Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Çene Bölgesinde Ağrılı Sivilceler Nedir ve Tedavileri

Çenede oluşan ağrılı sivilceler ortadan kalkmadığı zaman bağırsak ile alakalı sorunlara işaret edebilir. Bunun içinde uzman bir dermatoloğa başvurulması gerekmektedir.

Çenede Çıkan Sivilce Sorunları

Cilt bakım uzmanlarına göre çene alanları sivilce oluşması adına en rahat alandır. Yaygın olarak sivilce sorunları çene bölgesinde sık şekilde gözlemlenir. Özellikle 20 yaşından büyük kadınlarda ve erkeklerde daha fazla gözlemlenir. Hormonların dalgalanma ve cilt bakımı alışkanlıkları kaydığında bakteriler büyür ve çatlaklar oluşur.  Bu durumun en kötü yanı kurtulmanın son derece zor olmasıdır. Çene üzerinde sivilceler genellikle kendini derin ve kistik olarak sunar. Bunun neden olduğunu ve neden çıkarılmasının zor olduğunu anlatmadan önce kistik bir sivilcenin anatomisine ve nasıl oluştuğunu belirlemek gerekir.

Belirtileri

  • Bir gözenek, kir, yağ veya enkaz ile tıkanır.
  • Deri yüzeyinin altındaki tıkaç, yağ ve ölü deri hücrelerinin altında sıkışıp, gözenekleri irinle doldurur.
  • Akne bakterileri tıkanmış gözenek tarafından sağlanan sıcak, nemli bir ortamda yararlanır.
  • Enfeksiyon ve iltihaplanma, akneler çoğaldıkça derinin içine doğru yayılır.
  • Enflamasyon kendini genellikle dokunma hissi veren büyük, şişmiş, kırmızı lezyonlar olarak gösterir.

Kistik sivilce çenede standart bir beyaz kafaya sahip olabilir. Yanaklarda, alında ve hatta sırtta kistik akne oluşabilir. Ağrılı şekilde oluşan çene sivilceleri bağırsak hastalıklarına da işaret edebileceğinden dolayı geçmediği zaman uzmana başvurulması gerekir.

 Hormonlar

Hormonlar hemen hemen her zaman çenede sivilce gelişimi için suçludur. Gözenekler içinde bulunan yağ bezleri ile ciddi şekilde reaksiyona girerek cildin çıldırmasına ve parlamasına neden olur.  Çenede bulunan bezler, cildin yağlanmasını ve korunmasını sağlamak için tasarlanmış yağı üretir, Hormonlar tarafından tetiklendiği zaman fazla yağ üretir. Cildin yüzeyinde bol miktarda yağ bulunması gözeneklerin tıkanmasına neden olur.

Sorunlardan kurtulmak için aşağıda bulunan detaylara dikkat etmek gerekir;

  • Yüz bölgesine dokunmaktan kaçınılması çok önemlidir. Çenede sürekli olarak elin olması özellikle bakteri ve enfeksiyonların yayılmasına olanak sağlar. Bu sadece enfekte bölgeyi daha fazla kirletecektir.
  • Daha çok dinlenmek gerekir, uyuma esnasında beden cilt hücrelerini tamir etme içi çalışmaya başlar. Bu yüzden dinleme ve uyku süreçleri konusunu atlamamak gerekir.
  • Stresi kontrol altında tutmak çok önemlidir. Çünkü kortizol seviyeleri stres altına girer ve daha fazla kan akımı dengesizliği ile kötüleşmeye neden olur.

Tedavisi

  • Günde iki kez nazik bir temizleyici ile bakım yapılması gerekir. Kremsi, tahriş edici olmayan bir yüz yıkama ürünü kullanmak gerekir. Ürünün hassas, parfüm ve sert kimyasal maddelerden arınmış olduğundan emin olmak çok önemlidir. Zaten hassas olan cildin tahriş edilmemesi bu şekilde sağlanır. İyi bir yüz yıkama, kızarıklık ve iltihaplanmayı daha da kötüleştirmeden fazla yağları ciltten temizlemek gerekir.
  • Reçeteli ürün kullanımı yapılır, yüz bölgesi yıkanması işe yaramamışsa güçlü sivilceler ile savaşan bir madde içeren bir OTC ürünü kullanmak gerekir.
  • Bir profesyonelden yardım istemek, birkaç hafta geçmesine rağmen sorun halen devam ediyorsa ve iyileşme meydana gelmemişse bir dermatoloğa başvurma vakti gelmiştir. Çenede akne tedavisi için doktorun önerebileceği yaygın topikal seçenekler kremler, losyonlar ve antibiyotik jellerin kullanılması gerekebilir.
  • Ekstraksiyonlar, bazı durumlarda deri altındaki geniş ve sertleşmiş kistik yumruların boşaltılması gerekir. Doktorlar kistik sorunu kesi yaparak gerçekleştirebilir.
  • Lazerler, çene kemiğindeki sivilceleri engellemek yapılan hatalardan kaynaklı olarak lekelenmeler meydana gelir. Lazerler yara izlerinin görünümünü azaltmak için kullanılabilir. Dermatologların çenede akne tedavisi olarak kullanabileceği çeşitli lazer türleri vardır. Yalnız kullanılan en yaygın yöntem Intense Pulse Light tedavisi (IPL) ‘dir.
  • Kimyasal peeling, piyasada birçok profesyonel kalitede kimyasal peeling bulunur. Yalnız hepsi aynı konsepti kullanarak çalışır. Kullanım konusunda uzman dermatoloğun görüşleri dikkate alınarak hareket edilmelidir.

Doğal Tedaviler

Evde yapılabilecek çenede çıkan sivilceler doğal tedavi uygulamaları bulunur. Bazen cilt bakımında doğal tedaviler oldukça faydalı olabilir. Doktorlara gitmeden ve pahalı ürünleri kullanmasan önce sivilceleri, izleri ve lekeleri ortadan kaldırmak için doğal uygulamalara bir şans vermek gerekebilir.

Bal

Bu doğal bileşen, kil maskelerine benzer şekilde etki gösterir. Çene sivilceleri için bir bezin üzerine ılık şekilde beze sürülmüş balı koymak gerekir. Gözenekleri derinlemesine temizlenmesine destek sağlar.

Aloe Vera

Bu jel güneş yanıklarını ciltten çıkartmak için oldukça faydalıdır. Cildin yatışmasına olanak sağlar. Bu nedenle ağrılı sivilceleri hafifletmek ve şişliği azaltmak için kullanılır. Çene çizgisi boyunca bir miktar jel ile masaj yapmak gerekir.

Çay Ağacı Yağı

Doğal bir dezenfektan olan bu ucuz ürün iyileştirici ajan olarak çalışır. Aknelerle ve inflamasyona katkıda bulunan alt akyuvarlarla savaşabilir. Bir kısım çay ağacı yağı 9 yemek kaşığı içme suyu ile karıştırılır ve yüz bölgesine uygulanır. Özellikle enfekte olan çenenin alt bölgeleri pamuk yardımı ile bu karışım ile temizlenmelidir. Yüze uygulandıktan sonra 10 dakika bekletilir ve ardından ılık su ile durulanır.

Limonlarda, yeşil çay özlerine kadar çok çeşitli doğal çenede çıkan sivilcelerin tedavileri vardır. Yukarıda bulunanlar çok tercih edilenlerden sadece birkaçıdır.




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 2 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle