak kanama. 

    Bebeklerde Cilt Kuruluğu ve Nedenleri

Bu belirtiler yaygın olarak yüz bölgesi, yanaklar, dudaklar, dirsekler, avuç içi, ayak tabanı gibi bölgelerde görülür. Düzenli bir cilt bakımı ile kısa sürede iyileşmesi beklenir. Fakat, 4 haftadan uzun süren, kızarıklık ve cilt rengindeki değişikliğin geniş alanları kapladığı, kaşıntı şikayetinin uyku düzenini bozduğu, cilt döküntülerinin soyulma aşamasına gelerek ince kanamaların yaralara dönüştüğü durumlarda bir cilt doktoruna giderek gerekli tahlillerin yaptırılması gerekmektedir. 

Bebeklerde Cilt Kuruluğu 

Cilt kuruluğu her ne kadar 40 yaşından büyük insanları daha çok etkilese de yeni doğanlar ve 4 yaşına kadar çocuklarda da mevsimsel değişiklikler,  klorlu banyo suları, yanlış şampuan seçimi, klima gibi cihazlar ile ısıtma yöntemleri nedeniyle görülebilir.

4 haftadan uzun süren kızarıklık, kaşıntı ve dökülmelerde egzama, atopik dermatit ve sedef gibi hastalıklarının varlığından şüphe ederek bebeğin fiziksel kontrollerinin aile hekimi tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Tanı, Tedavi ve Korunma Yöntemleri 

Çoğu durumda herhangi bir doktor kontrolüne gerek kalmadan nemlendirme ve doğru cilt bakım yöntemleri ile cilt kuruluğu şikayetleri tedavi edilebilir. Fakat 4 haftadan uzun süren şikayetlerde uzman bir cilt hekimi tarafından yapılacak muayene ve tahliller herhangi bir metabolik hastalığın erken teşhisinde önem taşır. Tanı sürecinde doktorunuz; çalıştığınız iş kolu, beslenme ve banyo alışkanlıklarınız, cildinize nasıl baktığınız, kullandığınız kozmetik ürünler ve daha önce geçirmiş olduğunuz hastalıklar hakkında ayrıntılı bilgiler isteyebilir. Yapılacak fiziksel kontrollerin ardından eğer doktorunuz tarafından gerekli görülürse tam kan sayımı, idrar testi, tiroid hormon testi, alerji testi ya da duruma göre akciğer fonksiyon testlerinden biri ya da birkaçı istenebilir. Tanı sürecinde belirtilerin ne zaman arttığı, ne kadar sürdüğü ve cilt kuruluğu dışında başka sistemik bir şikayetin olup olmadığı gibi unsurlar önem taşır.

Kesin tanının ardından tedavi yöntemleri içerisinde yaşam tarzı değişiklikleri, hidrokortizon ya da laktik asit içeren krem, tonik ve losyonlardan oluşan ilaçlar reçete edilebilir. 

Cilt kuruluğuna bağlı olarak gelişebilecek komplikasyonlar

Tedavi edilmeyen ciltte kuruluk şikayeti zaman içinde atopik dermatit gibi hastalıkların habercisi olabilir. Ayrıca cilt yüzeyinde gelişen çatlak ve yaralar enfeksiyona bağlı bazı hastalıklara yol açabilir. Enfeksiyonlar bakteriyel, viral ve parazit enfeksiyonlar olarak farklı tür ve yapıda olabilir. Enfeksiyonlar gelişmeden önce ortaya çıkan ilk belirtilerden biri siyah nokta ve sivilce oluşumudur. 

Cilt kuruluğuna bağlı kaşıntı ve diğer komplikasyonları gidermek için dikkat edilmesi gereken korunma yöntemleri şöyledir

Nemlendirici kullanın: Gün içinde ve banyodan sonra nemlendirici krem ve losyonlar kullanmak şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. Vazelin, bebek yağı, argan yağı, hindistan cevizi yağı ya da kakao yağı içeren krem ve yağların kullanılması da şikayetlerin tedavisinde etkili olmaktadır. Özellikle banyo sonrası ve gece uyumadan önce kullanılan nemlendirici ürünler daha etkili sonuçlar verir. 

Sert sabun ve şampuanlardan kaçının: Antibakteriyel ve ph değeri yüksek sabunlar şikayetlerin artmasına neden olabilir. Kimyasal ve sentetik katkı maddesi içeren ürünlerden uzak durmaya özen gösterin. Cildinizi temizlemek için papatya, zeytinyağı, jojoba, kayısı, salatalık gibi ph değeri nötr olan ve doğal nemlendirici içeren sabunları tercih edin. 

Uzun banyolardan ve aşırı sıcak sudan kaçının: Sık sık yapılan ve uzun süren banyolar vücudun doğal yağ dengesinin bozulmasına neden olur. Banyo süresini kısıtlayarak ılık su ile duş almak cilt sağlığınızı korumak için önemli bir unsurdur.  

Cilt Kuruluğunda Doğal Çözüm Yolları

Pamuklu kıyafetler tercih edin: Derinizin nefes alması için pamuk ve ipek içeren giysileri tercih edin. Yün, keten ve sentetik madde içeren kıyafetler alerjik reaksiyona neden olarak kuruluğa yol açabilir. 

Doğal Çözüm Önerileri

Muz maskesi: 2 muz, 2 kaşık bal ve 1 kaşık yoğurt ile hazırlayacağınız muz maskesi ile mevsimsel değişikliklere bağlı cilt kuruluğu giderilir ve cildin nemlendirilmesi yeniden sağlanabilir. Maskeyi hazırlamak için muzları püre haline getirerek bal ve yoğurdu ilave edin. İhtiyacını olan bölgelere masaj yaparak iyice yedirin ve 20 dakika yada zamanınız varsa maske iyice kuruyana kadar bekleyin ve sonra temiz soğuk su ile maskeyi temizleyin. Semptomlarınız iyileşene kadar haftada 2 ya da 3 defa uygulamaya devam edin. 

Bal maskesi; 1 çorba kaşığı bal ve tereyağını karıştırarak düzenli olarak yapacağınız maske döküntü ve kaşıntı şikayetini azaltarak kuruluktan kaynaklanan enfeksiyonları önler. Maskeyi en az haftada bir kere ve 20 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. 

Salatalık kürü; 1 salatalık püresi ve 1 dal aloe vera bitkisinden alacağınız jeli karıştırın. Birkaç damla zeytinyağı ekleyerek kuruluk şikayetinin olduğu bölgeye masaj yaparak sürün. En az 30 dakika bekledikten sonra soğuk su ile temizleyin. Şikayetleriniz iyileşene kadar haftada 3 defa kür olarak akşamüstü uygulayın. 




Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle