Cilt Hastalıkların Nedenleri
Tedavi Yöntemleri ve Bakımı

Burun Kenarında Çıkan Sivilce Nasıl Geçer?

Burun bölgesinde cilt gözenekleri daha geniş yapıya sahiptirler. Bu nedenle sivilcelerin en sık görüldüğü alanlardan biri de burun üstü ve çevresidir. Basit ev uygulamaları ile tedavisi mümkündür.

Burun Bölgesinde Görülen Sivilce Türleri ve Nedenleri 

Burundaki sivilceler neyin habercisidir?

Sivilceler en sık görülen cilt rahatsızlıklarından biridir. Vücudun farklı yerlerinde ortaya çıksa da genel olarak burun bölgesi ve çevresinde görülür. Nadiren ise burun içini de etkileyebilir. Eğer bu durum çok sık yaşanıyorsa akne vulgaris; bölgede kılcal damarlar belirginleşmeye başladıysa gül hastalığı gibi hastalıkların da habercisi olmaktadır. Cildimiz, kendini korumak için sebum adı verilen koruyucu bir yağ üretmektedir. Eğer hormonsal ya da çevresel faktörlerin etkisiyle sebum üretiminde bir artış meydana gelirse bu yağ gözeneklerin tıkanmasına ve sonuç olarak sivilcelere neden olur. Burun bölgesinde görülen sivilce türlerinden bazıları şöyledir: 

Akne vulgaris: Bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan ağrılı ve hızla yayılan bir cilt hastalığıdır. Sivilcelerin dışında ciltteki siyah ve beyaz nokta miktarı da artar. Sık olarak burun üstü ve burun kenarında görülse de hızla yayılmaya meyilli olduğundan sırt, göğüs ve boyun bölgesini de kaplayabilir. Antibakteriyel ilaç tedavisinin yanı sıra ergenlik döneminde bazı hormon testleri ile akne vulgarise neden olan hormonsal bir rahatsızlığın var olup olmadığı araştırılmalıdır. 

Sübkütan sivilce: Burundaki yağ bezlerinin tıkanması sonucu ortaya çıkan deri altı sivilce türleridir. Bunlar büyük ve ağrılı bir yapıya sahip olmakla birlikte baş vermezler. Yanlış kozmetik ürünlerin kullanılması, ergenlik dönemi, bazı kılcal damar hastalıkları sonucu gelişebilirler. Sıkarak patlatmaya çalışmak daha büyük enfeksiyonlara yol açabilir. 

Herpes aknesi: Burun kanatları içinde ya da giriş kanalına yakın bölgelerde oluşan kaşıntılı, ağrılı ve küçük yapılı sivilce türleridir. 

Gül hastalığı: Kılcal damarlarda genişleme sonucu ortaya çıkan kırmızı, şiş yapılı, iltihaplı sivilcelerdir. Zaman içinde yanaklara yakın bölgelere yayılabilir. 

Tedavi Yöntemleri 

Burunda Sivilce Tedavisi 

Altta yatan nedenlerin tespit edilmesi ile birlikte sivilce kolaylıkla tedavi edilir. Duruma bağlı olarak antibiyotik ilaç kullanımı, benzoil peroksit kremleri, cilt temizleyici losyonlar ya da retinol A içeren hücre yenileyiciler tedavinin bir parçası olarak kullanılmaktadır. 

Bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olmayan ve enflamasyon görülmeyen durumlarda beta hidroksit asit içeren ilaçlar ölü deri kalıntılarını temizleyerek sivilceleri kurutmaya yardımcı olur. Ayrıca burun üstü bantları ile düzenli olarak siyah noktaları temizlemek yeni sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olacaktır. 

 İltihap ve kızarıklığın eşlik ettiği durumlarda bölgeye önce sıcak kompres sonra da soğuk kompres uygulamaları yaparak iltihabın dışarı atılması sağlanabilir.

Gül hastalığı gibi durumlarda ise kan damarlarının uygun ilaçlar ile daraltılması öncelikli tedavi yöntemidir. Geleneksel akne tedavileri hastalığın şiddetlenmesine ve daha fazla sivilce oluşumuna neden olabilir. 

3 haftadan uzun sürede geçmeyen sivilceler uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Ayrıca burun içindeki sivilceler de el ile oynamak, kanatmak ve ya kaşımak burun kanamasına ve enfeksiyona neden olabilir. 

Doğal Terapi ve Maske Uygulamaları

Herhangi bir hastalığın eşlik etmediği ve hormonsal dalgalanmaların yüksek olduğu PMS, ergenlik ve hamilelik dönemlerinde ev yapımı maskeler ile burun bölgesinde görülen sivilceleri kurutmak ve yeni sivilce oluşumunu önlemek mümkündür. Bunun için sadece aşağıda anlatacağımız doğal terapileri düzenli uygulamanız yeterlidir. 

Beyaz Kil ve Elma Sirkesi Maskesi 

Burun için Sivilce Maskesi 

  • 1 tatlı kaşığı beyaz kili eşit miktarda elma sirkesi ve su ile karıştırın. 
  • Hazırladığınız karışımı krem haline gelene kadar iyice karıştırın. 
  • Bu karışımı masaj yaparak burun bölgesine aşağıdan yukarı doğru sürün. 
  • İyice kuruyana kadar bekledikten sonra tek parça halinde kaldırın. 
  • Bölgeyi bol soğuk su ya da buz ile temizleyin. 

Maske uygulaması yapmadan önce burun etrafını hafifçe sıcak su ve sabunla temizlerseniz maske daha etkili sonuç verecektir. Sivilceli dönemde haftada 2 ya da 3, sivilcesiz dönemde ayda bir defa bu uygulamayı yapabilirsiniz. Uygulama sonrası yağ içermeyen nemlendirici bir krem ile bölgeyi rahatlatın. 

Kabartma Tozu ve Bal Maskesi 

  • 2 kaşık kabartma tozuna bir kaşık bal ekleyin. 
  • Krem kıvamına gelene kadar tahta bir kaşık yardımıyla malzemeleri karıştırın. 
  • Bir fırça yardımıyla burun bölgesine iyice sürün. 
  • 15 dakika bekleyin. 

Maske uygulaması sırasında hafif yanma hissedebilirsiniz. Uygulamadan sonra bol soğuk su ile bölgeyi temizleyin. Haftada 2 defa tekrar edin. 

Eğer sivilceler ile birlikte burun üstünde siyah ve beyaz noktalarda varsa maske uygulamasından önce buhar banyosu yaparak gözeneklerin iyice açılmasına yardımcı olabilirsiniz. 




1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (toplam 1 oy, ortalama: 5,00 en yüksek 5)
Loading...

Yorum ekle